Naše téma: VLAKY.NET slaví 15 let

6.5.2019 8:00 PhDr. Zbyněk Zlinský

Naše téma: VLAKY.NET slaví 15 let

Internetový magazín VLAKY.NET je určen zájemcům o železnici (a drážní dopravu všeobecně) z řad laiků i odborníků. Jde o médium ryze amatérské a svým způsobem v celosvětovém měřítku výjimečné, protože unikátně každý den zveřejňuje minimálně jednu novou aktualitu nebo reportáž z domova či zahraničí a k tomu v dvouhodinovém intervalu Krátké zprávy z dopravy, jak je publikují slovenská a česká média nebo zasílají tiskové útvary národních i soukromých dopravců a dalších organizací nebo státních orgánů.

Oblíbenou a živou složkou magazínu je široce koncipované diskusní fórum, on-line modelářská burza nebo galerie zajímavých fotografií železničních vozidel a objektů. Návštěvníci mohou také čerpat hodnotné informace z trvalých projektů VLAKY.NET k nimž patří třeba Malý atlas železničních vozidel provozovaných na území někdejšího Československa nebo databáze slovenských železničních tratí. K dispozici mají rovněž průběžně aktualizované informace ze železničního provozu především (ale nikoliv výhradně) na Slovensku.

Ačkoliv magazín VLAKY.NET založila v roce 2004 skupinka mladých železničních fanoušků ze Slovenska, v průběhu vývoje se rozšířil obsahově a zároveň personálně v médium slovensko-české, ba vpravdě mezinárodní. K jeho reportérům se postupně krom Slováků, Moravanů a Čechů přiřadili i občané dalších států, zejména Německa a Polska. Po převážnou dobu své existence byl magazín financován a řízen jedinou soukromou osobou, od sklonku roku 2016 je jeho zřizovatelem občanské sdružení VLAKY.NET..


Reportéři VLAKY.NET dokázali zachytit nejeden významný okamžik
(3.11.2011, Škoda Plzeň) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Redakce magazínu VLAKY.NET trvale spolupracuje s národními dopravci České a Slovenské republiky (České dráhy a Železničná spoločnosť Slovensko), státními správci železniční infrastruktury (Správa železniční dopravní cesty a Železnice Slovenskej republiky), ale také s významnými podniky železničního průmyslu (Škoda Transportation, CZ LOKO, AŽD Praha) či dopravci soukromými (KŽC Doprava, RegioJet, Arriva vlaky). To vše nachází svůj viditelný odraz v publikovaných aktualitách a reportážích.

Stejně je tomu tak i ve sféře železničního muzejnictví a provozování nostalgických vlaků. V tomto směru je partnerem naší redakce především Železničné múzeum Slovenskej republiky a ČD muzeum v Lužné u Rakovníka. Propagujeme činnost celé řady spolupracujících železničních zájmových sdružení na Slovensku i v České republice zveřejňováním pozvánek na pořádané akce i reportáží z jejich průběhu a jsme otevřeni tak učinit i v případě jakéhokoliv dalšího zájemce. Sami provozujeme historický motorový vůz.


První veřejná prezentace klubového 830.004-8 (3.9.2006, Bratislava východ)
© PhDr. Zbyněk Zlinský

Stránky internetového magazínu VLAKY.NET navštěvují zájemci z celého světa, nejčastěji (pochopitelně) ze Slovenska, České republiky a (poněkud překvapivě) Spojených států. A je jich opravdu hodně. Podle přehledu služby Google Analytics jsme za měsíc březen tohoto roku zaznamenali 185 688 návštěv 71 324 uživatelů, z toho 55 651 nových. Za rok 2018 to bylo 2 172 848 návštěv 499 854 uživatelů, z toho 494 461 nových. Za totéž období je evidováno 7 518 236 zobrazení stránek s podílem 3,46 stránky na jednu relaci.

Ačkoliv se na chodu internetového magazínu podílí jen velice malá skupinka aktivních členů redakce, daří se nejen trvale jej udržovat na standardní úrovni (což v dnešní době není zrovna jednoduché, jak ukazuje nešťastný osud některých podobně zaměřených internetových stránek), ale také jej dále rozvíjet po obsahové i formální stránce. V oné druhé oblasti je třeba zmínit relativně nedávnou rekonstrukci webu, jehož nová podoba teď skýtá daleko větší pohodlí při jeho sledování a obsluze z mobilních zařízení.


Občas se podaří zorganizovat společnou exkurzi reportérů VLAKY.NET
(27.11.2007, ČKD VAGONKA Ostrava) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Předcházející odstavce jsou citací z našeho mediakitu, který jsem nedávno vytvořil jako „vstupenku“ jednoho z mála slovenských reportérů VLAKY.NET na jistý zahraniční výlet pro novináře, jehož výsledkem bude (jak doufám) zajímavá reportáž. Zdály se mi vhodné k připomenutí toho, kdo jsme a odkud kráčíme. Kam naše kroky povedou dále, to si už popsat netroufám – nakonec na to jsme se už několikrát na tomto místě ptali, jak si můžete připomenout níže v sekci Súvisiace odkazy. Vyhlídky v tomto směru příliš radostné nejsou:

Neviem, či vnímaš fakt, že celé VN stoja na jednom človeku. Zbyněk tomuto webu obetuje všetok svoj čas a dovolím si tvrdiť, že minimálne 90% všetkej prace na webe robí on sám (ak nie viac). Pri pohľade na „Želpage“ si dovolím tvrdiť, že je to úžasné, že náš web sa vďaka 1 človeku ešte takto drží nad vodou. Podľa mňa je tiež úžasné, že v dnešnej dobe niečo môže fungovať 15 rokov na čisto dobrovoľníckej báze - sme radi že naškrabeme na webhosting. Nechcem nič zlé privolávať, ale Zbyněk nie je najmladší, trápi ho jeho zdravotný stav, a akonáhle vypadne, tak to cele pôjde už len dole vodou.


MAYO a Zbyněk se fyzicky často nesetkávají, spolupracují na dálku
(3.5.2008, Slavošovce)
© Milan Vojtek

To jsou slova osoby nanejvýš povolané, spoluzakladatele magazínu VLAKY.NET, jeho původního majitele a funkcionáře majitele současného, v neposlední řadě pak vytrvale pracujícího administrátora našeho webu. (Pocházejí z nedávné elektronické korespondence s třetí osobou ve věci trochu jiné a v tuto chvíli nepodstatné.) Mgr. Marián Madara, všem známý pod nickem MAYO, podle mne vystihl současný stav našeho média velice přesně a k jeho hutnému hodnocení nemám co dodat. Nicméně doufám, že mnozí z vás ano – a učiní tak v následující diskusi. Položte si třeba tyto otázky „na tělo“:

Co mne k návštěvám tohoto webu vede, co zde oceňuji nebo naopak postrádám?

Má pro mne jeho existence zásadní smysl a jaký to v případě kladné odpovědi je?

Mohu já osobně nějak prospět dalšímu bytí internetového magazínu VLAKY.NET?

Úvodní obrázek: Snímek hlavní strany magazínu VLAKY.NET z 15.3.2005 © PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy