EUROSTAR

4.11.2006 17:10 Marian Belko Zdroj: Colin Garratt: Světová encyklopedie lokomotiv

EUROSTAR

Presvedčenie, že len parný rušeň prináša to pravé cestovné vzrušenie a „moderné“ rušne pôsobia monotónne a chladno vyvrátil Eurostar. Tento vlak v sebe spojuje romantiku éry prúdnicových vlakov s vrcholnou fázou technického pokroku. Londýnska medzinárodná stanica Waterloo je rovnako ako jej historický opak, stanica Victoria a Lamanšský tunel, spájajúci terminály Folkstone a Calais vzdialené 37,5 km, je jedným z najpozoruhodnejších diel svetového inžinierstva.

NAJKOMPLEXNEJŠÍ VLAK SVETA
Spojenie 16000 km železníc Veľkej Británie s 185000 km železníc európskeho kontinentu v roku 1993 znamenalo velmi potrebnú a významnú injekciu pre prestíž železníc. Eurostar konkuruje leteckým linkám medzi Londýnom, Parížom a Bruselom. Eurostar je najkomplexnejším vlakom sveta. Na jeho prevádzke sa podieľajú štyri rôzne tipy zabezpečovacích zariadení a štyri napájacie systémy – jednosmerný prúd 750 V, striedavý prúd 25 kV vo Veľkej Británii, striedavý prúd 25 kV v Lamanšskom tuneli, Francúzku a expresných linkách v Belgicku a jednosmerný prúd 3000 V na bežnej železničnej sieti v Belgicku.

EXPRESNÁ LINKA
Vlaky Eurostar pozostávajú z 18 vozňov. Majú dĺžku 394 metrov. Na expresných európskych linkách jazdí Eurostar rýchlosťou 300 km/h, ale vo Veľkej Británii je jeho rýchlosť obmedzená na 160 km/h. Vozne Eurostaru sú spojené podvozkami ale žiadni podvozok nie je umiestnený pod sedadlami cestujúcich, čo zaisťuje, spolu s pneumatickým vypružením, bez nárazovú a kludnú jazdu. Sedadlá sú pohodlné, vybavené s nožnými opierkami, čitateľskými lampičkami a vozne sú vybavené klimatizáciou. Prvá trieda má priestory pre obchodné jednania. Vlak má dva pultové bufety a pojazdné občerstvenie. Domovským depom Eurostaru je North Pole v Londýne, spojené so západalondýnskou  linkou  s Waterloo International.

VÝHODNÉ NOČNÉ CESTOVANIE
Významným znakom Eurostaru je zavedenie denných a nočných spojov. Denné vlaky spájajú Edinburgh, Manchester, Birmingham a Paríž. Nočné, lôžkové vlaky prinášajú výrazné zlepšenie nočnej diaľkovej dopravy. Cestujúci zaľahnú večer vo východzej stanici a prebudia sa nasledujúce dňa ráno v cieli svojej cesty.

TECHNICKÉ ÚDAJE
Rok výroby: 1992
Výrobca: GEC Alsthom v rôznych závodoch
Užívatelia: britské, francúzke a belgické železnice
Rozchod: normálny
Trakčné motory: šesť XABB 6PH
Maximálna rýchlosť: 300 km/h