ČD o kalamitě na železnici a odškodnění cestujících

2.12.2014 13:00Zdroj: České dráhy - tiskové sdělení

Zasíláme Vám souhrnnou informaci k mimořádné dopravní situaci v důsledku nepříznivých povětrnostních podmínek v noci z 1. na 2. prosince 2014, kdy v důsledku námrazy nebyly některé důležité a frekventované tratě od večerních hodin 1. prosince sjízdné pro elektrickou trakci.

České dráhy v této souvislosti přijaly řadu mimořádných opatření. V postižených oblastech zůstaly otevřené železniční stanice, jejich čekárny a haly. Například na Masarykově nádraží v Praze byl mimořádně otevřen Masarykův salonek, protože v této stanici není běžná vytápěná čekárna. Ve stanicích a vlacích, kde to bylo možné, byly cestujícím poskytnuty zdarma nápoje, především voda nebo teplý čaj. Posílen byl také personál, byli zajišťováni náhradní strojvedoucí a byly prodlouženy směny nad běžný rámec činnosti. V případě ujetí posledního přípoje bylo povoleno využít ve více než stovce případů taxislužby, v řadě případů bylo umožněno ubytování v hotelech.

Hlavním cílem Českých drah bylo za této mimořádné situace zajistit bezpečnost všech cestujících. Byl jim umožněn pobyt ve vlakových soupravách, a to především v situacích, kdy bylo možné soupravy vytápět a osvětlovat. Prvním úkolem bylo zajistit také dopravu souprav, které uvázly na tratích, do nejbližší vhodné stanice tak, aby byl zajištěn přístup složek integrovaného záchranného systému a dalších osob k vlakům, resp. aby cestující mohli vlakové soupravy v případě svého zájmu opustit, což na širé trati není možné a bezpečné. Tato záchranná akce se týkala více než 20 spojů od Prahy po střední Moravu.

Již během večera byly některé elektrické soupravy nahrazeny motorovými a byl připraven omezený rozsah dopravy na úterý ráno a dopoledne. Soupravy s elektrickou lokomotivou nebo jednotkou byly nahrazeny motorovými soupravami nebo soupravami s motorovou lokomotivou. Rozsah jízdního řádu a kapacita souprav je však významně omezena, většina spojů v postižených oblastech je odřeknuta, proto České dráhy vyzvaly již v pondělí v noci všechny cestující, aby své cesty v úterý zrušily, odložily nebo využily jiné dopravní prostředky.

Večerní a noční komplikace se dotkly řádově až stovky tisíc cestujících a stovek osobních vlaků v různých místech ČR, především na střední Moravě, v okolí Prahy ale i jinde.

Omezení dopravy se dotkne také dnes řádově stovek spojů a své cesty budou muset odložit nebo pro ni využít jiný druh dopravy až několik stovek tisíc cestujících. Významně je totiž omezena doprava jak na páteřních tratích mezi Čechami a Moravou, tak doprava v okolí Prahy.

S ohledem na stále probíhající kalamitní situaci není v současné chvíli možné vyčíslit ani přesný počet spojů ani případné škody.

České dráhy dnes také oznámí informace o mimořádném odškodnění pro cestující, kterých se dotkly dopravní komplikace v noci ze včerejška na dnešek. Přestože jde o vliv nepříznivé povětrnostní situace a Česká republika přijala výjimku z pravidel pro odškodnění v železniční dopravě v EU, podle níž se odškodné v České republice v těchto případech nepřiznává, rozhodly se České dráhy mimořádně a jednorázově cestující ze zdržených vlaků aktivně odškodnit.

O dalších opatřeních budeme průběžně informovat.