Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 5.)

9.3.2008 8:00 Milan Vojtek

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 5.)

Další díl seriálu o přestavbě břeclavského nádraží, který dostal svůj titulek jako nadsazenou reakci na výskyt stavební techniky (kvituji s povděkem, že až na dvě výjimky tuto nadsázku všichni pochopili), právě ovládl vaše monitory. A slibuji, že i když jeho hlavním hrdinou bude jeřáb o nosnosti 110 tun, stojící v místech sedmé koleje, neošidím nikoho ani o bagr.

Jak už jsem napsal v předcházejícím dílu, pondělí 3. března bylo skutečně dnem startu další etapy rekonstrukce, na jejímž konci bude zcela proměněné první a druhé nástupiště břeclavského nádraží. S nepatrným zpožděním oproti plánu byl po půl jedenácté uzavřen podchod a posledním, kdo jím prošel, byl vlakvedoucí Stanislav Šalda, který do města přivezl vlak EC 73.

                   

                   Poslední mohykán - sloupy původní střechy na 2. nástupišti. středa, 5.3. 2008

Bohužel, už v pondělí navečer se zaplnila kronika mimořádností tragédií devatenáctiletého montéra AŽD. Při demontáži návěstidla se s jeho konstrukcí přiblížili do blízkosti trolejového vedení a následující přeskok způsobil mladému muži popáleniny na osmdesáti procentech těla. Záchranáři jej sice oživili, na popáleninové centrum ale putoval v kritickém stavu a s malou šancí na přežití.

Ale práce se rozběhly, a to přímo zběsilým tempem. Nádraží se mění doslova před očima, demontáž trolejí, návěstidel, vytrhání kolejí, vytěžení štěrkového lože, likvidace konstrukcí střechy peronů. To vše za normálního provozu, kdy se na malé ploše mísí vlaky, stavební stroje, včetně bagrů, nákladní auta a pochopitelně i cestující, více, či méně zmatení a často intenzivně nadávající. Do toho mimořádnosti, například v úterý večer zůstala nástupiště potmě. Stavaři překopli kabel? Ne, v tomto případě nikoliv, ale při výpadku proudu se popletla automatika, spouštějící osvětlení stanice a tak se světla rozzářila se zpožděním.

                    

                    

           Bagry všude, kam se podíváš. Nahoře v koleji 1. a 5., druhý snímek ukazuje původní místo 5. a7. koleje 

A v sobotu přišla na radu další mimořádnost. První ze čtyř polí lávky do depa opustilo své místo. Konstrukce sice vážila jen asi šestnáct tun, při délce třicet metrů je ale zřejmé, že se jednalo o práci pro speciální jeřáb. Zapotřebí proto byla technika firmy Švestka. “Drobeček” o nosnosti 110 tun byl tím pravým, který si mohl s tímto úkolem poradit. Nejprve ale bylo třeba konstrukci nachystat na demontáž a odřezat autogenem všechny spojovací části. Namísto po desáté hodině se tak vlastní snesení prvního pole lávky stalo skutečností až krátce před polednem. A práci navíc doprovodila další mimořádnost. Překopnutý kabel, tentokrát už doopravdy, udělal z elektromotorických přestavníků výhybek nepotřebné a zbytečné zařízení. Na vlastní kůži to mimo jiné pocítili cestující EC 172 a SC 73. První vlak zůstal viset u peronu v Břeclavi, druhý v Podivíně čekal, kdy “báječní muži s klikou” připraví provizorní vlakovou cestu. Jo, když se kácí les, létají třísky….

V současnosti, jak podotkl jeden z přihlížejících dnešního dění, břeclavské nádraží ze všeho nejvíc připomíná stanici, jak vypadala na sklonku druhé světové války.

                    

                     Likvidací schodů to v sobotu začalo 

                    

                    

                    

                    

                Jeřáb o nosnosti 110 tun lávku snadno sundal. Další tři pole ještě budou na svůj smutný konec čekat.

Rekonstrukce břeclavského uzlu na webu VLAKY.NET:

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 4.)

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 3.)

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 2.)

Břeclav: Prosím pozor, na sedmou kolej přijíždí bagr (díl 1.)

 

 

Galéria

Súvisiace odkazy