Dopravné správy

Memorandum o obnove stanice Nitra

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) podpísali v stredu 22. júna Memorandum o spolupráci pri obnove železničnej stanice s mestom Nitra. Memorandum bolo uzatvorené na základe uznesenia vlády Slovenskej republiky z 30. septembra minulého roka. Jeho cieľom je riešenie budúcnosti železničnej stanice v Nitre v nadväznosti na rozvoj železničnej dopravy v regióne.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Redaktor Sůra o vlacích do Bavorska

Nekonečný příběh plánů a výzev na rychlejší železnici mezi Prahou a Mnichovem má další kapitolu. Dva největší čeští železniční dopravci a Správa železniční dopravní cesty podepsali memorandum za rychlejší spojení. Jenže i na české straně přitom modernizace ustrnula v parametrech minulého století.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Dočasný odklon autobusov na Ťahanovciach

Pokračujúca rekonštrukcia Ázijskej triedy na Sídlisku Ťahanovce prejde do ďalšej etapy, ktorá začína 26. júna 2016 o 08:00 a pri ktorej dôjde opäť k zmene organizácie dopravy na sídlisku.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Ve Švédsku kamiony napojili na troleje

Ve Švédsku odstartoval testovací provoz na první elektrodálnici na světě. Na dvoukilometrový úsek vyjely vozy napojené na elektrické vedení známé doposud hlavně z železnice. Cílem projektu je snížit emise z dopravy.

Celou zprávu najdete na této stránce.

ZSSK sa dištancuje od hliadok Kotlebovcov vo vlakoch

Sprievodkyňa ich vraj prosila o pomoc, v skutočnosti však už predtým zavolala políciu a tá bola na ceste. Kotlebovci na sociálnych sieťach šíria video, ktorým sa snažia dokázať "užitočnosť" svojich hliadok vo vlakoch, lebo pomohli sprievodkyni, ktorá ich údajne o to požiadala.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Šachový vlak 2016

Šachový vlak 2016 pojede ve dnech 7. - 11. října po trase Praha - Regensburg - Innsbruck - Salzburg - Český Krumlov - Praha. Ve vlaku se v průběhu jízdy mezi jednotlivými etapovými městy bude hrát 10-kolový turnaj v rapid šachu.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Zmeny v predstavenstve a dozornej rade ZSSK

Minister dopravy Ing. Roman Brecely, MBA, vykonávajúci pôsobnosť valného zhromaždenia v akciovej spoločnosti Železničná spoločnosť Slovensko (ZSSK) odvolal Ing. Pavla Gábora z funkcie predsedu predstavenstva ZSSK,  ktorý vykonával aj funkciu generálneho riaditeľa spoločnosti, odvolal troch členov predstavenstva ZSSK Ing. Ľubomíra Húsku, Ing. Igora Krška a Ing. Pavla Gábora, odvolal dvoch z piatich členov dozornej rady ZSSK Ing. Štefana Hlinku a Ing. Vladimíra Ľuptáka, ...

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Praha zažádala o stavební povolení pro trasu metra D

Praha zažádala o stavební povolení pro stavbu trasy metra D z Pankráce do Písnice. Novinářům to dnes řekl náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD). Praze, aby mohla začít se stavbou, chybí vykoupit sedm pozemků. Další desítky pozemků bude muset dopravní podnik (DPP) vykoupit v místech, kde jsou plánovány stanice. Metro D má odlehčit trase C a propojit sídliště na jihu Prahy s centrem města.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Triathlon ovplyvní košickú MHD

V sobotu 25.06.2016 sa uskutočnia cyklistické preteky Ness City Triathlon, ktoré ovplyvnia premávku MHD v centre. Preteky sa uskutočnia v čase od 16:30 do cca 19:00 na okruhu ulíc Štefánikova - Masarykova - Svätoplukova - Thurzova - Staničné nám. - Štefánikova.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

ČD prý nevědí, co s penězi

České dráhy dlouho neměly k dispozici takový balík peněz. Národní železniční dopravce si díky nedávným dluhopisovým transakcím přišel podle propočtů deníku E15 zhruba na dvě miliardy korun, k tomu si může připočítat více než tři miliardy za chystaný převod nádraží. Podnik těží především z rozdílných objemů dluhopisových emisí.

Celou zprávu najdete na této stránce.

