Parní lokomotiva řady 86 na ostrově Rujána

13.8.2021 8:00 Helmut Böhme

Parní lokomotiva řady 86 na ostrově Rujána

29.7. až 1.8. 2021 nasadila společnost Pressnitztalbahn na trati Bergen(Rügen) – Putbus – Lauterbach Mole historickou soupravu s parní lokomotivou 86.1744 a motorovou 114.703, a to proto, že v zastávce Lauterbach Mole je k dispozici jen kusá kolej.

Jak se ale dostat z Drážďan tak, abych byl na Rujáně ráno? Noční vlaky z dob NDR, co dopravovaly lidi do rekreačních center, jsou nenávratně pryč. Hledání spoje přineslo někalikahodinový pobyt v Berlíně nebo v Rostocku. Tak jsem se nakonec rozhodl pro cestu Flixbusem s odjezdem v 23:10 a příjezdem do Berlína ve 2:00 hod.

Řidiči mluvili slovensky a asi se v Berlíně moc nevyznali. Když jsme zastavili ve tmě u zastávky Treptower Park, nedokázali odpovědět na otázku vystupující slečny, kde je vlastně zastávka S-Bahnu, která je asi o 100 m dále na mostě.

Na zastávku Alexanderplatz jsme dorazili s půlhodinovým zpožděním, což mi přišlo vhod, neboť vlak do Stralsundu jel až v 4:21. Zbývající čas jsem strávil procházením po městě.


Stanice Stralsund Hbf

Ze Stralsundu jsem pokračoval osobákem společnosti ODEG.


Bergen(Rügen)

Jako malý chlapec jsem tu přestupoval s rodiči na úzkokolejku do Altenkirchenu, která už je však dávno snesená.

Na nástupišti jsem potkal dalšího fotografa ze saského města Meerane. Divili jsme se, že vlak nepřijíždí, tak jsme se podívali do jízdního řádu - vlak v 8:40 jezdí pouze ve čtvrtek a pátek, dneska je sobota. Hanba!


Vjezd historického vlaku do stanice Bergen(Rügen)

Tak jsem šel ven z města a za hodinu jsem fotografoval vlak poprvé. Šel jsem podél trati a udělal první záběry: https://youtu.be/coX-9jlvguI


Pastitz

Zastávka Pastitz již není obsluhována. Bývalý strážní domek je v soukromých rukou, bohužel majitel používá budovu zastávky jako sklad a o rekonstrukci se vůbec nestará.


Most pred stanici Putbus

Pred stanici Putbus je zachovaný most už snesené úzkorozchodky do Garzu.


Putbus

Z místa, kde stojí parní lokomotiva, byla kdysi kolej do Garzu.


Putbus, motorový vůz

Okolo oběda si doplnila řada 86 v Bergenu zásoby vody a uhlí, a proto převzal některé spoje motorový vůz.


Křižování vlaků ve stanici Sellin Ost

Samozřejmě jsem si nenechal ujít cestu úzkokolejkou z Putbusu do Göhrenu, která se křižuje s jiným vlakem ve stanicích Binz Landesbahn a Sellin Ost.


 Göhren

Na konečné jsem měl asi 30 minut před návratem. Zatímco cestou tam pršelo, tak jsem šel v normálním voze, ale nazpět vyšlo slunce, tak jsem se svezl v otevřeném voze.


Lauterbach Mole

V Putbusu se připojuje lokomotiva na konec vlaku. Nákladní vagón za lokomotivou slouží pro dopravu bicyklů.


Bergen(Rügen)

V 18:11 jsem se vrátil motorovým vozem do Bergenu a vlakem ODEG do Stralsundu. Pro cestu přes noc byl vhodný spoj s přestupy v Berlíně, Halle(Saale) a Lipsku, a tak jsem byl v 7 hodin opět doma.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=jefQ60f8 a z internetového fóra https://bimmelbahn-forum.de/forum/index.php?thread/20233-historischer-nahverkehr-auf-r%C3%BCgen/&postID=161691&highlight=86#post161691

Videa:

Všechny fotografie 31.7.2021 © Helmut Böhme

Upravil: Jiří Mazal

Úvodní fotografie: Vjezd historického vlaku do stanice Bergen(Rügen), 31.7.2021 © Helmut Böhme

Súvisiace odkazy