Z jihu Čech na východ Slovenska

6.10.2021 8:00 Jan Kubeš

Z jihu Čech na východ Slovenska

Po dvouroční přestávce se mně a kamarádovi podařilo připravit a realizovat naši obvyklou cestu (téměř každoroční) na východ do Košic, kde jsme měli na ubytovně ŽSR zajištěný apartmánový pokoj.

Naše cesta začala v pondělí 16. srpna rychlíkem R 706 Vltava v Českých Budějovivích do Prahy, s přestupem na EN 443, kterým jsme dojeli v lůžkovém dablkupé až do Humenného. Mimo tradiční polévky jsme stihli vyfotografovat Ťapku na staničním posunu a vlakem REX 1902 jsme se vrátili do Košic, kde jsme se ubytovali a následně sledovali provoz na staničním kolejišti. Ještě v předchozím dnu jsem stačil vyfotografovat ve stanici Veselí nad Lužnicí plecháče v chebských barvách.


721 065; 17.8.2021, Humenné © Jan Kubeš

Další den jsme se věnovali cestě do Tater přes Poprad, konkrétně do Starého Smokovce a Tatranské Lomnice v naději, že uvidíme nové jednotky TEŽ.  Nepovedlo se. Tatranská Lomnice je krásné středisko, už méně hezký je nornálně rozchodný motorák do Studeného Potoka, nahrazující Delfíny.
 


812 015; 18.8.2021 Tatranská Lomnica © Jan Kubeš

Následující den jsme se na část dne rozdělili. Já jsem se věnoval prešovské MHD a k večeru jsme se opět sešli na nádraží Prešov, kde jsme se setkali s naším prešovským kamarádem Pavlem a večer strávili společně v hospůdce při železniční debatě.


Solaris Urbino 12M-395; 19.8.2021, Prešov © Jan Kubeš

A blížil se konec naší cesty. V pátek jsme v klidu zbalili batohy a uložili je v úschovně na košickém nádraží. Po té jsme odjeli do Humenného na oběd podle doporučení s tím, že nádražní restaurace je velmi kvalitní. Skutečně tomu tak bylo. Po doplnění kalorií jsme odjeli spojem REX do Trebišova. Zpočátku se zdálo, že tam bude mrtvo, ale opak byl pravdou. Během dvou hodin jsme vyfotografovali nejen normálněrozchodné vlaky, ale také dva širokorozchodné, což byla pro nás třešnička na dortu.


125 838; 20.8.2021, Trebišov © Jan Kubeš

Úplný zavěr jsme učinili v košické nádražní restauraci a posléze nastoupili do EN  442 Slovakia. Ještě před tím jsme opět sledovali provoz na kolejišti stanice Košice. Následující den jsme v sobotu 21. srpna dorazili do Prahy a přestoupili na R 709 Vltava a zcela spokojeni jsme vyrazili ke svým domovům.

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-188: Košice - Plaveč - Čirč - Muszyna (PL)
  • ŽSR-190: Košice - Čierna nad Tisou - Čop (UA); Kalša - Trebišov; Sátoraljaújhely - Slovenské Nové Mesto
  • ŽSR-191: Michaľany - Medzilaborce - Lupków (PL)