Novinky na kolejích 2013

1.4.2013 8:00 Milan Vojtek

Novinky na kolejích 2013

Letošní zima byla protivná a dlouhá. Nakonec se snad ale odbatolí do historie a přijde jaro. To je čas, kdy se tradičně představují novinky na kolejích. Letos tomu nebude jinak a shodou okolností okamžik prezentace nových věcí vyšel na prvoaprílové velikonoční pondělí.

Ta první novinka, kterou dnes představíme, přichází ze Slovenska. Bez větší pozornosti médií i šotoušů, ba co více, v téměř dokonalém utajení se uskutečnila rekonstrukce lokomotivy 362.002, která se dostala do provozu ve zcela novém technickém řešení. Do její upravené strojovny se vedle modernizované elektrovýstroje vlezl motor Caterpillar osazený čtveřicí turbodmychadel, který dává lokomotivě výkon víc než jen slušných 2 200 kW. Trakční charakteristika pak umožňuje nasazení v rychlíkové dopravě, disponuje solidním výkonem a tažnou silou, takže jej lze použít při vozbě osobní dopravy do rychlostí 140 km/h. Přesné údaje dodavatel modernizace představí až na Czech Raildays.
Výrobce, společnost Rodonak a.s  (Robené doma na kolene) musí mimo jiné vyřešit jeden problém, kterým je označení stroje. Lokomotiva zatím nese původní označení, odborníci musí vyřešit, jaké bude její nové číselné označení. Staré kryšpínovské by bylo jednoduché, jednalo by se o stroj TES 499.001, dnes ale bude nutné vybrat vhodnou kombinaci. Mělo by se jednat o typ 363.7, kde ta sedmička znamená motorovou lokomotivu. 
Protože systém je schválen zatím jen ve zkušebním provozu na Slovensku a vyskytla se mimořádná nutnost nasadit stroj na vlak do ČR, nezbylo, než tam stroj poslat poloilegálně. Bohužel, při cestě došlo nejprve k poruše elektrovýzbroje (transformátor) a tak se jelo od Svitav domů na diesel. Před Lanžhotem jako na potvoru došla nafta. Aby se předešlo odhalení nezvyklých útrob stroje, byla v sousedství přejezdu silnice do Kostic nafta dotankována z cisterny, kamuflované jako fekál. Vše se podařilo zvládnout velmi rychle a tak paparazzi vlaky.net, který na místo přispěchal, stačil zvěčnit již jen odjezd vlaku z místa tankování. Ani zvednutí sběrače jej ale nepřelstilo. Byť je motor dobře odhlučněn, hvízdání turba vycvičenému uchu neuniklo. Unikátní snímek zveřejňujeme jakjo jediný webový portál v galaxii.

 

Novinku představují i rakouské železnice. Jejich vývojáři se rozhodli řešit zpoždění vlaků, vyvolané kupříkladu napěťovými výlukami.  Inspiraci na řešení možná našli v akumulátorových vozech, odzkoušených na Slovensku na vozbě manipulačních vlaků, kde elektřinou zásobovaly lokomotivy při posunu na kolejích bez trolejového vedení. V Rakousku se dali touto cestou, ale šli ještě mnohem dál. Akumulátory ve zvláštním voze jsou zásobovány prioritně energií z rekuperací hnacího vozidla, až pak z trolejového vedení. Jejich kapacita postačuje pro dosažení rychlosti 160 km/h. Dojezd v režimu AKU je závislý na profilu trati. V případě rovinatého profilu se zastoupením maximálně 40 procent stoupání do hodnoty nejvýše pět promile se dosah pohybuje až kolem sedmdesáti kilometrů, ve složitých terénech s velkým stoupáním pak dojezd radikálně klesá. Měl by být ale i tak na hodnotě 20-25 km. Na snímku je sériový taurus v čele akuvlaku. Akumulátorový vůz je řazen na konci, kromě akumulátorů obsahuje oddíl pro vlakvedoucího a zavazadla.  

 

Zkoušeli to kdysi v Maďarsku, nyní se to hodí i na trati do Rakouska. Pokud mě paměť neplete, pak se někdy v závěru devadesátých let pustili v Maďarsku do úprav naších šukafonů M 152.0 (V Maďarsku Bzmot) na vozy pro obsluhu vlaků vyšší kvality. Myslím, že tomu říkali InterPici. Nyní se něčeho podobného dočkáme i na trati do Vídně. Naše šukafony se dostávají do mezinárodního provozu a budou zajišťovat přeshraniční dopravu z Rakouska. Šukafony vytvoří přípojnou vazbu z Hohenau na EC spoje v liché hodiny, tedy přípoje na trase Bratislava – Praha. České dráhy dokonce sondují, jestli bude zájem o provoz a vozbu osobních vlaků na trase Mistelbach – Hohenau – Břeclav. Na snímku foto v první den nasezení šukafonů, které dnes jsou páteřním strojem v přeshraniční dopravě nejen z Břeclavi na Slovensko, ale už i do Rakouska. Český InterPici šukafon právě vjíždí jako IC 24 448 Mad Bus.

 

Just in time na železnici. Konkurenční prostředí přinutilo českého dopravce ČD Cargo k hledání nových řešení k uspokojení zákazníků. Proto přichází se zavedením systému Just in time v nákladní dopravě. Jak potvrzuje snímek, Cargo nyní vyhoví zcela každému zájemci. Příkladem je záběr z Hrušek, kde na improvizovaném překladišti čeká technika soukromého silničního dopravce, až z nákladního vlaku složí uhlí.