Záhradné železnice na Slovensku
Zdravim, dnes som volal do jednej spolocnosti "Lospo" ktora vlastni zahradnu zeleznicu v Zahorskej Bystrici (cast Bratislavy). Modely su robene v mierke D 1:29, je vyrobene jedno kolajisko. Ich prezentacny kus som videl na vystave "Premeny zeleznice" v Bratislavskom muzeu.
Za prezentaciu na 2 hodiny sa plati 300 Sk zhruba na 4 osoby. Takze pripadní 3 zaujemci sa mozu este pripojit a mozeme napisat reportaz spolu s fotografiami.
Konkretny plan este nie je vymysleny treba sa den ohlasit dopredu a vychadza to len na vikend. Takze ak ma niekto velky zaujem (privital by som Igiho, rp a MartinaTT) mozeme nieco naplanovat a zorganizovat.
Samozrejme moze sa pripojit aj viac ludi, ale podmienka je ze nas musi byt menej ako 10.
Tot asi vsetko. Pripadne viac informacii, tu v tejto teme :)
O napájacom napätí 20V som nevedel, takže beriem späť...
Autobatéria ako zdroj napätia je tiež skôr nevhodná (dobre pre akcie typu ideme sa niekam ukázať sa to ešte dá). Max. napájacie napätie u Piko G Start set-u je 20V, čo dáva aj maximálku mašiny na ktorú má (dobre mala by mať ) spočítané prevody, 12 V batéria je teda slabá. Mohla by sa síce dať 24V aku, motor by to mal vydržať, veď aj u "normálnyh rozchodov - H0 a nižšie" sa u digitálu používa 15 V namiesto 12-tich. Ale mať doma baterku ako zdroj napätia? Kto sa o to bude starať?
Takže ostáva klasika trafo + stabilzátor + regulovaný zdroj 0-20 V/10 A (alebo PWM). Podľa mňa by síce možno stačil 5-8A zdroj, ale nepoznám odbery týchto mašín.
Ešte k Startset G s BR80 od Piko. Podľa ich stránok je tam regul. zdroj 20V/28 VA, takže na tých 20V rozhodne nedá viac ako 1,4 A. riversom spomínaných 5A to dá niekde okolo 5,6 V.
Tu je jeden hotový, typujem, že za tú cenu neakceptovateľný, ale ak nevie zohnať 24 V/125-150VA trafo za rozumnú cenu, tak to lacnejšie proste neurobí
http://www.maerklinshop.de/index.php?sid=bace26c5731b05dfe639c95fd44100f2&cl=details&cnid=7cbbc409ec990f19c78c75bd1e06f215&anid=L51070&pgNr=2
Neviem za koľko sa tu dá kúpiť hotové trafo, ale malo by to byť podstatne lacnejšia cesta ako napr. trafa od Zimo, Uhlenbrock a pod. Alebo dať niekde navinúť.
http://www.transformator.sk/?zobraz=8
otazka..vie niekto o vozni na zahradnu zeleznicu LGB, ktory je dvojosovy a ma na sebe sklenenu banku (sudok na tekutiny).
videl som ho davnejsie v jednom modelarstve v BA (ochotne ma odbili, ze nie je napredaj). ak vie niekte kde sa da take cosik zohnat nech mi da echo. nemam ani foto ani ho neviem najst na webe. neviem ci je to schopne jazdit ale ako vitrinkovy staci.
dik
Ano ja viem, nie je to na Slovensku... Ani som si nie isty ci je to zahradna zeleznica v plnom zmysle...