Sneh na Bernine

17.3.2010 8:00 Tomáš Votava

Sneh na Bernine

Ako to vyzerá, keď na RhB začne snežiť, som sa tu už minule pokúsil čiastočne ukázať. V tejto časti, ktorú ale nenazývam druhou, pretože som za stručného, mám trochu dokumentácie na tému čo so snehom, ak ho začne byť nad limit. Čiže jeho odhŕňanie.

 

 

 

 

Ako je u RhB zvykom, urobia atrakciu, z čoho sa dá, a keďže sú hrdými vlastníkmi zatiaľ poslednej fungujúcej parnej snehovej frézy v Európe, možno ju občas vidieť pri práci. Za normálnych okolností sa to dá 2x do roka, v prípade nečakaných snehových okolností aj častejšie, ako záložný stroj.

27.2.2010 - Drsný vzhľad Xrot 9213 © Tomáš Votava

Xrot 9213 (pôvodne R 1051, potom R 13) je jeden z dvoch strojov, dodaných pre Berninskú dráhu (Bernina Bahn – BB) r.1910 v rámci zámeru celoročnej prevádzky. Kupodivu je toto jediné uvádzané označenie, navzdory zvyku pomenovať každý stroj menom. Druhý stroj možno vidieť v Musée Blonay Chamby ako nepojazdný. 9213-ke pri jazdách síce pomáha na postrku hybridná lokomotíva Gem 4/4, ale samotná fréza má vlastný pohon usporiadania C'C' a samostatný stroj pre pohon rotoru pri max 170 ot/min, výkon sa udáva 221/368 kW (pohon/rotor), 10,65m aj s tendrom, 36 km/h max. Vlastný pohon bol nutný, keďže BB bola odpočiatku elektrifikovaná 750V a v tomto napätí začiatkom storočia nikto nevyrábal dosť výkonnú techniku tohto určenia. Odhliadnuc od potreby nezávislej trakcie. Za svoju kondíciu vďačí rekonštrukcii r. 1971.

27.2.2010 - Xrot 9213 - Ospizio Bernina © Tomáš Votava

Kvôli snehovým podmienkam, ktoré sám aktívne vyrába, je kompletne drevom kapotovaný, v pôvodnom tradičnom hnedom prevedení. Tradičnom pre lokomotívy, BB mala vozidlá osobnej dopravy pred zlúčením s RhB v žltom nátere. (Čo je taktiež patrične prezentované pri historických jazdách a na niekoľkých mojich snímkach) Samotná jazda Dampfschneeschleuder-a prebieha 2x do roka za podmienky dostatku záujemcov na trase Pontresina- Alp Grüm. Zúčastnili sme sa druhého termínu 27.2. a ten nedostatkom určite netrpel, vypredali ho mesiac vopred. Nespomínajú sa síce žiadne odporúčania pre návštevníkov, dobrá obuv a výbava do hlbokého snehu sa rozhodne oplatí, aj v počasí na našich snímkach. Najprv ide súprava dvoch Abe 4/4 II motorových vozňov pre divákov, s prívesným pluhom, túto sleduje na dohľad Xrot 9213 s tlačiacou Gem 4/4, zrejme pre úsporu pary.

27.2.2010 - smer Ospizio Bernina © Tomáš Votava

V minulosti sa niekedy pridával aj otvorený aussichtwagen pre drsných fotografov. Pôvodne sme nechápali, čo bude fréza prezentačne odhrabávať na trati s pravidelnou hustou premávkou, prepluhovanej každým vlakom. Toto rieši spomenutý prívesný pluh (familiárne zvaný 9132), čo je vozeň s diaľkovo ovládateľnými „ušami“, výklopnými do strán. Privesený vpredu v smere jazdy dokáže odtláčať sneh ďalej od koľaje, privesený vzadu, cúvajúc, naopak nahŕňa sneh zo strán do koľaje, kde ho ďalej spracúva naša fréza, idúca za nami. V praxi sa takto dajú napr. odhrabať nástupištia spod dvojmetrových závejov, čo si ťažko predstaviť napríklad na Ba Hlavná, tu sa to však hodí niekoľkokrát za sezónu

27.2.2010 - Drsný fotohalt - práca pluhu pri cúvaní - zblízka © Tomáš Votava

Takže za jazdy je na čo pozerať, Xrot má snežný dostrel odhadom 50m. Na naozaj dobré snímky sa konajú fotohalty – tento slovenský výraz sa používa aj v nemčine. Nedostatkom dobrých miest na fotenie RhB nijako netrpí. Sprievodca vám síce povie o množstve snehu, aj tak prvý vystupujúci pravidelne nepochopí, že rovina oproti dverám nie je nástupište ani zem a zahučí do toho po pás. Ostatní to potom už robia dobrovoľne po ňom. A s radosťou.. Sprievodca pravidelne ukáže, kde je línia, nech sa neprekrývame pri snímaní a než privolá frézu, zavelí Ticho kvôli kamerám. Takto sa naozaj dobre dokumentuje. Mimochodom, mať na zodpovednosť 50 civilov vonku na trati, v hlbokom snehu, pol metra od posunujúcich snežných mechanizmov, to musí byť každého sprievodcu bezpečnostný sen.

27.2.2010 - naozaj zblízka © Tomáš Votava

Fotohalt sa konal pred stanicou Morteratsch, pre snímky v lese, za stanicou Bernina Lagalb pri Western Brücke, pre snímky na „westernovom moste“, pred stanicou Ospizio Bernina pre snímky práce pluhu zblízka spredu. Neskôr v stanici bolo možné techniku nafotiť zblízka, s pekným pozadím a 2256m vysoko, a miestne depo s točňou. Dozbrojenie vodou sa tu rieši hadicou, natiahnutou do WC, kde na ňu zrejme majú patričný kohútik, pokiaľ sa nejedná o akési operatívnejšie riešenie... Jazdy na obed do Alp Grüm sa Xrot nezúčastnil pre technickú prekážku vysvetlenú v nemčine (a teda mne nejasnú), čiže tu ho na snímkoch nenájdete. Za odmenu bol zorganizovaný najnaturalistickejší fotohalt pred Ospizio Bernina, v smere od Alp Grüm. Hneď nám mohlo byť podozrivé, že nás stavajú tentokrát trochu ďalej od koľaje a všetkých výborne pobavilo, ako fréza zasypáva dve malé postavičky 200m pred nami, ako sa ku nám blížila. Teraz však nezastavila pred nami, ale tak ako tie dve postavičky pred chvíľou sme si užili naozajstnú snehovú búrku naživo pri prejazde Xrot-u okolo nás a je to zábavný zážitok. Sneh som zo seba vytriasal ešte dlho, prítomná optika by sa asi tiež vedela vyjadriť.

27.2.2010 - Drsný fotohalt pri Ospizio Bernina - nikto neutiekol (ajtak nebolo kam) © Tomáš Votava

Potom už nasledovalo spojenie do jedinej súpravy a zjazd do Pontresiny a odparkovanie. Celá akcia prebiehala približne od 9.00 do 16.00 aj s obedom v Alp Grüm, a pokiaľ aj vyjde počasie, ako vidno na snímkach, je to zážitok na dlho.

Titulná snímka: Drsný fotohalt pri Ospizio Bernina © Tomáš Votava

Galéria

Súvisiace odkazy