RailRider

23.9.2007 14:43 Tomáš Votava

RailRider

Pri svojom krátkom pobyte vo Švajčiarsku sme stihli prejazdiť viacero miest a nafotiť zopár Gb snímok. Skôr menovaný Furka Pass tu bol odprezentovaný, ako ďalšiu vec v poradí sme navštívili jeden veľmi tradičný most, ikonu, osvedčený gýčik z propagačných materiálov, nielen železničných. Volá sa Landwasser Viadukt a je určite najkrajší na svete, čo nemám ničím podložené, len to proste tvrdím.

 
 
 
 Nachádza sa na trati Chur-Thusis-St.Moritz spoločnosti Rhätische Bahn (RhB) pri stanici Filisur. Postavený r.1911, 135m dlhý, 65m vysoký, oblúkom ústi do kolmej steny. Ak ho chcete vidieť, zo stanice Filisur vedie niekoľko červených turistických značiek, treba si vybrat, či to má byť pohľad zboku zo skaly, zdola, spredu (veľmi pekný, ale do kopca). Na drevenej vyhliadke spredu je uvedené, kedy jazdia osobné vlaky, tie treba do záberu. Ešte sa dá ísť aj na hrozný kopec nad tým, ale to už zaváňalo turistikou s prevýšením 200-300m. Takpovediac povinný záber je ten zdola. Vo verzii zdola/zpredu je na prístupovej turistickej trase pri vstupe do doliny s mostom útulný bufet „Bei drei Viadukten“, kde trávia čas nefotiaci členovia.
 
 
Ďalšia možnosť je vyhliadkový vlak RailRider, ktorý jazdí len v júli a v auguste, a navyše len v nedeľu, na trase Filisur-Berguen-Preda. Nás ťahal modrý krokodíl Ge 6/6 č. 412 z r.1925 , hrdo uvádzajúci V-max.55km/h, a túto aj praktizujúci (13,3m 66t 794kW). Jeho pôvodná farba bola hnedá, toto prevedenie má byť kvoli zladeniu s „Alpine Classic Pullman Express“, ktorý zvykne voziť. Radenie ale nie je pravidelné( http://webcam.schmalspurbahn.ch/filisur/archiv/ - pozri nedele), mali sme šťastie.  Trasa Filisur-Berguen-Preda je opačným smerom od mostu, takže vlak najprv nacúva zhruba kilometer smerom na Thusis pomaly na most a za most, postojí a potom ho prejde vpred svojou maximálkou. V otvorených vagónikoch to je mohutný zážitok. Čas na fotenie je, ak samozrejme neciviete v úžase na scenériu. Výber z pokusov o zachytenie je priložený.
 
 
    Trasa Filisur-Berguen-Preda (1080m- 1372m- 1789m nm) zvaná tiež Albula Bahn, na ktorú mieri vyhliadkový vlak, je skvelý príklad prekonávania výškového rozdielu bez ozubnice, ktorá sa na tejto trati nepoužíva. (Trať potom ďalej pokračuje smerom na St. Moritz vrcholovým tunelom, ktorý začína tesne za stanicou Preda - ale o tom až niekedy nabudúce).
 
 
    Na niektorých lokomotívach je umiestnená veľká mapa tohoto úseku, a aj ako výzdoba je skvelá. Z mapky je vidno, že zaujímavých scenérií je tu dosť. Za normálnych okolností sa snažím zásadne nefotiť z ničoho, čo sa hýbe, nedajbože aj spoza skla, tu som však velmi rád urobil zopár výnimiek. V tomto úseku sa neustále striedajú mosty s tunelmi, vždy sa vynoríte blízko miesta vjazdu, ale v dajakom opačnom uhle a vyššie (špirálové tunelíky). Ak si nezvolíte spiatočnú cestu tým istým vláčikom, z Predy naspäť do Berguenu vedie popri trati dobre značená a skvelá poznávacia pešia trasa, oveľa kratšia než trať, Bahnhistorischer Lehrpfad Preda - Bergün (Themenweg) alebo Erlebnis Bahnwanderweg (vyberte si ľúbozvučnejší). Prevedie vás okolo všetkých zaujímavých mostov, a  vedie dolu kopcom. Z nej sa dá dofotiť, čo sa nestihlo z vlaku. V Berguene, v miestnom múzeu, je aj koľajisko celého úseku, je až hore pod strechou, skoro sme ho nenašli. Možno si zakúpiť modely všetkých možných miestnych lokomotív, ako na všetkých väčších staniciach, cenotvorba však nie je nijako sociálne orientovaná. Len formálne dodávam, že všetko sa nachádza, pochopitelne, v krásnej prírode.

Galéria