ŽEL-RAIL 2011

10.10.2011 8:00 Karel Furiš Zdroj: ŽEL-RAIL

ŽEL-RAIL 2011

Tento rok se konal ve dnech 20. – 23.9. 2011 již jedenáctý ročník mezinárodní výstavy výrobků a služeb pro železnici a dopravu pod záštitou Ing. Jána Figela. Mezi mediální partnery patřily i Vlaky.net a několik vlakonetáků zde bylo přítomno. Slavnostního projevu se zúčastnil primátor města Vrútky Miroslav Mazúr dále ředitel výstavy Ing. Juraj Antal, za společnost ZSSK Mgr. Pavel Kravec a za společnost Cargo Slovakia Ing. Pavol Mišík.

 

 


Po vystoupení rázné dechovky a půvabných mažoretek byla výstava otevřena slavnostním přestřižením pásky panem Kravcem.
Venkovní  výstavní plocha patřila pro nás k těm nejzajímavějším. Mohli jsme se zde setkat s výrobky firem Škoda vagónka, Železniční společnost Slovensko, Wagon Slovakia, ZSSK Cargo, Železniční opravny Zvolen, CZ LOKO, ŽOS Vrútky, Tatravagónka Poprad a další. Všude jsem se setkal s ochotou a vysvětlením některých zajímavostí. Na různých místech bylo k dostání spoustu propagačních materiálů a někde dokonce v podobě CD nebo DVD. Pro mě bylo asi nejcennější CD s katalogem nákladních vozů Cargo nebo katalog výrobků Tatravagoky Poprad.

Největší zájem byl  o prohlídku lokomotivy 757 001 a o jednotku 951 002. Pro děti ale i dospělé byla podívaná ve vozech s modelovou železnicí z klubu Komárno a Vrútky. Velkým lákadlem byla i doprava na výstavu, kterou zajišťoval motorový vůz M 131.1443 povážské dráhy Žilina. V hale výstaviště bylo spoustu dalších vystavovatelů se zajímavými výrobky.

Zajímavý byl pohled na výrobky firmy ŽPSV, která se zaobírá výrobou protihlukových stěn. Místo vysokých stěn kolem tratí zde byl předveden výrobek o hodně nižší a myslím si že i přijatelnější pro naše železnice a hlavně pro nás cestující zajistí pěkný výhled do krajiny.

Ve čtvrtek jsem opět navštívil výstavu tentokrát i s IGIm z Košic. Během prohlídky jsme potkali i několik vlakoneťáků a krátce pohovořili. Při prohlídce brejlovce 757 nás překvapil i PIO tak jsme využili k rozhovoru posezení v jednotce 951.
V poledne jsme se s Igorem svezli do Žiliny abychom se mohli zpět  svézt s Hurvínkem M 131.1443. Cesta z Žiliny byla opravdu zajímavá. Místo plánované dvacetiminutové jízdy jsme strávili na palubě motoráku téměř hodinu.

Nejdříve zpožděný odjezd, ale jen k odjezdovému návěstidlu a pak delší pobyt u něj, díky výluce na trati do Vrútek. Po uvolnění trasy jsme uháněli plnou rychlostí až do Vrútek ale módní přehlídku oděvů pro železnici jsme už nestihli.. Naštěstí se za dvě hodiny opakovala tak že jsme mohli vše zdokumentovat.

Krátce po přehlídce jsem se s IGIm rozloučil a oba odjíždíme k domovu já do Ostravy a IGI do Košic.
Je škoda že některé nové vozidla nebylo možné na výstavě spatřit. Nejvíce asi mrzela motorová jednotka 861.
Těším se opět na podobné akce na Slovensku. S železnicí na věčné časy a nikdy jinak.

Dodatek redakční

V posledním čísle podnikového zpravodaje CZ LOKO jste se mohli dočíst: Se zlatou medailí pro motorový univerzální vozík MUV 74.001 se vrátila akciová společnost CZ LOKO z 11. ročníku mezinárodní výstavy výrobků a služeb pro železnici a dopravu ŽEL-RAIL 2011, která se konala v září ve Vrútkách. Nové drážní vozidlo je vybaveno motorem Caterpillar o výkonu 106 kW. Cílem je zvýšit jeho rychlost na 70 km za hodinu. Na snímku MUV 74.001 ve Vrútkách.

K úspěchu výrobku, který jsme vám tady už představili, pracovníkům jihlavské provozovny CZ LOKO, a.s. gratulujeme. A můžeme dodat jen tolik, že ocenění jejich jménem ve Vrútkách převzal Ing. Jaroslav Plhák, vedoucí obchodního oddělení střední Evropa CZ LOKO, a.s.  Snímek z předání i fotografie ocenění najdete na konci připojené galerie. (-zz-)

Galéria

Súvisiace odkazy