„Parowozowe Show 2009” aneb V mezinárodním páru za mezinárodní párou do Wolsztyna (2)

31.5.2009 8:00 Mgr. Jan Guzik

„Parowozowe Show 2009” aneb V mezinárodním páru za mezinárodní párou do Wolsztyna (2)

Přichází sobotní ráno. Dnes je hlavní den slavnosti a práce bude nad hlavu. Vstávám po páté a o hodinu později jsem už po kontrole nástupu do služby strojvedoucích dnešní směny. Všechno je v pořádku, osádky jsou na stanovištích a začínají prohlídku a mazání strojů.

 

 

 


V areálu depa panuje ještě klid, činí se jen provozní pracovníci a skupiny uklízející konfety po včerejším představení. Probíhá posun vozidel chystajících se k prezentaci. Straż Ochrony Kolei dohlíží na pořádek mezi pomalu se scházejícími diváky. Jdeme na nádraží a malý nákup do města. Tou dobou ve výtopně probíhá zbrojení lokomotiv uhlím a vodou a je vidět posunující stroje.

Vrútecký "Zelený Anton" připravený ve stanici © Jan Guzik

Spolu s Ľubem Lehotským, Mackem Panasiewiczem i Markem Judkem jedeme na trasu vlaku pro zvláštní hosty, který má přijet z Poznaně v čele s wolsztyńskou lokomotivou Ok1-359. Vybíráme vhodné místo pro své záběry a chystáme si fotoaparáty. Vlak má zpoždění. Telefonicky se dovídáme, že se na pár kilometrů vzdáleném nezabezpečeném přejezdu srazil s mikrobusem. Naštěstí se to obešlo bez obětí a ani lokomotiva či vozy neutrpěly vážnější poškození.

Srážkou na přejezdu opožděný protokolární vlak z Poznaně v úseku Rakoniewice - Rostarzewo © Jan Guzik

Po asi dvou hodinách vlak přijíždí. Po pořízení snímků jedeme do výtopny, kde má za chvíli vypuknout přehlídka. Přejezd u depa je už zavřený a policie zablokovala také k němu vedoucí ulici. Podaří se nám projet do blízkosti přejezdu, tam odstavíme auto a dál se prodíráme pěšky. Stanici obklopují davy lidí, nejvytrvalejší fandové vylezli na střechy budov i sloupy osvětlení.

Diváci na"bidýlku" © Jan Guzik

Já si nalézám místo na konci tribuny pro hosty, vytvořené z plošinových vozů, odkud je dobře vidět na průjezd kolem výtopny a historické stavědlo. Maciek Panasiewicz s Ľubem Lehotským jdou k našemu vagónu, který také poskytuje dobrý výhled nad hlavami lidí. Po krátkých projevech představitelů Ministerstva infrastruktury, PKP CARGO SA a vedení města i okresu je XVI. Parowozowe Show zahájeno a první stroje se dávají do pohybu.

Slavnostní zahájení © Jan Guzik

Nejdříve se divákům představují jednotlivě a poté se vracejí spojeny do konvoje. Během průjezdu lokomotiv před tribunou moderátor uvádí krátkou historii a charakteristiku každé z nich. Přehlídky se účastní celkem 14 strojů: anglický GWR 5521, maďarský 204 (ten jsem viděl před třemi lety na Grand Prix ve Zvolenu), vrútecký Zelený Anton 486 007, velký býček 423.041 Českých drah, TKt48-18 z Wrocławi, Ty2-953, TKt48-191 a Ol12-7 ze skanzenu v Chabówce a wolsztynské Ok1-359, Ok22-31, Ol49-59, Ol49-69, Pt47-65 a Tr5-65. Vzdor původnímu oznámení nepřijely, kvůli požárnímu ohrožení, lokomotivy z Německa.

Konvoj zúčastněných strojů se vrací do stanice © Jan Guzik

Následující průjezd lokomotiv probíhá formou souběžné jízdy jejich dvojic. Polští fanoušci tak mohou po mnoha letech opět spatřit vedle sebe jedoucí stroje řady TKt48. Jsou to poslední provozní lokomotivy této řady u nás. Následuje poslední jízda, tentokrát lokomotiv spřažených do dvou konvojů. Kotouče dýmu a zvuk parních píšťal vyplňují celou stanici. Když dým poněkud opadne, začíná přehlídka ručních a motorových drezín. Největší pozornost budí krásně renovované automobily značky Warszawa, přizpůsobené jízdě po kolejích. Po celou dobu představení jeho diváky baví vytrvalý moderátor Irek Bieleninik, známý z polské televize.

Moderátoři Wojciech Lis a Irek Bieleninik © Jan Guzik

Po přehlídce si jdeme trochu odpočinout a pak jedeme fotografovat osobní vlak vracející se do Poznaně. Začínáme se chystat k návratu a večer odjíždíme směr Krakow. Máme za sebou zajímavý, byť trochu únavný víkend. Naštěstí akce probíhala bezpečně, vzdor přítomnosti více než 30 000 lidí se nikomu nic nestalo a krom oné srážky vlaku s mikrobusem nenastaly žádné jiné problémy. Plné ruce práce však měli místní hasiči, kteří po celý den vyjížděli k lokálním požárům, jež v důsledku panujícího sucha v okolí občas vzplály.

Tak tedy za rok na shledanou na XVII. Parowozowém Show!

Nával při prohlídce výtopny © Jan Guzik

PS: Srdečné díky náleží Ľubovi Lehotskému za milou společnost po celou dlouhou cestu na akci i během jí samé. A také za to, že nás pak dovezl do Krakowa, když jsem (po třech nocích, během nichž jsem spal vždy jen čtyři hodiny) měl už řízení auta dost.

Titulní snímek:  Průjezd wolsztyńského stroje Pt47-65 © Jan Guzik

(Přeložil a odkazy opatřil: PhDr. Zbyněk Zlinský)

Galéria

Súvisiace odkazy