Nechte se okouzlit železniční romatikou!

27.5.2011 8:00 Radoslav Macháček

Nechte se okouzlit železniční romatikou!

V přírodním areálu nedaleko křivoklátských lesů si užívají zaslouženého odpočinku mašiny a mašinky, které vládly železnici v době páry. Do Železničního muzea ČD v Lužné u Rakovníka je přijíždějí každý rok obdivovat desítky tisíc návštěvníků. Kromě poučení o historii železnice nabízí areál muzea i možnost relaxace a odpočinku v lesnatém parku. Je tak ideálním místem, kam se vypravit na rodinný výlet. Nudit se tu nebudou dospělí ani děti.

 

 


Po nočnej smene sa dňa 13.05.2011 poberám na vlak EC 174 „Jan Jesenius“ (odchod 08:09) do Prahy, kde musím pešo prejsť cez park a ulicou na stanicu Praha Masarykovo n., kde prestupujem na R 1290 s pravidelným príchodom do Lužnej o 14:21 hod. Presúvam sa do miestneho depa a moje kroky smerujú do pristaveného spacieho vozňa „Bc“, ktorý počas môjho pobytu v múzeu bude mojim útočiskom. Po zložení svojich osobných vecí a prezlečení sa do pracovného úboru sa vyberám zdokumentovať „nové“ (parný rušeň 313.432, 310.076 a aku mašinka 103.001) ale aj staré prírastky v železničnom múzeu.

Keďže som bol po nočnej smene a od rána som skoro nič nejedol, dal som si malý ale chutný obed, po ktorom nasledovala obedňajšia siesta. V podvečerných hodinách sa zakúrila malá parná mašinka Poldi č.7, pri ktorej sa s miestnymi členmi spolku dávam do debaty. Neskoršie prichádza aj dobrý kamarát Miroslav a večer do Lužnej prichádza aj posila z Albatros klubu (Roman, Marek, Jozef) a večerné posedenie v historickom reštauračnom vozni Ganz trvá do skorých ranných hodín, pričom poniektorí musia skoro ráno vstávať, aby priviezli mimoriadny parný vlak s cestujúcimi, ťahaný perlou Českých dráh rušňom 498.022 „Albatros“.

Sobotňajšie ráno sa ukazuje v dobrom počasí, čo sa aj potvrdilo – cez deň bolo nádherne slnečno. Mimoriadnym vlakom prišlo toľko ľudí, že ani novootvorená pokladňa „kapacitne“ nestačila odbavovať železničných nadšencov, ktorí si radu vystáli až za priecestie pred múzeom. Po príchode vlaku som ani nepostrehol krátkodobý pobyt albatrosa v depe (dozbrojenie+údržba) a už bol s mimoriadnym vlakom na odchode smer Žatec. Pekné počasie počas sobotňajšieho dňa som využil na fotografovanie exponátov.

V poobedňajších hodinách sa vracia 498.022 s vlakom späť do Lužnej, aby o 14:30 hod. odviezla cestujúcich domov do Prahy. Počnúc 17-tou hodinou sa brány železničného múzea zatvárajú a nádherný slnečný sobotňajší deň je za nami. S kamarátmi usadáme k ohnisku na kus reči, od ktorého nás nedostala ani malá prietrž mračien – až tá väčšia. Nedeľňajšie ráno bolo smutné ani počasie neprialo – zamračené a chladno. Celý deň som sa motkal okolo Komárka M 124.001 a popritom som dokumentoval aj situáciu v múzeu.

Mimoriadny parný vlak dorazil aj dnes ale už s posilami na konci vlaku – na postrku z Prahy bola 354.195. Po odvesení a odstavení postrku do depa, vlak smeruje s cestujúcimi do Žatca. Po príchode spiatočného vlaku sa od vlaku odvesuje 498.022 a smeruje do depa na dozbrojenie a údržbu, aby opäť mohla pokračovať aj s cestujúcimi, ktorí navštívili železničnú expozíciu aj napriek škaredému počasiu do Prahy.

Keďže sa nedeľa niesla v hokejovom „finálovom“ duchu tak sa pozerali celkom zaujímavé zápasy – v boji o tretie miesto sa pobili mužstvá Česko vs. Rusko (7:4) a o ušatú trofej sa pobili severské štáty Švédsko vs. Fínsko (1:6). Večernú chvíľku som si vyplnil v klubovom vozni Bac s kamarátmi od KHKD. V pondelok ráno ideme domov osobným vlakom Os 19705 /9851, ktorý je zostavený z plávajúcich vozňov rady Bix + rušňa r. 724. Po príchode do Prahy usadám do R 677 smer Brno, kde prestupujem na vlak EC 273 „Jaroslav Hašek“. Na krátku dobu som zavítal domov a poďme ho do nočnej smeny.

Záverom by som všetkým záujemcom, ktorí nemali ešte tú česť navštíviť Muzeum ČD Lužná u Rakovníka, rád odporučil návštevu tohto nádherného prostredia (občerstvenie v historickom jedálnom vozni WR, detské ihrisko), ktoré je umiestnené v brezovom hájiku.

Odkazy:
  1. ČD Muzeum Lužná u Rakovníka – oficiálne stránky
  2. Železniční muzeum ČD v Lužné u Rakovníka – informácie na serveru ČD
  3. Železniční muzeum Lužná u Rakovníka - Wikipedie
  4. Železniční muzeum ČD - Lužná u Rakovníka – článok z médií

Titulná snímka: 477.043 v Muzeu ČD Lužná u Rakovníka © Radoslav Macháček

Galéria

Súvisiace odkazy