Dopravné správy

Srážku rychlíků zavinili výpravčí a signalista

Policisté ukončili vyšetřování loňské srážky dvou rychlíků na Klatovsku a spis předávají na státní zastupitelství. Obžaloba z obecného ohrožení z nedbalosti hrozí výpravčímu a signalistovi.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DPB nasadil autobusy vybavené cyklonosičmi

Od tejto soboty [25.6.2016] môžu cyklisti v Bratislave využívať cyklonosiče na autobusoch mestskej hromadnej dopravy na trase Most SNP a hrad Devín. Ako ďalej agentúru SITA informovala hovorkyňa Bratislavy Ivana Skokanová, cyklistom sú k dispozícii na autobusovej linke číslo 29 počas celého leta vždy v sobotu a v nedeľu. "Na bicykel treba vždy cestovný lístok ako na batožinu, čo je 0,35 eura," doplnila.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Tramvajová trať z Divoké Šárky se mění

Praha změnila projekt tramvajové trati z Divoké Šárky. Vyslyšela totiž stížnosti obyvatel, kteří se obávali nárůstu hluku a úbytku parkovacích míst. Nový návrh si více všímá zachování zeleně i míst pro parkování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Košické električkové trate nie sú chodníky

Na trakčných stĺpoch pozdĺž električkovej trate na sídlisku Nad jazerom pribudli nové dopravné značky zakazujúce chodcom vstup na trať. Osadené boli po opakovaných upozorneniach vodičov električiek na nebezpečný voľný pohyb chodcov po trati.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Čachry kolem brněnského hlavního nádraží

Pronájem brněnského hlavního nádraží získala v roce 2008 za podezřelých okolností na 40 let firma BNSD. Podle zjištění MF DNES je nyní společnost na prodej a s ní také podoba a budoucnost nynější budovy nádraží. Vedení Českých drah se smlouvu snaží zrušit.

Celou zprávu najdete na této stránce.

K modernizácii trate Púchov - Žilina

Môžem sa ešte opýtať, kedy sa začnú ďalšie prace v okolí Žiliny? Myslím, že najbližšie sa ma robiť úsek Považská Bystrica - Žilina, tak aké výluky si to bude vyžadovať?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Skanska postavila v Norsku čtyři železniční mosty

Čeští mostaři ze společnosti Skanska dokončili stavbu části železničního koridoru mezi městy Larvik a Porsgrunn v Norsku vedoucí i přes přísně chráněné jezero Vassbotn. Celkem Češi postavili sérii čtyř unikátních mostů, dva přechody pro zvěř a dvě opěrné stěny. Zhotovitelem zakázky v hodnotě přes 1,5 mld. norských korun byla Skanska Norge.

Více informací naleznete v přiloženém souboru.

Fotografie jsou ke stažení na následujícím odkazu: http://filestore.skanska.cz/collect.jsp?UJr53Fnb

Most na Ostrov v Trenčíne a ŽSR

Chcel by som Vás poprosiť o informácie ohľadom prác v Trenčíne - Most na Ostrov: Aký je aktuálny stav prác na moste na Ostrov v Trenčíne? Čo všetko je potrebné ešte spraviť, aby sa mohla otvoriť letná plaváreň v Trenčíne? Aký je predpokladaný termín dokončenia prác nevyhnutných k otvoreniu letnej plavárne?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Kamerami za vyšší bezpečnost přejezdů

Celkem tři další železniční přejezdy v Moravskoslezském kraji budou nově vybaveny kamerovým systémem. Mohla by se tak zvýšit bezpečnost těchto vytížených míst. Hrozba natočeného důkazu má řidiče aut i chodce a cyklisty odradit od riskování.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Júnové vozidlové novinky z Banskej Bystrice

V priebehu júna 2016 bol vyradený a zlikvidovaný trolejbus Škoda 14 Tr #1003. V premávke sa naposledy objavil v júni 2014.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Přesmyk domažlické trati zasáhne do zástavby Plzně

Do dvou let, nejpozději do začátku roku 2019, by měla začít přestavba železniční trati z Plzně na Domažlice. Vyžádá si demolice budov u areálu plzeňské Škodovky a bourat se bude i vyhlášené pekařství U Seberů.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Ako bude vyzerať železničný uzol Bratislava?

