Změny a novinky na kolejišti Karla Zelenky

19.6.2007 8:45 Karel Zelenka

Změny a novinky na kolejišti Karla Zelenky

Chtěl bych vás seznámit s novinkami a dvěma přestavbami na kolejišti. První přestavbu jsem uskutečnil na vjezdové koleji do skrytého nádraží, kde měl být ocelový most. Provizorně zde vedla kolej po trámci.

 

 

 

Most byl nešťastně situován a nad následujícím tunelem by musela být nepřirozeně vysoká stěna. A také most bránil v přístupu k zastávce, kde je a ještě přibude spousta detailů, které by divákovi zůstaly vzdáleny. Proto jsem trať přeložil do nové trasy souběžně se zastávkou a obloukem stočil do vjezdu skrytého nádraží.

 

Druhá a velká přestavba a výluka proběhla ve stanici Kamenice. Zde jsem kolejiště prodloužil až ke zdi vložením 40 cm dílu. Kolejiště už se nedá obejít, musí se podlézt. Ale úprava za toto omezení stála.

 

Desku jsem nemusel řezat, byl zde spoj dvou desek. Jen jsem řezal koleje, nebo rozpojil spoj kolejí, pokud byl blízko a prodloužil vodiče. Díky prodloužení a úpravě stoupání vzniklo nové napojení jednokolejky novým zhlavím z konce stanice. Dříve byla napojena nešikovně v polovině stanice. Některé staniční koleje se budou ještě upravovat. Také se prodloužily staniční koleje.

 

Dále došlo v Kamenici k výměně nevzhledných papírových trolejových bran za modelovější. Původní:

 

Nové:

 

Dále byly osazeny další detaily. Více ve fotogalerii. Přibyla jednotka 471 City Elefant. Karoserie jsou vlastní výroby z papíru, nakreslené na PC. Nejprve jsem postavil jednotku 471 018 v původním bílém nátěru. Pohon je ve voze 471. Díky krátkým spřáhlům lze jednotku sunout. Jezdí bez problémů i se řídím vozem 971 018 vpředu. Pak přibyla jednotka 471 027 v novém nátěru. Ta je bez pohonu a jezdí jen ve spojení s druhou jednotkou a klidně i s hnacím vozem na úplném konci.

Nové údaje o kolejišti: 

plocha: 21,4 m2
délka kolejí: cca. 210 m
výhybek jednoduchých: 72
angličanů: 6

Galéria

Súvisiace odkazy