VLAKY.NET oslávili 5. narodeniny na ČHŽ, ČHŽ oslávila 100 rokov s VLAKY.NET

29.5.2009 11:00 Redakcia VLAKY.NET

VLAKY.NET oslávili 5. narodeniny na ČHŽ, ČHŽ oslávila 100 rokov s VLAKY.NET

V roku 2009 sa stretlo niekoľko zaujímavých železničných výročí. O tom že dôvody na májové oslavy boli viac ako lákavé niet pochýb, Čiernohronská železnica oslavovala 100 rokov od svojho vzniku, parný rušeň U 34.901 oslavoval tiež svoje sté narodeniny, mediálne známy revízor ČSD Terčík slávil svoje okrúhle 50. narodeniny a v neposlednom rade VLAKY.NET oslávili 5. výročie svojej existencie.

Májové sviatky pripadli tohto roku na piatky, čo bola ideálna príležitosť na strávenie predĺženého víkendu v malebnom údolí Čierneho Hronu v blízkostí úzkorozchodnej Čiernohronskej železnice. Členovia VLAKY.NET Klubu prišli na ČHŽ už počas víkendu 18. 4. - 19. 4. 2009, kedy sa na ČHŽ konala prvá VLAKY.NET brigáda.

Ďalšia brigáda, tentokrát už v komornejšej atmosfére sa konala počas pracovných dní medzi predĺženými víkendami na začiatku mája, ktorá sa plynule prehúpla až do voľného piatku, 8. 5. 2009, kedy sa na ČHŽ začali schádzať prvé väčšie skupinky účastníkov osláv týchto výročí. Pre nich bol na piatkové dopoludnie pripravený mimoriadny vlak z Chvatimechu od R 811 Horehronec. Tento vláčik mal ísť pôvodne v čele s motorovým vozňom M 21.004. Majstri z ČHŽ nám však už hneď na úvod pripravili prekvapenie, keď vo Chvatimechu odsunuli motorový vozeň na vedľajšiu koľaj a do čela vlaku smerujúceho do Čierneho Balogu bola pripojená parná mašinka U 45.903. Tento krok sa nakoniec ukázal ako veľmi predvídavý, keďže štyri osobné vozne ťahané týmto rušňom sa zaplnili veľmi slušne.

 
Terčík si značkuje  svojich cestujúcich, © Ing. Igor Molnár

Skutočnosť, že už náš piatkový vlak bol ťahaný parným rušňom sme na ceste do Čierneho Balogu využili na niekoľko zaujímavých fotozastávok. Prvá z nich sa konala na tradičnom mieste pod mostom trate normálneho rozchodu, cez ktorý práve prechádzal R Horehronec v čele s nie na tomto vlaku tradičným rušňom 754.084 ZSSK.


Stretnutie U 45.903 a TU 47.011 v Hronci, © štb

Ďalšie fotozastavenie sa konalo v staničke Hronec, kde na nás čakalo prekvapenie v podobe motorového rušňa TU 47.011, ktorý bol na ČHŽ na návšteve pri príležitosti konania osláv, a ktorý už čakal na náš vlak a spoločné fotenie. Počas cesty do Čierneho Balogu sme si okrem vychutnávania si krásneho slnečného počasia vyfotili parný vlak pri doberaní vody v Hronci v pozadí so zasneženými vrcholkami Nízkych Tatier, nasledovali zastavenia pre fotografov za mostom ponad Čierny Hron na Seleckej, v odbočke Svätý Ján, vo výhybni Šánske a pri viadukte na Kráme. Po príchode do Čierneho Balogu nasledoval voľný program, ktorí mnohí využili na fotenie železničných vozidiel a parných valcov v staničke či na výlet vláčikom do Vydrovskej doliny a návštevu lesnického skanzenu.


Osobný parný vláčik za mostom Selecká, © Radovan Plevko

Piatkový večer však patril oslave ďalšieho okrúhleho jubilea. Terčík, alebo občianskym menom Janko Zádorožný, práve v tento pekný jarný deň oslavoval okrúhle výročie 50. narodenín. Na svoju oslavu zvolil staničnú reštauráciu v Čiernom Balogu, kde sa vďaka prítomnému osadenstvu vytvorila výborná nálada, ktorá dufajme prispela k nezabudnuteľným spomienkam nášho oslávenca. K výbornej nálade nám počas celého víkendu prispieval aj p. heligonkár Ján Hadidom z Bušoviec.


