''Lišiacka'' zľava od Českých dráh

6.11.2006 20:05 -mm-

''Lišiacka'' zľava od Českých dráh

České dráhy prichádzajú na trh s novinkou vo forme ''lišiackej'' zľavy, ktorá poskyte cestujúcim cestovanie medzi krajskými mestami v ČR za 140 Kč. Nová zľava ČD je reakciou na stúpajúcu konkurenciu v boji o zákaznika medzi autobusovou a železničnou dopravou. Zľava eLiška má viac čŕt nízkonákladovej leteckej prepravy a je určená pre držiteľov vernostnej In-karty.

eLiška sa začne predávať s účinnosťou nového GVD, teda od 10.12.2006. Vzťahuje sa na cestovanie v 2. vlakovej triede. 

 

Aby si cestujúci mohol uplatniť zľavu, musí splniť niekoľko podmienok:

  • cestovný lístok si musí objednať cez internet
  • zaplatiť ho kreditnou/platobnou kartou
  • vyzdvihnúť si cestovný lístok v nástupnej stanici
  • cestovný lístok si musí zakúpiť v dostatočnom časovom predstihu, pretože v každom vlaku bude vyčlenený určitý počet miest určených na túto zľavu

Vyššie uvedené podmienky sú v nízkonákladovej leteckej doprave štandardom. No na druhej strane, krajiny strednej a východnej Európy zatiaľ elektronickému nakupovaniu nedôverujú natoľko ako obyvatelia západoeurópskych krajín. Napriek tomu České dráhy predali za predošlých 9 mesiacov približne 6 000 cestovných lístkov v hodnote 2,5 mil. Kč cez internet.

Výhodou zľavy je aj to, že do vlakov vyššej kategorie (InterCity a EuroCity) si cestujúci nemusí zakúpiť príplatok. Príplatok sa vzťahuje na lehátkové a lôžkove vozne, ako aj na povinne miestenkové vlaky vo forme miestenky.

V Českej republike sa boj o cestujúceho začína. Dúfajme, že sa toho čoskoro dočkáme aj na Slovensku.

Foto: ilustračné.