Listy končícího kalendáře 2009

30.12.2009 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Listy končícího kalendáře 2009

Právě před rokem jsem zde představil své kalendářové ohlédnutí za končícím rokem, tak proč to nezopakoval? Nakonec kdekdo koncem roku bilancuje – někdo pro pocit uspokojení z dobře vykonané práce, jiný především proto, aby si na tomto základě mohl vytýčit ještě náročnější úkoly pro rok následující. Nejlépe je na tom ten, komu se oba aspekty podaří spojit.

 

 

 

Úvodem zdůrazňuji, že toto není žádný příspěvek à la "TOP ZZ 2009", protože každý list kalendáře je tvořen charakteristickým obrázkem, který se váže k nějaké akci, z níž se tu objevila reportáž, Ostatně se za železničního fotografa, produkujícího kalendářové snímky, v žádném případě nepovažuji. Jsem jen takovým prostým rolníkem na poli železniční fotodokumentace, který se v tomto případě při výběru fotografií krom už uvedeného kritéria zaměřil nikoliv na krásno, ale na pestrost námětů. 
 

ZOBRAZ!

Reportážní rok pro mne začal už 9. ledna, na kterýžto den pozval Staňa pár všehoschopných kamarádů k návštěvě dvou dceřiných společností Českých drah do Hulína a Veselí nad Moravou. I když to byla velice pěkná akce, fotogeničtější pro výběr fotografie na první list tohoto kalendáře mi připadla vzpomínka na kmotrem zorganizované už tradiční zimní focení, které tentokrát proběhlo 17. ledna v Ostružné a okolí a z něhož pochopitelně vznikla reportáž. A také snímek 843.020-9 v čele Sp 1702 Jeseník - Olomouc hl.n.
 
 
ZOBRAZ!
 
15. února v České Třebové otevírali zajímavou výstavu ke 150. výročí zprovoznění tratě Brno – Česká Třebová a já jsem tam jistě chybět nemohl. Pochopitelně jsem se tam neflákal, ale pořizoval snímky pro aktualitu z vernisáže. A zážitky ze samotné cesty pak daly vzniknout i dalšímu článku. Nicméně „akcí měsíce“ pro mne byla návštěva Liberce 25. února, k níž mne inspiroval dočasný tramvajový provoz s nulovým tarifem, a která se stala podkladem pro jakýsi miniseriál o libereckých tramvajích. Tady jej reprezentuje dvojice vozů T3m č. 73 a 75 linky 11 přijíždějící od Jablonce n.N. na zastávku Měnírna.
 
 
ZOBRAZ!
 
Tento list vám možná připomene poslední fotografii kalendáře loňského. Tehdy byl představen nový vzhled hnacích vozidel Českých drah neoficiálně, letošního 26.března pak oficiálně, jak jsem vás také ještě téhož dne informoval. Snímek z akce konané na zbirožském zámku o den později by asi nikoho neuspokojil, protože při ní byl ze železničních reálií k vidění jen ten kousek kolejnice, na který přítomní činitelé poklepali při slavnostním zahájení stavby Optimalizace trati Beroun – Zbiroh. Takže na březnovém listu vidíte soupravu 163.257-9 + 51 54 20-41 691-6 + 753.755-8 + 31 54 4980 195-2 na pražském hlavním nádraží.
 
 
ZOBRAZ!
 
CityElefant 471.024-0 + 971.024-5 opouštějící olomoucké hlavní nádraží jako Os 3309 Zábřeh na Moravě – Bohumín připomíná mé už tradiční velikonoční setkání s kmotrem v hanácké metropoli s výletem do Přerova. Tentokrát bylo vše trochu jinak, sešli jsme se o týden dříve a Přerov onoho 4. dubna našli v takřka válečném stavu, takže příslušná zpráva nevyzněla zrovna idylicky. Na rozdíl od velikonoční úzkorozchodné svatby v Kolíně, z níž pochází titulní snímek a která dala vzniknout i článku dalšímu. Ostatně o mašinkách na Hané pak byla také reportáž samostatná.
 
 
ZOBRAZ!
 
První tři májové dny jsem strávil v Jaroměři na oslavách 150 let Pardubicko-liberecké dráhy, z čehož posléze vznikl dokonce celý seriál příspěvků o jaroměřské Výtopně, navazujících na vlastní reportáž z oslav. Nebyla to květnová akce jediná - 16.5. oslavovaly 60 let provozu královéhradecké trolejbusy a 25.5. pak na cerhenickém okruhu předváděly České dráhy ve spolupráci s dalšími pořadateli novinářům, jak vlak brzdí, když se v jeho dráze objeví nenadále lidská postava. Do kalendáře jsem vybral prvomájový snímek 434.2186 na jaroměřské točně.
 
 
ZOBRAZ!
 
Je mým zvykem, že na první půli června odlétám do teplých krajin, ale ani tentokrát jsem pak neunikl dění na naší železnici. I když bych měl napsat spíš na evropské, jak naznačuje vybraný snímek „Modrého blesku“ VT 5145.01/5145.14 ÖBB v depu Wien Süd z 27. června. Pochází z jízdy zvláštního Pendolina, které se toho dne vydalo z Prahy do Brna a Vídně, aby tak připomnělo 170 let od příjezdu prvního vlaku z hlavního města mocnářství do moravské metropole. Tři dny před tím se stříhala páska na pražském „hlaváku“, což fotograficky tak atraktivní nebylo.
 
 
ZOBRAZ!
 
Že vám tento list připadá podivný? Ale je jediný, který může charakterizovat můj červencový vztah k železnici. Měl jsem z předchozích měsíců tolik fotografického materiálu ke zpracování, že mne myšlenka na pořizování dalšího vůbec nelákala a prakticky celou dobu jsem trávil na svém obvyklém pracovišti. Tedy až na chvíle, v nichž jsem relaxoval u jezírka, kolem něhož (naštěstí) koleje nevedou. Ovšem čučet na mé počítačové zákoutí asi moc povznášející není, takže list zrušme a nahraďme jiným.
 
 
ZOBRAZ!
 
Fotografie vozu č. 2 Tramvia de Sóller, objíždějícího soupravu na konečné v Port de Sóller, je pochopitelně o měsíc starší, ale na druhou stranu patří právě k těm, jimiž jsem se v průběhu července zabýval, abych vytvořil seriál článků o kolejové i jiné hromadné dopravě na Mallorce, jehož první díl (a dokonce posléze i druhý) jsem sice zvládl zveřejnit ještě v červnu, ale části následující pak vycházely až v dalších měsících. 
 
 
ZOBRAZ!
 
Mou snahu zvládnout přemíru fotografií, pokračující i v srpnu, narušil až 19. dne onoho měsíce karel.f, který mne přijel do mého sídelního města navštívit, abychom strávili většinu dne kolem hradeckých kolejí, jak jsme vás také posléze informovali. Karlovi jeho povinnosti bohužel zabránily vrátit se do Hradce také v poslední srpnovou sobotu, kdy zde proběhlo tradiční Nábřeží paromilů, takže se musel spokojit s mým zachycením jeho průběhu, v němž nemalou roli hrály mašinky v různém měřítku miniaturizované, jak ukazuje obrázek z kolejiště LGB na královéhradeckém Smetanově nábřeží.
 
 
ZOBRAZ!
 
Asynchron 719.701-5 v areálu CZ LOKO Česká Třebová symbolizuje první zajímavou akci devátého měsíce, Byl jí Den otevřených dveří ve zmíněné lokomotivce, pořádaný 5.9. v rámci oslav 150 let existence železničních dílen v „městečku u nádraží“. Při této příležitosti mi společníka dělal plánovaně kmotr a neplánovaně pár dalších členů našeho klubu, jak jsem pak uvedl v reportáži. K podobnému hromadnému výskytu vlakyneťáků došlo také o brněnském Dnu železnice, který proběhl 26.9. 
 
 
ZOBRAZ!
 
V říjnu jsem se omezil naopak na jedinou akci a navíc rodinného rázu. I když onoho 28.10. vyrazily na koleje našich členů téměř davy. A nejen jich – na státní svátek připravil náš národní železniční dopravce spolu s nadnárodním obchodním řetězcem síťový lístek za přitažlivou cenu, takže národ se dal do pohybu. Třeba expresem 527 "Mojmír" Praha hl.n. - Luhačovice, který je zachycen na tomto listě v cílové stanici a jímž jsme se vydali my na mírně komplikovanou cestu směr Vlárský průsmyk. Zážitků bylo tolik, že na úvodní reportáž navázaly články další.
 
  
ZOBRAZ!
 
Traťový mechanismus pro listopadový list mi sice mohla poskytnout zpráva o roll-outu modernizované MUVky, organizovaném v Jihlavě dne 4.11., navazující článek o jihlavské lokomotivce či také související reportáž o samotné cestě do Jihlavy a zpět, ale já jsem si vybral snímek ASP 400.1Z.15, prezentované u Milovic při Dnu nové techniky, který se konal v Lysé nad Labem o 14 dní později. Exkurse k vítkovickým dopravákům, kterou na  25.11. zařídil –vv- byla, jak jste mohli číst sami, velice zajímavá, ale chybějící snímek tohoto druhu nepřinesla. 
 
 
ZOBRAZ!
 
Poslední měsíc nebyl rovněž prost aktualit. První z nich přinesla souhrnnou informaci o prezentaci jízdního řádu pro rok období 2009/2010, s čímž dvě následující souvisely. 10.12. byla slavnostně ukončena elektrizace trati Lysá nad Labem – Milovice, aby po ní mohly podle nového GVD jezdit přímé vlaky mezi Milovicemi a Prahou. A už v první den jeho platnosti, tedy 13.12., do Hradce Králové poprvé přijely polské lokomotivy, z nichž jedna, EU07-511 v čele Os 5606/5607 Pardubice hl.n. - Týniště nad Orlicí, posloužila coby předloha poslední fotografie letošního retrospektivního kalendáře.
 
Titulní snímek: BS 80 č.10 KŘD vyráží na další jízdu (11.4.2009 – Sendražice) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy