Po trase Bernina Expressu

31.10.2007 3:53 Tomáš Votava

Po trase Bernina Expressu

Cestovanie po metrových tratiach vo Švajčiarsku (čím nijako nespochybňujem krásu všetkých ostatných) je zážitok sám o sebe, vzhľadom na prírodu, krajinu a železničné stavby, všetko v dostatočnom množstve. Viac než dostatočnom. Skúsil som tu odprezentovať tie všeobecne-železnične známe, z toho, čo som mohol vidieť osobne, a keďže k v túto peknú jeseň sa dá tak jedine sedieť doma, pridávam ďalších zopár, ktoré ma osobne najviac pobavili.

 
 
 
    Na trati St.Moritz- Pontresina- Bernina Pass- Poschiavo- Tirano (teda pôvodná trasa Bernina Expressu, teraz jedna z troch) sa nepoužíva ozubnica, všetky výškové rozdiely sa riešia mocnými sľučkami a sklonom do 72‰. Takýto sklonovník však nemám nafotený, vynoril sa v úplne nevhodnom okamihu. Tieto sklony sú hlavne v úsekoch Pontresina- Ospizio Bernina- Poschiavo. V tomto úseku sú aj miesta pre milovníkov závratí. Trať zdoláva svahy takmer úvraťovo, sem sa ale vošli 180° obraty. Pokiaľ si potrebujete nafotiť svoje dve lokomotívy takmer zboku a za jazdy, stačí byť v zadných vagónoch. Vynikajúci zážitok je jazda v žltom aussichtwagene, ale je dvojnápravový a v úvraťoidných obratoch to pekelne vyje a piští. Najviac spomínam na poslednú obrátku pred stanicou Alp Grüm (zdola smerom od Tirano), vryla sa mi hlboko do uší. Evidentne to však nikoho neodrádza a vyhliadkové vagóniky sú obľúbené a poplnšie. Ak ich zaradia.
   Úsek Poschiavo- Tirano vedie pomerne dosť obývaným údolím, nie je to horská trať ako doposial, ale je na čo pozerať. Dolina má slušný sklon a je miestami dosť úzka, takže trať si drží svoj horský charakter naďalej. Pri stanici Brusio je sklon riešený kamenným mostom s 360 stupňovým obratom. Na slušný záber by bolo treba pešo prejsť okolie, vrtulník by tiež pomohol, takto za jazdy som príliš inteligentných snímkov nespravil. Smerom na Tirano sa zástavba zahusťuje, jazdí sa čím viac medzi domami a stale viac sa to podobá na TEŽ. Ako sa výstavba ešte viac zahusťuje, začína sa jazdiť aj po uliciach, cez most, okolo kaviarne a najkrajší technozážitok pre mňa je vjazd do stanice Tirano.
 
 
To musíte pred kostolom cez kruhový objazd takto trochu doľava aj s celým Bernina Expesom, autá vás pustia, sú zvyknuté. Úžasné. Túto zábavnú situáciu som si nafotil zodpovedne, majúc na to dosť času, námestie je od stanice 10-15min pešo. (Skoro to isté sa dá vidieť na trati Chur - Arosa, hneď za stanicou v Chure. Než sa trať dostane z mesta, je vedená priamo ulicami. Tam mi pre lepší záber poslali osobný s fúrou štrku na konci. Názorné ukážky, viď foto.)

Galéria