Na flirte s FLIRT-om v Budapešti

19.12.2005 6:26 -gan-

Na flirte s FLIRT-om v Budapešti

Maďarské štátne železnice (MÁV) mali v piatok 9. decembra 2005 sviatok. Na západnej budapeštianskej železničnej stanici (Budapest-Nyugati pu) predstavili verejnosti modernú nízkopodlažnú elektrickú jednotku pre prímestskú dopravu FLIRT.

Ako sme už na stránkach VLAKY.NET informovali, MÁV vypísali v roku 2004 tender na dodávku jednotiek, ktorého víťazom sa stala švajčiarska firma Stadler Busnang AG. Hoci proti výsledku protestovala v tendri neúspešná kanadská firma Bombardier, Úrad pre verejné zaobstarávanie  Maďarskej republiky koncom mája t. r. opätovne výsledok tendra potvrdil.

Víťazstvo Stadlera v Maďarsku sa považuje v odborných kruhoch za senzáciu. Táto švajčiarska firma totiž nepatrí k trom najväčším výrobcom koľajových vozidiel na svete akými sú Alstom, Siemens a Bombardier. Ročným obratom 600 miliónov švajčiarskych frankov a medziročným nárastom však patrí k dynamickým podnikom.

Pár slov o kontrakte

Predmetom kontraktu vo výške 225 miliónov švajčiarskych frankov je dodávka 30 elektrických štvordielnych jednotiek FLIRT (Fast Light Innovative Regional Train). Súčasťou kontraktu je aj opcia na ďalších 30 jednotiek v hodnote 235 miliónov švajčiarskych frankov a  “full service” na 30 rokov v hodnote ďalších 240 miliónov švajčiarskych frankov.

Maďarským partnerom pri realizácii projektu sa stane firma Ganz Transelektro. Polovicu jednotiek prvej várky dodá kompletne švajčiarska strana, druhú polovicu zmontujú v Maďarsku z dielcov dodaných zo Svajčiarska. Stadler a Ganz Transelektro vybudujú spoločný podnik na montáž a údržbu jednotiek FLIRT. Uvažuje sa, že tento podnik by mohol sídliť v meste Pusztasabolcs.

FLIRT bude premávať na tratiach Budapest – Tatabánya, Budapest – Székesfehérvár a Budapest - Pusztaszabolcs. Bude pozostávať zo štvordielnych nízkopodlažných jednotiek pre 211 sediacich a 164 stojacich cestujúcich (len 2. trieda). Rýchly výstup a nástup umožní 6 širokých dverí. FLIRT bude môcť jazdiť rýchlosťou 160 km/h. pod eletrickou sústavou 25 kV, 50 Hz. Princíp jednotiek FLIRT pozostáva z modulov aké poznáme z jednotiek GTW aké jazdia aj u nás. Dodávka prebehne v rokoch 2007-2010. Prvý “maďarský” FLIRT začne pravidelne jazdiť na koľajách MÁV vo februári 2007.

V Budapešti sa predstavila jednotka 521.011 SBB

Už viac ráz som sa v minulosti zúčastnil prezentácií MÁV, no na žiadnej sa nezúčastnilo toľko hostí ako pri predstavení FLIRT-u. Prítomní hostia sa ani nepomestili do kráľovského salónu západnej železničnej stanice. Obrovský bol záujem najmä novinárov. Kauza “FLIRT” interesovala čitateľov maďarských printových médií. Neúspešný účastník tendra Bombardier totiž intenzívne atakoval vedenie MÁV podozreniami z korupcie a dlho hrozil, že z Maďarska odíde a zatvorí svoje fabriky v Dunakeszi a v ďalších mestách. 

Stručnú históriu projektu postupne predstavili páni Zoltán Dunai, šéf firmy Stadler Hungary, Kft., István Heiczinger, riaditeľ MÁV a Gábor Dióssy, štátny tajomník Ministerstva hospodárstva Maďarskej republiky.

Od zástupcov siedmej veľmoci si potom vypočuli hlavní rečníci štipľavé otázky, pretože novinári sa pýtali, v čom bol výhodný práve víťazný project firmy Stadler Busnang AG. Oficiálni predstavitelia samozrejme použili širokú paletu všeobecných fráz a opájali prítomných nadšenými výrokmi o výhodnosti vybraných elektrických jednotiek. Cítil som sa ako doma na Slovensku. Pre FLIRT našli naši južní susedia popis skratky aj v maďarčine: Fürge Légkönnyű Innovatív Regionális motorvonaT.

Po tlačovej besede vykonala prezentovaná jednotka 521.011 SBB výhliadkovú jazdu na trase Budapest-Nyugati - Kőbánya-Kispest a späť. V dňoch, 10. – 14. decembra 2005 sa jednotka predstavila v mestách v okolí Budapešti, kam má už v blízkej dobe jazdiť.

Po úspechu v Maďarsku narástli Stadleru krídla. Podľa slov Petra Spuhlera, jedného z majiteľov, Stadler sa pokúsi zopakovať svoj úspech aj v Poľsku, kde sa v tendri pravdepodobne opäť stretne s Bombardierom. Ak by sa tejto švajčiarskej firme podarilo zvíťaziť, plánuje v poľských podnikoch Newag (predtým ZNTK Nowy Sącz) , ZNTK Mińsk Mazowiecki a Pesa Bydgoszcz investovať cca 12 miliónov Euro. Poľsko považuje Stadler za krajinu zasľúbenú pre výrobcov elektrických jednotiek pre prímestskú dopravu. Z tejto pozície poškuľuje Stadler aj po Slovensku, kde sa jeho plány s výrobou motorových jednotiek na báze GTW 2/6 dostali v neďalekej minulosti do slepej uličky.

V popoludňajších hodinách som sa previezol FLIRT-om do Istvánteleku, kde bola jednotka deponovaná v nočných hodinách. Bol som príjemne prekvapený jazdnými vlastnosťami, zrýchlením a tichým a pokojným chodom. Môj sprievodca Endre sa tiež netajil nadšením. Mal len obavu, že vnútrajšok vozidiel bude v prevádzke trpieť kvôli vandalom a sprejerom.

Počas návratu domov som mal v rýchliku Báthory dosť času premýšľať o tom, či sa aj náš monopolný dopravca ZSSK podujme v najbližších rokoch zaobstarať si moderné koľajové vozidlá. Z uvažovania ma prerušil maďarský sprievodca, ktorému sa nepozdávalo, že mám v medzinárodnom vlaku cestovný lístok len do Rajky a usilovne ma presviedčal, že si musím dokúpiť cezhraničný lístok do Bratislavy. Nechcel mi veriť, že naozaj cestujem len do Rajky a odtiaľ autom do Bratislavy-Petržalky. Pre istotu sa prišiel v Rajke presvedčiť, či som vlak naozaj opustil. Vraj takto zahraniční cestujúci oberajú ročne MÁV o “milióny”. V Rajke sa už na stanici cestovné lístky nepredávajú a vo vlakoch, ktoré odchádzajú na Slovensko si kupujú cestujúci lístky za vnútorný tarif ZSSK u slovenského sprievodcu.

Snímky: Garin 

Galéria

Súvisiace odkazy