 

Výluka v úseku Ivánka pri Nitre - Komjatice

Železnice Slovenskej republiky (ŽSR) realizujú v dňoch 25. až 27.6.2016 výluku v medzistaničnom úseku Ivánka pri Nitre – Komjatice za účelom opravy železničného priecestia v železničnom kilometri 19,447 (jedinečné identifikačné číslo SP 0804).

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Převod nádraží na SŽDC je realitou

České dráhy a Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes podepsaly smlouvu o převodu nádraží v hodnotě 3,3 miliardy korun. Státní správce kolejí tím získá zhruba 1500 nádražních budov včetně 316 zaměstnanců, kteří se o ně starají. Fyzicky nabude převod části závodu Českých drah účinnosti k 1. červenci, řekl na dnešním setkání s novináři předseda představenstva Českých drah Pavel Krtek.

Celou zprávu najdete na této stránce.

DP Bratislava pre cyklistov

Od 25. júna 2016 bude na linke 29 počas voľných dní zavedená rozšírená preprava bicyklov autobusmi s cyklonosičmi. Bicykle sa budú prepravovať na závesných držiakoch na zadnom čele autobusov, pričom jeden autobus odvezie naraz 6 bicyklov.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Exšéf Českých drah Zelený „zlatý padák“ nedostane

valý generální ředitel Českých drah Dalibor Zelený nemá nárok na kompenzaci za konkurenční doložku, která mu po odchodu od dopravce zakazovala po dobu jednoho roku působit v totožném oboru. V úterý o tom pravomocně rozhodl soud.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Kto vyrúbal stromy pri trati Michalovce – Petrovce?

Chceli by sme Vás požiadať o informacie - k výrubu bez povolení v Pozdĺž železničnej trate medzi Michalovcami a Petrovcami nad Laborcom bez povolenia spílili viac ako 1 100 stromov. Objednávala ŽSR takýto masívny výrub? Vedela ŽSR ze sa jedna o výrub bez povolení?

Odpoveď nájdete na tejto stránke.

Praha schválila velkou tramvajovou revoluci

Pražští radní dnes definitivně potvrdili avizované změny tramvajových linek, které začnou platit od 28. srpna. V Praze změní trasu devět tramvajových linek, přibudou tři nové a 12 linek zůstane beze změny. Náklady na provoz tramvají po zavedení změn vzrostou o 130 milionů korun ročně. Praha nyní připravuje změny také v provozu autobusů MHD.

Celou zprávu najdete na této stránce.

Bratislavská MHD počas letných prázdnin

Počas letných školských prázdnin v termíne od 1. júla do 2. septembra 2016 bude premávka liniek MHD v pracovných dňoch zabezpečovaná nasledovne:

Viď správa na tejto stránke.

Za zkvalitnění železničního spojení Praha - Mnichov

Ředitelé Správy železniční dopravní cesty, Českých drah a ČD Cargo včera podepsali memorandum o společném postupu při snaze o zásadní zkvalitnění spojení mezi Prahou a Mnichovem. Na této lince není železnice s jízdní dobou téměř šest hodin konkurenceschopná. Neelektrizovaná jednokolejná část trati z Plzně do Řezna se dvěma úvratěmi diskvalifikuje v boji o zákazníky jak osobní, tak i nákladní dopravu.

Vyjádření signatářů najdete v přiložené tiskové zprávě.

Zväz autobusovej dopravy má nového prezidenta

Novým prezidentom Zväzu autobusovej dopravy (ZAD) sa stal Peter Sádovský, ktorý je súčasne generálnym riaditeľom a predsedom predstavenstva spoločnosti Slovak Lines. O jeho zvolení rozhodlo Zhromaždenie zväzu, ktoré sa uskutočnilo dňa 16. 6. 2016 v Dunajskej Strede.

Celú správu nájdete na tejto stránke.

Nostalgickými vlaky na setkání parních strojů v Lužné

Tuto sobotu a neděli 25. a 26. června můžou milovníci železniční nostalgie vyrazit parními vlaky z Prahy a Plzně do Lužné u Rakovníka. Ve zdejším železničním muzeu se o tomto víkendu setkají parní lokomotivy Českých drah, Národního technického muzea, Iron Monument Clubu a Železnic Slovenské republiky. Parní jízdy budou připravené také z Lužné do Krupé a Rakovníka. Nejatraktivnější částí programu bude setkání lokomotiv na točně vždy v 11:00.

Podrobnosti včetně jízdních řádů a ceníku jízdného najdete v přiložené tiskové zprávě a na internetových stránkách www.cd.cz/nostalgie a www.cdmuzeum.cz.