ČD obnovují plný provoz dálkových linek i PID

3.12.2014 15:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

České dráhy dnes odpoledne obnoví elektrický provoz na všech dálkových linkách. Již po po poledni vyrazily expresní spoje včetně souprav railjet na linku Praha - Pardubice - Brno a dále do Rakouska a na Slovensko. V průběhu odpoledne budou na tuto linku nasazovány další soupravy tak, aby byl postupně v příštích hodinách obnoven běžný provoz plně podle jízdních řádů.
Také na hlavním koridoru Praha - Pardubice - Olomouc - Ostrava / Valašsko by mohla začít výměna motorových lokomotiv za elektrické dnes odpoledne. Očekáváme, že od SŽDC bychom mohli dostat pokyn k obnovení elektrického provozu po 16. hodině.  Na trasu pak hned vyrazí první elektrické lokomotivy včetně většiny jednotek pendolino. Ty budou v první řadě využity na obnovení běžných spojů, dnes odpoledne a večer tedy pojedou bez povinné rezervace a obvyklých nadstandardních služeb. Postupně se na trať budou vracet expresní, rychlíkové i regionální spoje.

Plně obnoven bude provoz nočních dálkových vlaků. Podle jízdních řádů budou vypraveny noční vlaky z Prahy do Košic včetně lůžkových a lehátkových vozů. Obnoven je také provoz autovlaku, cestující autovlaku ho dnes večer budou moci využít. Obnoven bude také provoz nočních expresů Metropol a Chopin, které spojují Českou republiku s Budapeští, Vídní, Varšavou a Berlínem. S ohledem na očekávaný velký zájem cestujících o tyto spoje doporučujeme zajištění rezervací jak pro vozy s místy na sezení, tak do lůžkových a lehátkových vozů.  

Po poledni se rozjely elektrické soupravy také mezi největšími moravskými městy. Rychlíky se vracejí na linky Bohumín - Ostrava - Přerov - Brno i na trať z Brna do Olomouce. Postupně během odpoledne tak budou na tyto linky vypraveny další rychlíkové spoje a doprava bude postupně zahušťována tak, aby se v následujících hodinách vrátila k obvyklému jízdnímu řádu. Na střední Moravě se začnou rozjíždět také elektrické osobní soupravy.

Kolem poledne se podařilo obnovit také provoz na všech příměstských elektrifikovaných tratích v okolí Prahy. Na trať již vyrazilo několik desítek souprav City Elefant. Ty postupně začínají zahušťovat dopravu na všech páteřních linkách ve směru Lysá nad Labem - Kolín, Český Brod - Kolín, Benešov u Prahy a Beroun. Do Kralup nad Vltavou jezdily elektrické soupravy již včera. Postupně se bude interval na těchto linkách zkracovat a kapacita vlaků dále zvyšovat.      

České dráhy již od ranní osmé hodiny nasadily na oživení zamrzlých souprav 19 týmů, které připravují soupravy k obnovení provozu. K 15. hodině očekáváme, že bude až 80 % ze všech zamrzlých souprav připraveno k provozu. V případě lokomotiv pak bylo nutné v nejednom případě stroje přistavit do hal, aby námraza odtála a lokomotivy byly připraveny k provozu.  
Plný návrat k jízdnímu řádu, tedy návrat souprav do svých obvyklých plánovaných míst, očekáváme do 24 hodin od zahájení obnovení provozu, tedy postupně v noci na zítřek a během zítřka. Přesto provoz vlaků v tu dobu již bude zajištěn v co největším rozsahu.