Dopravné správy

V Maďarsku sa zrazili osobné vlaky

Najmenej 19 zranených si vyžiadala zrážka dvoch osobných vlakov, ku ktorej došlo v nedeľu ráno pri obci Galgaguta, ležiacej asi 50 kilometrov severovýchodne od Budapešti. Oznámila to maďarská polícia.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Pražské tramvaje „Porsche“ dostanou nový interiér

Pražský dopravní podnik (DPP) začne na podzim se zkušební přestavbou vnitřního prostoru tramvají Škoda 14T známých jako Porsche. [...] Praha původně nakoupila 60 vozů 14T, tři ale byly nabourány a u zbylých 57 byly zjištěny závady podvozku. Před zhruba rokem je tedy DPP odstavil z provozu, nyní podvozky opravuje a poté chce začít tramvaje využívat. Měly by jezdit na linkách 3 a 17.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Plnenie GVD z pohľadu ŽSR

Za prvý polrok 2015 celý železničný sektor vykazoval plnenie grafikonu na 92,5 % , čo je o niečo menej, ako vyžaduje štát. Viete povedať, ako sa na tom 7,5 % meškaní podieľajú jednotlivé železničné spoločnosti, Vy a nepredvídané okolnosti? (70 % ZSSK, napríklad, koľko ďalší.....) Keď si vezmeme týchto 7,5 %, v ktorých mesiacoch (konkrétne - január, júl, a pod.) dochádza k meškaniu najčastejšie?

Odpoveď na túto aj ďalšie otázky nájdete na tejto stránke.

Státní fond dopravní infrastruktury dostane přidáno

Ministr dopravy Dan Ťok (za ANO) na schůzce s ministrem financí Andrejem Babišem (ANO) vyjednal navýšení rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) o další 2,1 miliardy korun. Požadoval tři miliardy. Kraje nedostanou příští rok na silnice druhé a třetí třídy z rozpočtu ani korunu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Nový Starý most zastaví lodnú dopravu

Ďalšie vysúvanie oceľovej konštrukcie nového Starého mosta, ktoré bolo pôvodne plánované okolo 10. augusta 2015 sa bude podľa zverejneného Plavebného opatrenia realizovať v dňoch 27. až 29. augusta. Počas vysúvania bude v tomto úseku rieky úplne zastavená plavba lodí.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tanky v žst. Chrudim zatočily s Gottwaldem

Speciální vyprošťovací hasičské jednotky se řádně zapotily na chrudimském nádraží. Během rekonstrukce trati se tam ve čtvrtek převrhl těžký jeřáb značky Gottwald, přezdívaný Mazlík. Na místo nehody už během noci dorazily speciálně upravené tanky z Havlíčkova Brodu a z Prahy. K nim se přidal ještě jeden hasičský autojeřáb.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Arriva skupuje autobusových dopravcov

Spoločnosť Arriva odkúpila stopercentný podiel vo firme Bus Partner Services s.r.o., ktorá je väčšinovým vlastníkom dopravcu SAD Trnava a.s. a tiež firmu Gotfri spol. s.r.o., ktorá vlastní väčšinu v SAD Liorbus a.s. (predtým SAD Liptovský Mikuláš). Arriva o tom informovala na svojom webe.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Poznámka redakcie VLAKY.NET: Ináč povedané, privatizácia SADiek sa končí tým, že sú opäť v majetku štátu - ibaže tento raz pre zmenu nemeckého (Arrivu vlastní štátny holding Deutsche Bahn). 

O bezpečnosti přejezdů na Královéhradecku

Nebezpečné železniční přejezdy podle policistů samy o sobě neexistují, nebezpečnými je dělají řidiči, kteří přes ně přejíždějí. V kraji se však nachází řada míst, kde řidiči chybují víc než na jiných. Rekordmanem jsou nenápadné Libošovice na Jičínsku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Električkové novinky z Bratislavy

Z Ústredných dielní vyšla po prehliadke a opravách opäť do premávky električka K2G #7085. Električke bol ponechaný opravený pôvodný náter, zberač prúdu však bol otočený naopak. Do premávky s cestujúcimi sa od 8. augusta na linke 4 zaradili nové jednosmerné električky Škoda 29T ForCity Plus #7402 až 7404.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Řidička ostravského trolejbusu dostala pěstí

Velmi agresivně reagoval řidič osobního automobilu, když mu do cesty v Ostravě na Sokolské třídě vjel ze zastávky trolejbus. Jeho řidička právě vyjížděla ze zastávky Vozovna trolejbusů. Šofér osobáku vystoupil z auta a řidičce dal pěstí do obličeje. 

Celou zprávu najdete na této stránce.

