Vysvedčenie s „Ušatou“

2.7.2008 8:00 Prievidzský parostrojný Spolok

Vysvedčenie s „Ušatou“

Členovia Prievidzského parostrojného spolku pripravili v spolupráci z ŽSR, Železničnou spoločnosťou Slovensko a.s., portálom www.vlaky.net a obcou Nitrianske Pravno, akciu „vysvedčenie s Ušatou“. Už od štvrtku si poniektorí v Prievidzi všimli, že sa v depe čosi deje. Na obed prišla „Karkulka“ z Topoľčian a dotiahla dva historické vozne, ktoré boli odstavené v stanici. Večer okolie depa zahalil dym, kedy členovia Pps zobudili ich najväčšiu pýchu – parný rušeň „Ušatá“.

Na druhý deň už od skorého rána prebiehal čulý ruch a to nielen v depe ale aj na stanici. Prvý parný cestovatelia sa zhromažďovali v priestoroch stanice a obdivovali „ušatú“ pri posunovaní a pristavovaní vagónov. Pozornosť budila aj „Karkulka“, ktorej sa ušla nemenej dôležitá úloha. Musela chodiť za parným vlakom a spolu s hasičmi z Nových Zámkov a dávať pozor na to, či ušatej neuletela nejaká žeravá iskrička, ktorá by niečo zapálila.

Už pri nástupe prvých priaznivcov bolo jasné, že záujem bude veľmi veľký. Po príchode prvého vlaku do stanice Nitrianske Pravno nás čakalo prekvapenie. Prišlo 150 detí z materských škôl z Tužiny a Nitrianskeho Pravna. Detičky si pre nás pripravili aj kultúrny program – country tanec v podaní 4 až 6 ročných detí. Program sa všetkým veľmi páčil. Prišli aj dospelý a dôchodcovia, ktorí si prišli zaspomínať na svoje roky práce v železničnej doprave.  

Všetci sa potešili keď im pri nastupovaní pomáhali pani sprievodkyne a pán sprievodca „Terčík“. Pri kontrole cestovných lístkov dostávali cukríky a iné darčeky, ktoré venovali Železnice Slovenskej Republiky ako generálny sponzor celej akcie. Nálada bola po celý čas výborná, detičky vo vlaku spievali, mašinka odfukovala a pískala, rozžiarené očká boli najväčším ďakujem celého dňa.   

 

 

Na druhé ráno po pristavení vozňov na železničnej stanici zavládol cestovateľský zhon. Záujemcovia sa hrnuli do pristavených vozňov už pol hodinu pred plánovaným odchodom. Pre veľký záujem členovia Pps museli pristaviť ešte jeden vozeň, ktorý zapožičala Železničná spoločnosť Slovensko a.s. , ktorej touto cestou srdečne ďakujeme. V Nitrianskom Pravne na nás čakalo ďalšie prekvapenie, najprv folklórne vystúpenie a po tretej jazde aj dychovka, ktorá spríjemňovala pobyt cestujúcich na stanici.  

 

 

Všetky vlaky boli plné rozžiarených tvárí, či už detí alebo aj dospelých. Počas jázd sa okolo bývajúci ale aj náhodní cestovatelia zdravili všetkým vo vlaku, všade vládla dobrá nálada, spev.  

 

 

Chceme týmto poďakovať všetkým zúčastneným, najmä cestovateľom za záujem a účasť, pracovníkom v službe za príkladne vykonanú prácu no najmä Železniciam Slovenskej Republiky, ktoré odpustili všetky poplatky za použitie železničnej dopravnej cesty v rámci osláv 160-teho výročia železníc na Slovensku.  

 

 

Prievidzský parostrojný spolok sa teší na ďalšie stretnutia s Vami.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy