Talent v Budapešti

18.4.2006 8:40 Garin

Talent v Budapešti

Na budapeštianskej západnej stanici sa na Veľký piatok, 14. 4. 2006, konala prezentácia dvojsystémovej štvordielnej jednotky TALENT. Firma Bombardier Transportation predstavila jednotku 4824.020 pôvodne určenú pre Rakúske spolkové železnice. V dielňach Bombardier Transportation v Dunakeszi neďaleko Budapešti mierne upravili vizuál, keď na vozidlo vo farbách ÖBB umiestnili výrazné nápisy Maďarských štátnych železníc - MÁV.

V rámci prezentácie TALENTA sa uskutočnila tlačová beseda za účasti Jánosa Kóka, ministra hospodárstva a dopravy Maďarskej republiky a čelných predstaviteľov MÁV. Hoci sa prezentácie zúčastnilo množstvo maďarských žurnalistov, železničných fanúšikov a fotografov bolo tento raz ako šafranu. Nevedno, či to zapríčimili sviatky, alebo sa organizátorom podarilo uchovať termín prezentácie v tajnosti. Niektorí moji maďarskí priatelia sa dozvedeli paradoxne informáciu o prezentácii odo mňa pár hodín pred jej konaním. 

MÁV 22. marca t. r. oznámili, že v novom tendri, ktorý vyhlásili len pred pár dňami na nákup ďalších elektrických jednotiek pre prímestkú dopravu, zvíťazila firma Bombardier Transportation s jednotkou TALENT.

Správa zapôsobila ako blesk z jasného neba, pretože sa TALENT vo vlaňajšom tendri, ani po odvolaní nepresadil a za víťaza bol jednoznačne vyhlásený švajčiarsky Stadler so svojím FLIRT-om.

Po vlaňajšom neúspechu Bombardier Transportation pohrozil, že ukončí svoje podnikateľské aktivity v Maďarsku. Do akej miery mienila firma svoje hrozby vážne zostáva záhadou. Rovnako je prikryté rúškom tajomstva, ako bolo možné v priebehu pár dní pred parlamentnými voľbami zorganizovať nový tender, v ktorom Bombardier ako jediný účastník zvíťazil.

Maďarské štátne železnice objednali vo firme Bombardier Transportation 10 štvorčlánkových jednotiek, ktoré vyrobí  firma v konzorciu s Elin EBG Traction/Siemens. Súpravy budú vyrobené v Aachene a podvozky v Siegene v Nemecku. Elektrickú výzbroj dodá Elin EBG Traction. Finalizácia vrátane interiéru sa uskutoční v spoločnom závode Bombardier a MÁV v Dunakeszi.  Finančná hodnota kontraktu je 45 miliónov EUR.

Nové TALENTY pre MÁV budú môcť jazdiť pod napäťovými sústavami 15 kV AC and 25 kV AC. 

Prvý TALENT došiel na MÁV už koncom marca. Maďarským štátnym železniciam sa podarilo získať tieto elektrické jednotky preto tak rýchlo, lebo ÖBB odriekli časť optovaných súprav. Rakúske spolkové železnice mienili využívať dvojsystémové TALENTY na tratiach Wien Südbf – Bratislava hlavná stanica cez Kittsee a Wien Südbf – Břeclav – Brno hl. n. Zo známych obáv ŽSR a SŽDC, že by jednotky mali rušiť koľajové obvody na ich tratiach, sa ÖBB tejto myšlienky museli aspoň zatiaľ zriecť.     
MÁV vzhľadom na to, že prebrali záväzky po ÖBB, získali TALENTY nielen rýchlo ale aj za výhodnú cenu – štvorčlánkovú jednotku za 1,1 miliardy forintov. Pre porovnanie: cena za jeden FLIRT vychádza 3,3 miliardy forintov.

 

Podľa súčasného zámeru MÁV majú byť TALENTY nasadené na prímestkých vlakoch na trati Budapešť Keleti pu - Hatvan. V budúcnosti, keď sa naplní stav nových FLIRT-ov, sa očakáva, že TALENTY budú presunuté na juhozápad a západ krajiny a budú jazdiť na prihraničných tratiach medzi MÁV a ÖBB.

Nákup TALENTOV vyvolal v železničných kruhoch veľa otáznikov. Náklady na údržbu dvoch nových a zároveň odlišných typov elektrických jednotiek pre prímestskú dopravu budú vysoké. TALENT má iný typ spriahadiel ako Desirá a aké budú mať FLIRT-y. Nevýhodou je nízky počet TALENTOV, no nedalo sa nič robiť, zahraničná banka, ktorá poskytla úver, nebola ochotná pokryť náklady na výrobu vyššieho počtu súprav. A pri vyššom počte objednaných vlakov by cena bola za jednu súpravu vyššia, lebo MÁV vyťažili výhodnú ponuku kvôli tomu, že ÖBB od objednávky odstúpili.

Minister Kóka tiež novinárov informoval, že od septembra t. r. sa otvorí rýchle spojenie medzi Budapest Nyugati pu. a medzinárodným letiskom Ferihegy I. Cestovná doba bude 15 minút a vlakom nebude môcť konkurovať nijaký iný dopravný prostriedok.

Snímky: autor. 

Galéria

Súvisiace odkazy