Jeden z Terčíkových gratulantov - Dezi, © Ing. Igor Molnár

A v neposlednom rade sme ešte v piatok pod vedením Mariky známej ako Šlachtičná stihli zorganizovať súťaž v jazde na pumpovacej drezine v stanici Čierny Balog. Bola to súťaž na čas potrebný na prejdenie vytýčenej dráhy. A nie je vôbec dôležité kto vyhral, ale to že sme pri tom zažili výbornú zábavu a pri pumpovaní na drezine sa dalo aj dobre zahriať. Týchto pretekov sa zúčastnil aj istý majetný šejk so svojim háremom, ktorý si to tam aj tak nakoniec celé kúpil :-)


Arabský šejk, jeho Velebnosti s háremom, © Radovan Plevko

Hlavným dňom osláv bola už tradične sobota. Sobotné ráno nás opať vítalo takmer jasnou oblohou a slnko práve začínalo zohrievať vzduch po chladnej noci. Výprava VLAKY.NET už pri raňajkách spoza okien penziónu Zelený dom sledovala ruch na stanici Čierny Balog. Vlaky sa začínali zoraďovať a pripravovať na odchod spolu s fotografmi a cestujúcimi. O deviatej hodine sa zo staničného rozhlasu ozýva hlásenie výpravcu Aleša Bíleka a krátko na to odchádzame v čele s motorovým rušňom TU 45.001 známeho ako "Rába", oplenovými vozňami a osobnými vozňami smerom do Chvatimechu. Tu sa Rába oddeľuje spolu s osobnými vozňami, z Hronca za nami prichádza parný rušeň U 45.903 a zostavuje súpravu parného nákladného vlaku. Rába spolu s osobnými vozňami sa pred príchodom R Horehronec do Chvatimechu presúva popod most na fotenie s rýchlikom, tentokrát v čele s vyleštenou 754.010 ZSSK.


Stretnutie 754.010 a U 45.903 vo Chvatimechu, © Martin Škoda

Rába so súpravou osobných vozňov slúžila v sobotu hlavne fotografom, ktorí sa v tomto vlaku presúvali na fotozastávky, v ktorých si fotili za ním idúci nákladný vlak v čele s parným rušňom U 45.903. Cestou do Čierneho Balogu sme opať využili krásne zákutia doliny Čierneho Hronu na niekoľko zastavení spojených s fotením vlaku. Vo výhybni Šánske na nás čakalo ďalšie prekvapenie, na náš vlak tam čakal ďalší oslávenec - storočný parný rušeň U 34.901 so súpravou osobných vozňov. Práve tento parný rušeň bol pri otváraní prevádzky na Čiernohronskej železnici pred 100 rokmi, a na oslavy výročí bol zapožičaný z lesnej železnice vo Vychylovke. Toto stretnutie sa samozrejme opať využilo na fotenie vlakov vo výhybni.


Jubilantka U 34.901 (vľavo) a U 45.903 (vpravo), © Ing. Igor Molnár

Všetky tieto vlaky napokon dorazili do stanice Čierny Balog po bohatom fotoprograme až v popoludnajších hodinách. Cestujúci si po príchode vlakov do žst. Čierny Balog mohli pozrieť aj modulové koľajisko, ktoré nám pripravili modelári František Šováry (Frankie.Sh) a Aleš Okša (Alan). Okrem vláčikov a pekne prepracovaných krajiniek na tomto koľajisku nechýbal ani majestátny model staničnej budovy Podbrezová.


Modulové koľajisko pripravili Frankie.Sh a Alan, © Ing. Igor Molnár

Krátko po príchode parných fotovlakov boli zo stanice Čierny Balog vypravené ďalšie dva fotovlaky do Vydrova, tentokrát parný rušeň U 34.901 so súpravou osobného vlaku a parný rušeň U 45.903 so súpravou oplenových vozňov. Týmto parným vlakom robili na súbežne idúcej ceste dva historické parné valce. Vo Vydrove sa v tento podvečer stretlo hneď niekoľko historických parných strojov naraz.


Historické parné stroje prevzali kontrolu nad cestou aj železnicou, © štb

Na večeru už bol pripravený kotlíkový guláš a tak sme sa začali postupne presúvať do Vydrova. Na čerstvom vzduchu chutil guláš výborne. Práve počas posedávania pod prístreškom počas večere prišlo aj to, bez čoho sa oslavy narodenín VLAKY.NET nezaobišli ešte ani raz - dážď! Teda skôr taká letná prehánka, ktorá vo vhodnejšom čase už ani prísť nemohla. Ovzdušie sa príjemne osviežilo a príroda nám pripravila veľmi zaujímavú atmosféru pred odchodom nášho nočného parného vlaku, keď sa nad lesmi a v údoliach začal tvoriť opar.


Jeden z mnohých exponátov v lesníckom skanzene vo Vydrove - vodná píla, © Ing. Igor Molnár

Nočný parný vlak v čele s U 45.903 odišiel o ôsmej hodine z Vydrova. Po krátkom zastavení v Čiernom Balogu sa tento vlak vydáva naprieč súmrakom do výhybne Šánske. Vo vlaku už prebieha kontrola cestovných lístkov v podaní Terčíka a jeho kolegu Tomaša, pri ktorej okrem kliešti na cestovné lístky nechýba ani tradičná kelňa, bez ktorej by to už nebolo ono. Vo výhybni Šánske parný rušeň obehol súpravu osobného vlaku a práve tu sa konalo prvé nočné fotenie. Vtedy už na dolinu začala sadať tmavá noc a údolím sa ozývalo syčanie parného rušňa. Neopísateľná atmosféra. Po prestávke na nočné fotenie sa náš nočný parný vlak vydáva na cestu smer Čierny Balog. Iba svetla parného rušňa prerážajú tmu a vo vzduchu cítiť dym parného rušňa sediaci nízko nad zemou.


Nočná fotozastávka na priecestí pred Čiernym Balogom, © Ing. Igor Molnár

Zlatý klinec programu, čerešnička na torte, či na záver to najlepšie... to ešte malo len prísť! A aj prišlo, po príchode nočného parného vlaku do Čierneho Balogu sa rušeň v čele nášho vlaku pristavil k ďalšiemu parnému rušňu U 34.901 a Smoscheweru stojacích na veďlajších koľajách. Opäť príležitosť na nočné fotenie. Ale nie len také obyčajné nočné fotenie! Bolo to nočné fotenie s veľkolepým ohňostrojom, aký si Čiernohronská železnici a všetci jej záchrancovia k ich výročiu nepochybne zaslúžili. Dych ostával stáť.


Veľkolepý narodeninový ohňostroj nad Čiernohronskou železnicou, © Ing. Igor Molnár

Tieto krásne oslavy doznievali v nedeľu. Tento deň sa ešte uskutočnila jazda fotovlakov z Čierneho Balogu do Chvatimechu a naspäť, kde sme si okrem iného vyfotili Rábu spolu s "Renátkou" 754.055 ZSSK. Popoludní sa ešte konala jazda nákladného fotovlaku v čele s TU 45.001 a oplenovými vozňami z Čierneho Balogu do Vydrova, a následne aj posledný vlak smer Chvatimech k R Horehronec. V nedeľu fotografovali už asi iba tí s najväčšou výdržou, na ľuďoch už bola badateľná vyčerpanosť. Vyčerpanosť z fotografovania vlaku, behania popri fotografovaní, cestovania. Bolo to pre nás znakom, že program osláv bol dostatočne bohatý a pevne veríme že všetko úsilie okolo organizácie tohto víkendu stálo za to.


TU 45.001 v čele nedeľného fotovlaku pri Novom Kráme, © Kamil Korecz

Keď pán výpravca Designer pustil v piatok popoludní do staničného rozhlasu "matelkovskú" pieseň, v ktorej Matelko spieva "...hopsa ra ra ra...hopsa sa sa sa...hopsa ra hopsa sa...už je koniec...", zazvonil zvonec a aj našej doslova rozprávkovej akcie bol koniec.


Jano a Miro zvonia na drevenom zvone v lesníckom skanzene vo Vydrove, © Kamil Korecz

. . .

Tento nádherný a nezabudnuteľný víkend na Čiernohronskej železnici by sa neuskutočnil bez podpory nespočetného množstvo ľudí, dobrovoľníkov, ktorým patrí naša veľká vďaka.

Ďakujeme majstrom z Čiernohronskej železnice pod vedením Ing. Aleša Bíleka za všetku ich doterajšiu usilovnú prácu bez ktorej by ČHŽ nebola takou ČHŽ ako je dnes. Svojou usilovnou prácou ste vytvorili unikátne dielo, na ktoré môžme byť hrdí všetci.

Ďakujeme Čikimu za výborný guláš vo Vydrove.

Ďakujeme Terčíkovi a Tomášovi za ich úlohu v uniformách sprievodcu a revízora ČSD.

Ďakujeme všetkým platiacim účastníkom, svojou účasťou ste podporili aktivity Čiernohronskej železnice, ktorej venujeme aj celý výťažok z tejto akcie.

Ďakujeme všetkým, ktorí sa s nami podelia o fotografie a filmové zábery na pripravované DVD.

Ďakujeme chlapom z RD Zvolen, ktorí do počas soboty a nedele postavili do čela R Horehronec vyumývané mašinky.

. . .  

Nech táto reportáž a fotografie slúžia ako pozvánka na Čiernohronskú železnicu pre všetkých, návšteva tohto krásneho kraja v srdci Slovenska naozaj stojí za to! Dobrovoľníkom, ktorí by mali záujem pomôcť pri prácach na ČHŽ sú dvere otvorené taktiež, viac informácii na http://www.chz.sk

Všetko najlepšie Čiernohronská železnica, všetko najlepšie U 34.901, všetko najlepšie Terčík, všetko najlepšie VLAKY.NET!

Dovidenia o rok, priatelia!

 

Autori fotografií: Petr Fajgl, Karel Furiš, Kamil Korecz, Ing. Igor Molnár, Radovan Plevko, Mgr. Marián Rajnoha, Martin Škoda, štb, Peter Wlachovský, Ľuďka Wlachovská.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy