ŽEL-RAIL vo Vrútkach končí

16.9.2013 8:00 Kamil Korecz

ŽEL-RAIL vo Vrútkach končí

Výstavníctvo vždy bolo zrkadlom priemyslu, jeho aktuálneho vývoja a stavu poznania či vedomostí dosiahnutých v danej oblasti priemyslu. Neinak tomu je aj v železničnom odvetví, kde si svoje miesto našlo niekoľko podujatí prezentujúcich novinky v koľajovom priemysle.

 

 

 

 


Niektoré výstavy doznali časom svetového formátu, niektoré také ambície ani nemali a vznikli skôr za účelom lokálnej osvety o novinkách nepresahujúceho región štátu a jeho najbližšieho okolia. Ďalším, nemenej dôležitým účelom takýchto podujatí sú stretnutia pracovníkov a odborníkov z tejto brandže, vzájomnej výmeny ich poznatkov a skúsenosti neraz vo forme sprievodných odborných seminárov. S podobným zámerom vznikla krátko po vzniku samostatnej Slovenskej republiky aj výstava koľajových vozidiel a železničnej techniky ŽEL-RAIL. Miestom, kde od roku 1995 otvárala svoje brány, sa stalo súmestie Martin-Vrútky.


Prototypové Apeer, Aheer, Bheer a WRReer Žel-Rail vo Vrútkach 8.10.1996 © Peter Bado

Táto voľba nebola náhodná, ale kopírovala adresu zakladajúcej organizácie - vtedajšej MTH Vrútky. Najväčšie zásluhy na vzniku a rozvoji tohto počinu sa spájajú s menom Juraja Antala, ktorý neskôr, po faktickom rozpade MTH Vrútky v zmysle jeho pôvodného zamerania (vývoj a výroba techniky pre traťové hospodárstvo), prevzal okrem vedúcej osoby na seba aj štatút organizátora a to prostredníctvom spoločnosti na tento účel založenej.
 

Jedna z prvých rekonštrukcií v RD Vrútky na Žel-Rail v Martine 7.10.1997 © Peter Bado
 
Prvým miestom, kde sa výstava uskutočnila bol areál vtedajšej MTH rozprestierajúci sa v trojuholníku trati 180-171 a ich spojky na nákladnú stanicu. Po rozpade MTH, kedy jej výrobné aktivity prevzala súkromná spoločnosť (dnes Compel Rail a.s.), našla nové výstavné priestory na vlečkovom koľajisku vo vstupnom priestore rozsiahleho areálu niekdajších ZŤS Martin. Drobné exponáty a ostatné stánky boli umiestnené v športovej hale mesta Martin, vzdialenej približne 200m. Napokon tretím miestom, kde sa uskutočnila väčšina z jedenástich ročníkov výstavy ŽEL-RAIL, bol priestor prekladiska tovarov v bezprostrednej blízkosti železničnej stanice Vrútky.
 

Orientačná mapa výstavného areálu v roku 2009; zdroj: katalög výstavy
 
Periodicita výstavy bola spočiatku ročná, neskôr sa prešlo na dvojročný systém. Tento model sa javí ako výhodnejší, keďže vývoj na poli železničnej techniky nenapreduje takými míľovými krokmi, aby mala každá firma každoročne nejakú novinku. Návštevník tak nenadobudne nutkavý dojem, že tam každý rok vidí stále to isté a že sa vlastne nič nové nedeje. Aj napriek tejto snahe sa nepodarilo rozmer výstavy rozvinúť do takej miery, ako by si zasluhovala.
 

Motorový vozeň 812.050-3 na výstave v roku 2005 © Kamil Korecz
 
Svojim kusom sa k tomu v roku 2000 pričinil aj vznik „konkurenčnej“ výstavy v Ostrave, neskôr to bola hospodárska kríza prinášajúca so sebou škrty a úspory prakticky v každej štátnej i súkromnej spoločnosti v každom odvetví no a v neposlednom rade to bol aj vágny záujem zo strany domácich firiem produkujúcich výrobky a služby v oblasti koľajovej techniky, železničnej dopravy a príbuzných oblastí. Je pravdou, že kvalitne spracovaná prezentácia na webových stránkach dokáže spoločnostiam priviesť viac zákazníkov ako finančne náročnejšia účasť na výstave, no celkom nemožno podceňovať ani tento segment vlastného marketingu.
 
Ostravská „konkurencia“ alebo Czech Raildays 2005 © Slavomír Valo 
 
A čo bude s výstavou ŽEL-RAIL ďalej? Ako sa môžme dočítať na oficiálnej stránke výstavy, svoje pôsobenie vo Vrútkach si už ďalej neudrží, no v transformovanej podobe dostane druhú šancu na inom mieste, v inom štáte. Podľa slov tej najpovolanejšej osoby, Ing. Juraja Antala, je na konanie medzinárodnej výstavy primárne určenej pre slovenský a český trh práve Brno tým vhodným miestom či už hľadiska existencie vhodných výstavných a konferenčných priestorov, vlastnej vlečky a koľajiska ale aj v zmysle sústredenia viacdruhovej výstavy pre sektor dopravy na jedno miesto a jeden čas.
 

Areál brnianskeho výstaviska; zdroj: www.bvv.cz
 
Staronová výstava ŽEL-RAIL sa tak po novom predstaví pod menom RAIL-TEC v rámci medzinárodného dopravného veľtrhu EUROTRANS. Ďalším segmentmi tejto komplexne zameranej výstavy bude etablovaný Veľtrh úžitkových automobilov AUTOTEC a Veľtrh dopravy a logistiky TRANSPORT a LOGISTIKA. Podujatie bude mať dvojročnú periodicitu a prvý ročník sa uskutoční v termíne 8.-10.10. 2013, hoci pôvodne avizovaný bol termín skorší, konkrétne 11. – 14. 9. 2013. K posunu došlo zrejme za účelom spojenia tejto výstavy s tradičným Medzinárodným strojárenským veľtrhom 
 

Pozvánka na tohtoročné podujatie ešte s pôvodným termínom
 
Priaznivcov železničnej fotografie určíte nepoteší fakt, že odchodom z Vrútok končí aj pridružené podujatie FOTO-RAIL. Prídu tým o možnosť prezentovať svoj netradičný fotografický pohľad na železnicu a aspekty s ňou súvisiace a to vrátane posúdenia ich diel odbornou porotou na tento účel zostavenou. Tešiť sa tak môžu už len z uplynulých troch ročníkov a dúfať, že si toto podujatie časom nájde svoje miesto aj na novom pôsobisku. Či sa tak stane je však otázne, nakoľko práve Ing. Juraj Antal sám ako nadšený fotograf dával základ pre toto podujatie a nie je preto isté, čí takáto nekomerčná aktivita dostane podporu aj v budúcnosti.

Galéria

Súvisiace odkazy