Postupné obnovení provozu na železnici

3.12.2014 11:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

Aktuálně dochází k postupnému zlepšení situace a na železnici. Na železniční tratě se vracejí první elektrické soupravy a ve větším rozsahu je stabilizovaný jízdní řád vlaků z Prahy na Moravu. České dráhy dnes zajistí spoje EC/IC/Ex z Prahy do Ostravy, na Vsetínsko a dále na Slovensko v přibližně dvouhodinových intervalech. Půjde tak o 15 páru spojů. Nadále však může docházet ke zdržení těchto vlaků, protože motorové lokomotivy mají podstatně nižší rychlost 100 km/h oproti elektrickým s rychlostí 160 km/h. Cestující tak musí nadále počítat se zdržením a omezenou kapacitou souprav.

První elektrické soupravy se vracejí také v příměstské dopravy v Praze a okolí. Vedle trati Praha - Kralupy nad Vltavou a dále na Ústí nad Labem, kde jezdily elektrické vlaky i včera, se nyní postupně rozjíždějí elektrické soupravy také na lince S 2 a následně na lince S 20 z Prahy do Lysé nad Labem, Milovic a Kolína.

*****

V současné době byly elektricky obnoveny některé další úseky v okolí Prahy a také dálkové linky. Elektrický provoz byl obnoven na tratích z Prahy do Berouna a dále do Plzně. Postupně se tak během odpoledních hodin budou vracet na tratě rychlíky i příměstské spoje vedené v elektrické trakci, bude rozšiřován provoz vlaků a spoje se budou během celého odpoledne postupně vracet ke svým jízdním řádům.

Elektrický provoz byl obnoven také na hlavní koridorové trati Praha - Pardubice - Česká Třebová - Brno. Po poledni tak vyjedou z Prahy do Brna a dále také ve směru na Slovensko a do Rakouska první expresy vedené již elektrickými lokomotivami. Po poledni vyjel také první CityElefant z Prahy do Kolín na lince S1 pražské příměstské dopravy. Během odpoledních hodin budou na trať vypravovány i další soupravy. Postupně tak bude provoz jednotlivých vlaků z Prahy do Brna i osobních zastávkových spojů z Prahy do Kolína obnovován. Návrat k plnému rozsahu dopravy podle běžných jízdních řádů však bude trvat několik hodin.

Postupně jsou pro provoz připravovány také soupravy a lokomotivy. Ty, které byly postiženy námrazou, však musí být přistaveny do krytých hal, aby námraza odtála. Lokomotivy a soupravy musí být také prohlédnuté, aby byla zajištěna maximální bezpečnost cestujících. Bezpečnost cestujících je prvořadá.

České dráhy již obnovily provoz vlaků na lince S2 z Prahy do Lysé nad Labem a Kolína, i zde budou postupně během odpoledne vyjíždět další elektrické vlakové soupravy. na hlavním tahu Praha - Olomouc - Ostrava a také ve směru na Vsetínsko je zajištěn provoz souprav s motorovými lokomotivami. České dráhy předpokládají, že dnes na této páteřní trase vypraví až 15 párů vlaků.