Lístok na autovlak do Prahy už aj cez internet

Bratislava - Previezť si auto medzi Slovenskom a Českom je teraz jednoduchšie. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) spustila predaj lístkov na autovlak do Prahy aj cez internet.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Skupina Škoda Transportation je úspěšná v Číně

Čínská společnost Beijing Subway Rolling Stock Equipment (BSR) v Pekingu začala na čínském trhu nabízet novou tramvaj, na jejímž vývoji a výrobě se podílí plzeňská Škoda Electric. První vyrobená nízkopodlažní pětičlánková vozidla by měla sloužit na linkách tramvajové sítě v Pekingu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Porúchaný vlak rozvážal požiare

Požiare pri Palárikove pravdepodobne spôsobila technická porucha vlaku, ktorý úsekom prechádzal. Ako agentúra SITA informovala hovorkyňa Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) Martina Pavliková, trať na úseku Šurany - Palárikovo zastavili o 13:30 a obnovili krátko po 18:00. Rovnaký vlak pravdepodobne spôsobil požiar aj pri železničnej stanici Tvrdošovce. Tam sa vyskytli štyri lokálne požiare.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Další tragédie na přejezdu

Dva lidé zemřeli a další dva se zranili při srážce osobního auta s nákladním vlakem u Ostrožské Nové Vsi na Uherskohradišťsku. Nehoda se stala na železničním přejezdu bez závor a semaforů. [...] Podle policie asi řidič vlak přehlédl.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V Malackách medzištátne vlaky nezastavia

Na tom, že v Malackách medzinárodné rýchliky nezastavujú, sa nič nezmení. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) nevyhovela žiadosti samosprávy Malaciek, ktorá žiadala, aby sa mesto stalo zastávkou medzinárodných vlakov. Ako vo svojom negatívnom stanovisku ZSSK dôvodí, výhoda pre obyvateľov Malaciek by znamenala negatíva pre oveľa väčší počet cestujúcich v medzinárodnej doprave.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Sexuální menšina omezí pražskou MHD

Omezení dopravy, včetně MHD, přinese sobotní průvod, kterým vyvrcholí festival Prague Pride přibližující život leseb, gayů, bisexuálů a transsexuálů. Na provoz i dění kolem průvodu dohlédnou policisté. [...] Podle organizátorů začne průvod zhruba ve 13:00 na Václavském náměstí a skončí zhruba v 16:00 na Letné.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Rekonštrukcia tratí DPMK finišuje

Stavebné práce na košickej križovatke Kuzmányho – Štúrova – Žižkova sú už ukončené. Spoločnosť Dúha, a.s., ktorá v Košiciach realizuje rekonštrukciu električkových tratí, dnes oznámila, že túto križovatku stavebne a technicky odovzdala v nedeľu (9.8.). 

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Mezi Stéblovou a Opatovicemi do zimy dvoukolejně

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) do začátku prosince dokončí první etapu výstavby druhé koleje na trati mezi Pardubicemi a Hradcem Králové v úseku Stéblová - Opatovice nad Labem. Stavba vyjde na zhruba 770 milionů korun, provádí ji firma Skanska. Všechny práce zatím pokračují podle harmonogramu ...

Celou zprávu najdete na této stránce.

Hospodársky výsledok ŽSR v 1. polroku 2015

Železnice Slovenskej republiky dosiahli v 1.polroku 2015 zisk vo výške 21 981 tis. €, ktorý je oproti roku 2014 vyšší o 7 609 tis. €. Výnosy dosiahli výšku 231 786 tis. €, čo predstavuje oproti polroku 2014 nárast výnosov o 5 312 tis. €. Výnosy z poplatku za prístup k železničnej infraštruktúre dosiahli výšku 39 128 tis. €, čo je oproti polroku 2014 vyššie o 3 967 tis. €. Tieto skutočnosti odzrkadľujú nárast dopravných výkonov, predovšetkým pre odberateľov Železničná spoločnosť Slovensko a.s. (osobná doprava) a Železničná spoločnosť Cargo a.s. (nákladná doprava), ale aj ostatných dopravcov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Historickým vlakem ČD na Kojetínské hody

V neděli 16. srpna vyjede po běžně nevyužívané lokálce z Kojetína do Tovačova historický vlak Českých drah v čele s lokomotivu T334.090. Zvláštní vlaky zamíří na tradiční jarmark v Kojetíně, kde čeká na návštěvníky krojovaný průvod, vystoupení souborů nebo cimbálová a dechová hudba. Cestující s jízdenkou získají navíc při návštěvě tovačovského zámku slevu na vstupném.

Podrobnosti v tiskové zprávě.