Vláčikom za koníkom

4.5.2007 8:20 Ing. Marián Šimo

Vláčikom za koníkom

Na prvého mája kedy sme si na Slovensku užívali voľný deň a oslavovali sviatok práce, žrebčín v Topoľčiankach vítal návštevníkov na zahájení sezóny. „Čo má žrebčín s vlakmi?“ – spýta sa pozorný čitateľ. Konská železnica už vyšla z módy hádam aj pred viac ako sto rokmi. Ale predsa má tento deň niečo spoločné aj so železnicou.

Bratislavský klub priateľov železničnej dopravy nachystal veľmi zaujímavý spôsob spojenia žrebčína s malými aj veľkými obdivovateľmi. Už o 7:55 je na prvom nástupišti hlavnej bratislavskej stanice prichystaný k odchodu motoráčik s cieľovou stanicou, ktorá už z polovice šesťdesiatych rokov zmizla zo sveta cestovných poriadkov bývalých ČSD – Topoľčianok.

Pri motoráčiku sa zbiehajú malí v doprovode tých väčších, celí nedočkaví kedy uvidia koníkov. Zvuk píšťalky uja konduktora zaháňa neposedníkov do vláčika. Pekne vynovený historický motorový vozeň M262.007 spolu s jedným prívesným vozňom vyráža na trojhodinovú jazdu po koridore, ale aj po pomaly opustenej trati z Lužianok do Zlatých Moraviec, kde piateho mája zavíta po niekoľkých rokoch pomarančový expres Tekov VLAKY.NET.  

 

Cesta ubieha rýchlo. Malí nezbedníci trávia čas vystrájaním a pobiehaním po vláčiku hore dole no a tí veľkí zasa krotením tých malých. Spoza okien sa mihá jarná príroda, kvitnúce repkové polia žiaria jasnou žltou farbou. Kde tu vláčik spomaľuje. To prechádza úsekmi, kde prebieha renovácia starej trate na koridorovú. Ani počas sviatku práce stavebný ruch neutícha.

V Leopoldove náš vlak uhýba z koridoru na jednokoľajnú trať do Nitry. V Zbehoch prichádza osobný vlak a máme voľnú trať až do Lužianok. Z tohto bodu vyrážame do hôr, aby sme pomedzi kopce prešli na druhú stranu do Zlatých Moraviec. Pekný slnečný deň vylákal ľudí von do prírody. Tí, ktorí si vyšli na prechádzku popri trati popod Zobor ostávajú prekvapení, že po trati ide znova osobný vlak.   

 

 

V Zlatých Moravciach je kratučká prestávka a po nej absolvujeme posledných zopár kilometrov do bohom zabudnutej staničky Topoľčianky. Tu všetci vystupujeme a celí netrpezliví sa ponáhľame do žrebčína.

V areáli žrebčína už od skorého rána beží bohatý program. V stajniach si môžeme prezrieť bývanie koníkov a na parkúre nás moderátor oboznamuje s jednotlivým plemenami. Tí najmenší majú zas možnosť povoziť sa na chrbte koníka alebo v nefalšovanom koči. Tesne po poludní sa začína hlavný program dňa. Umelecké vystúpenie, ale aj prehliadka jazdeckého umenia koní na hlavnom parkúre nám nedá odtrhnúť sa. K dispozícii na prehliadku bol aj neďaleký kaštieľ.   

 

  

Program dňa je u svojho konca. Vláčik, ktorý nás ráno priviezol nás čaká na staničke. O 17:00 sa vydávame na cestu späť. Tesne pred ôsmou hodinou večer prichádzame na Hlavnú stanicu plní zážitkov z prežitého dňa.

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy