Lokálka do Lednice … otazníky zůstávají

11.10.2008 8:00 Milan Vojtek

Lokálka do Lednice … otazníky zůstávají

Svezli jste se letos lokálkou z Břeclavi do Lednice? Jestli ne, tak příští rok to už bude možné pouze za speciální tarif. Tedy v tom lepším případě, protože navzdory všem příslibům se situace může všelijak zvrtnout. Stačí, aby jako podobně vloni požádaly České dráhy o navýšení dotací kraje, pod hrozbou zavření provozu i na lednické lokálce.

Poslední neděli měsíce září historický vlak ukončil svůj letošní provoz. Železničáři se se svými cestujícími v hurvínku loučili v neděli při letošní poslední cestě do lázeňského městyse optimisticky. Kromě upozornění, že se ale zřejmě změní tarifní podmínky a způsob odbavování, zaznělo z úst personálu přání všeho nej a zase shledání na jaře v oblíbeném motoráčku. Mnozí se ale  domnívají, že by se spíše než debaty o možnosti zániku měl rozsah dopravy naopak rozšířit. Důvodem je také změna postavení a významu Lednice. Jako lázeňské místo již není odkázaná jen na sezónní cestovní ruch, ale zájem o návštěvu se rozšiřuje i na další období roku. „Jestliže kapacita motorového vozu je nějakých pětapadesát sedících cestujících, tak zrovna nedávno čtyřicet z nich byla hned v prvním ranním spoji skupina žen, mířících právě do lázní,“ poznamenal vlakový personál.

      

                  Může být lepší argument do debaty o osudu dráhy, než plný vlak? 

Jenže aktuálnější je spíše debata o tom, co a jak dál. Na jednáních o rozšíření Integrovaného dopravního systému na Břeclavsko, které nastane v prosinci letošního roku, se starosta Lednice Libor Kabát dotazoval právě na osud lokálky. V systému IDS pro ni není místo, zakomponování sezónního provozu do systému základní dopravní obslužnosti je prakticky nemožné. O osudu dráhy spolurozhoduje Krajský úřad Jihomoravského kraje, který je objednavatelem dopravy. „Od nového jízdního řádu, který bude platit od 14. prosince 2008, se připravuje změna koncepce provozování dopravy na železniční trati Břeclav - Lednice. Provoz historickými vozidly bude zachován. Trať bude provozována jako turistická atrakce a nebude na ní platit běžné jízdné Českých drah. Konkrétní informace budou veřejnosti známy v dostatečném časovém předstihu před změnou jízdního řádu,“ mluvčí úřadu Jiří Klement ujišťuje, že provoz bude zachován. „Cítím, že někteří z lidí, kteří mají možnost osud trati ovlivnit, nejsou jejímu zachování příliš nakloněni,“potvrdil Právu jeden z výše postavených pracovníků ČD. „Radní Jaroslav Pospíšil mě ale ujistil, že kraj udělá vše proto, aby byla železnice zachována. Vedení kraje ji vnímá jako významnou součást regionu a i když by nebyla podporována z prostředků na zajištění dopravní obslužnosti, budou ji podporovat jinak,“ starostu Lednice zatím uspokojila odpověď krajského radního. „To ale neznamená, že se o osud dráhy přestanu dále zajímat,“ upozornil. Dění z konce loňského roku, kdy žádost o navýšení dotací kraje doprovodili zástupci Českých drah hrozbou zavření několika tratí, včetně lokálky do Lednice, nutí představitele městyse zůstávat ve střehu. Když pro nic jiného, tak jen z důvodu, že některé trati, před rokem využité pro nátlak na kraj, budou letos opravdu zavřeny.
„Kdyby mělo opravdu dojít k uzavření lokálky, byla by to nesporná chyba. Nemyslím, že by to nějak extra ovlivnilo návštěvnost zámku, ale ta železnice je součástí Lednicko-valtického areálu, má tady své historické místo a bylo by opravdu chybou, kdyby zmizela,“ přidala se na stranu zastánců lokálky kastelánka lednického zámku Ivana Holásková.

       

              Poslední vlak se vrací z Bořího Lesa do Břeclavi a paní výpravčí se pro letošní rok loučí s posádkou

Na kolejích mezi Břeclaví a Lednicí pendlují v létě o víkendech a v období školních výletů i v provozních dnech zámku vlaky pro turisty. Jsou vyhledávané, a často je v soupravě možno zahlédnout z velmi vzdálených zemí. Lokálka v minulosti sloužila nejen osobní, ale i nákladní dopravě. V době, kdy Frutu v Lednici vytápěl kotel parní lokomotivy, sloužila k dopravě uhlí, podobně jako i expedici výrobků Fruty. Po železnici jezdilo i zboží z poštorenské keramičky. Dnes už je ale za zenitem. Nákladní doprava ustala, osobní byla také řadu let zastavena. Trať stárne a potřebovala by řádnou údržbu, historický vůz by také zasloužil opravu motoru.

       

       

                     Poslední metry do Břeclavi a pak ještě loučení v nástupišti. A je konec. Do jara. Snad


Argumenty pro zrušení trati:
Neustále se zhoršující stav svršku. (vyhnilé pražce, rázy v kolejových spojích při jízdě oblouky) špatný stav obou používaných motorových vozů M 131.1, (odchází jim motory) absence zázemí pro parkování a údržbu vozů po rozdělení ČD (depo Břeclav připadlo ČD Cargo), proto vozy jezdí na veškeré opravy do Brna. Špatná konkurenceschopnost v dopravě cestujících.


Argumenty pro zachování: 
Jedinečná atrakce, doplňující výjimečnost lokality pod ochranou UNESCO. Výhodné pro turistiku všeho druhu.

        

                                                                          filmováním to letos začalo

        

        

                                                Zátiší s Pálavou (horní snímek) a zátiší v Lednici

        

        

        

                   třikrát z jednoho místa ........ a pokaždé něco jiné. Na jednu lokálku úspěch, ne?

Galéria

Súvisiace odkazy