V Lužné u Rakovníka zahájili další muzejní sezónu

8.5.2011 8:00 Jiří Řechka

V Lužné u Rakovníka zahájili další muzejní sezónu

Mám před sebou volný víkend s velikonočními svátky a otázku, jak s ním naložím. Pohled do kalendáře na zakroužkovanou sobotu 23.4. napovídá, že mám něco v plánu. Následně si uvědomuji, že startuje další muzejní sezona Železničního muzea ČD v Lužné u Rakovníka. Čeká mě ještě domluva s vnukem jestli má zájem podívat se na mašinky, a pak rozhodnutí v kolik se vydáme na cestu.

 

 

 

V sobotu 23.4 se vadáváme na R 1286, který normálně odjíždí z Masarykova nádraží, ale protože pokračuje výstavba městského okruhu, tak musíme do Dejvic . Mám tak možnost poznat provizorní zastávku Dejvice-Gymnasijní. Že je velikonoční víkend, je znát i na počtu cestujících v rychlíku. Po příjezdu třívozové soupravy nasedáme a rychlík na čas odjíždí.

Cesta probíhá bez rušivých vlivů a o jediné „zpestření“ se postarají cyklisté. Kol je poněkud více, než kolik se jich normálně může do rychlíku vejít, a tak paní průvodčí má menší problém, ale nakonec se vše povede a můžeme pokračovat dál. Moje práce se mi připomene, když nám nad hlavou, tedy nad střechou vagonu, přistávají letadla na dráhu 06 ruzyňského letiště. Po příjezdu a vystoupení v Lužné u Rakovníka si nemohu nevšimnout, že návštěvníků směřujících do muzea není mnoho.

Přesto, že je krásné počasí, velikonoční svátky se na počtu návštěvníku asi podepsaly. Při vstupu se nedají přehlédnout změny, které nastaly oproti loňskému roku. Je instalováno zábradlí, které vede návštěvníky ke vchodu do muzea a zároveň má bránit volnému pohybu po kolejišti při vstupu do muzea. Zároveň zde již není kusá kolej vedle plotu, na které stávala berta 751.007, nyní je zde nový chodníček k dalšímu vstupu do muzea

V areálu muzea se nedají přehlédnout další úpravy, a sice výměna kolejového svršku a řekl bych s tím související menší počet exponátů na volném prostranství. Jak jsem již předeslal, návštěvníků nebylo, alespoň po dobu naší přítomnosti, mnoho. Mělo to výhodu, že bylo možno fotografovat v poklidu a nasytit žaludek v restauračním voze bylo možné bez čekání. Jediným provozním exponátem byla motorová lokomotiva BN 60H.

Ta vozila zejména dětské návštěvníky na úzkém okruhu v areálu muzea. Po dvanácté hodině přijíždí do Lužné u Rakovníka zvláštní parní vlak, který vede šlechtična 475.179. Zvláštní vlak jel po trase Praha-Branik – Křivoklát – Lužná u Rakovníka a zpět v rámci akce Knížecí Velikonoce na Křivoklátě. Po odstavení soupravy odjíždí šlechtična do areálu na zbrojení.

Ale mne a mého vnuka čeká zpáteční cesta do Prahy. Čekáme na R 1293 a přijíždí stejná souprava, která nás vezla do Lužné u Rakovníka. Po cestě dělám poslední snímky tohoto dne a před třetí hodinou odpolední přijíždíme na dočasnou konečnou v Dejvicích. Tím skončila pro mne první letošní návštěva Železničního muzea ČD v Lužné u Rakovníka.

Titulní snímek: „Třiáčko“ 324.391 © Jiří Řechka

Galéria

Súvisiace odkazy