Záhradné železnice na Slovensku
Zdravim, dnes som volal do jednej spolocnosti "Lospo" ktora vlastni zahradnu zeleznicu v Zahorskej Bystrici (cast Bratislavy). Modely su robene v mierke D 1:29, je vyrobene jedno kolajisko. Ich prezentacny kus som videl na vystave "Premeny zeleznice" v Bratislavskom muzeu.
Za prezentaciu na 2 hodiny sa plati 300 Sk zhruba na 4 osoby. Takze pripadní 3 zaujemci sa mozu este pripojit a mozeme napisat reportaz spolu s fotografiami.
Konkretny plan este nie je vymysleny treba sa den ohlasit dopredu a vychadza to len na vikend. Takze ak ma niekto velky zaujem (privital by som Igiho, rp a MartinaTT) mozeme nieco naplanovat a zorganizovat.
Samozrejme moze sa pripojit aj viac ludi, ale podmienka je ze nas musi byt menej ako 10.
Tot asi vsetko. Pripadne viac informacii, tu v tejto teme :)
https://m.youtube.com/watch?v=ocCw-iCRAEQ
pozeral som záhradné video a dostal som sa k videám z dráhy TT z roku 2013
pokiaľ máš nejaké novšie videá z tejto železnice, daj nejaký odkaz
je to veľmi pekná železnica, len by to chcelo kvalitnejšie video s pomalou jazdou, aby sa dali pozrieť detaily
Malá pripomienka, tie devene prazce su dost nevyhodne do záhrady. Jednak lahko zhoria ( od popola lokomotiv) a vela v terene nevydrzia ( málokedy byva riadne odvodneny zvrsok).
a vyrábame aj lokomotívy vozne a momentálne dlhodobý projekt 498.104 na uhlie v mierke 1:10
Vozidla na záhradnu zeleznicu vyrába niekolko firiem v Nemecku, vo Svajciarsku a v Anglicku. Su vsak velmi drahe - lokomotivy su az 5 miestne sumy v Eurach. Pomerne velky je trh pouzitych zariadeni, musis hladat nemecke a anglicke casopisy s aktualnou ponukou. Aj na ebay-i su obcas vozidla. Kvoli cene vsak existuje pomerne velka skupina ludi, ktori stavaju vozidla na objednavku..
Kolajnice ti urobia v lepsej strojarenskej dielni ( ak más predstavu co chces a ake zatazenie bude). Nemusi byt nutne kolajnicovy profil - staci ploche zelezo ( zase zavisi od zataze).
Najlepsie si zajst na podobne stretnutia v Brne, Hr. Kralovom ci niekde do záhranicia - tam vzdy najdes ludi, co ti priamo pomozu.
Napriklad sem:
http://www.vlaky.net/zeleznice/spravy/5778-Gulliver-v-zeleznicnom-Lilipute/