Podpisom zmluvy medzi Železnicami Slovenskej republiky a združením ,,Uzol Bratislava“ 20. júna 2016 sa začali práce na štúdii realizovateľnosti uzla Bratislava. Vedúcim členom štvorčlenného združenia je spoločnosť Reming Consult a.s, ďalšími členmi sú spoločnosti Sudop Praha a.s., Prodex Bratislava s.r.o. a Dopravoprojekt a.s. Bratislava. Zmluvná cena nadlimitnej zákazky realizovanej v zmysle zákona o verejnom obstarávaní je 1 298 880,00 € bez DpH. Štúdia by mal byť spolufinancovaná z Operačného programu Integrovaná infraštruktúra 2014 -2020 (Prioritná os 1 – Železničná infraštruktúra, TEN – T CORE), je rozdelená na šesť etáp. Hotová by mala byť do 60 týždňov odo dňa účinnosti zmluvy, teda v auguste 2017.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha 4 plánuje elektrobus bez řidiče

Radnice Prahy 4 se připojí do celoevropského projektu vývoje elektromobilu, který nepotřebuje řidiče. Jezdit by měl přes Thomayerovu nemocnici a IKEM, aby ulevil přeplněným parkovištím. Jedinou nevýhodou je, že uveze jen osm cestujících.

Celou zprávu najdete na této stránce.

V bratislavskej MHD je nedostatok vodičov

V bratislavskej MHD je už niekoľko rokov nedostatok vodičov. Dopravnému podniku Bratislava (DPB) momentálne chýba 150 zamestnancov, ktorí by mohli v hlavnom meste jazdiť na autobusoch, trolejbusoch či električkách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Do Libuše pojede sto tramvají denně

Dva kilometry nových kolejí položí stavbaři do tří let na jihu metropole. Po novém úseku, který propojí Modřany a Libuš, každý den prosviští asi stovka tramvajových souprav. U stanice chystané trasy metra D trať zakončí smyčka, v úseku vyrostou čtyři nové zastávky.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Vlakmi ZSSK na festival „Pohoda 2016“

Návštevníci najväčšieho slovenského letného hudobného festivalu POHODA 2016 aj tento rok môžu cestovať za svojím letným dobrodružstvom špeciálnymi festivalovými rýchlikmi. Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) v spolupráci s organizátormi vypraví tieto mimoriadne vlaky vo štvrtok pred festivalom (7. júla) z Košíc/ Popradu, aj z Bratislavy. Späť pôjdu vlaky po skončení festivalu v nedeľu (10. júla).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Oprava kolejové haly „Hlaváku“ je v polovině

Oprava sto let staré ocelové konstrukce, která kryje nástupiště pražského hlavního nádraží, je ve druhé polovině. Kvůli rozsáhlé korozi bylo nutné vyměnit několik nosných částí a dva ocelové oblouky držící klenbu nad nástupištěm. Zcela hotovo bude v listopadu příštího roku.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ŽSR opravujú na Záhorí železničné priecestie

V dňoch 27. júna až 1. júla 2016 bude v medzistaničnom úseku: železničná stanica Malacky – železničná stanica Veľké Leváre, prebiehať oprava a údržba dvojkoľajného železničného priecestia v km 27,751 (JIČ: SP2460). Priecestie bude uzatvorené od 7:30 hod. dňa 27. 06. 2016 do 17:00 hod. dňa 01. 07. 2016, obchádzka bude vyznačená a vedená po miestnych komunikáciách.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Muž střílel po lidech v pražském metru

V okolí stanice metra Opatov na Praze 11 ohrožoval lidi plynovou pistolí opilý muž. Za výtržnictví mu hrozí až dva roky vězení, navíc byl celostátně hledaný pro jiný delikt. Incident se stal v pondělí odpoledne. Před metrem na lavičce seděl mladý pár, ke kterému přistoupil očividně opilý muž a bezdůvodně po mladíkovi vystřelil z plynové pistole. Mladík ho pohotově zahnal slzným plynem a zavolal policii, mezitím se střelce pokoušel sledovat.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Samovraždy na tratiach ŽSR

Koľko ľudí usmrtili vlaky v minulom roku a za doterajšie obdobie tohto roka? Koľko potvrdených samovrážd evidujete v minulom a tomto roku?
Evidujete aj prípady, keď sa samovražde podarí zabrániť, napríklad včasným zákrokom rušňovodiča? Koľko takých prípadov sa ročne stane (ak nemáte presné čísla, tak aspoň odhad)?
Mohli by ste bližšie uviesť nejaké kuriózne pokusy o samovraždu, resp. spomenúť nejaké výnimočné prípady?
Môžu alebo robia ŽSR nejaké opatrenia, aby samovraždám na železnici predchádzali? Dá sa tá situácia nejako riešiť?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.