Švajčiarsky železničný svet

12.2.2006 10:40 Martin Kóna (pilatus)

Švajčiarsky železničný svet

Keď sa povie Švajčiarsko, každému sa hneď vybaví krajina jazier, alpských velikánov a v neposlednom rade známe švajčiarske banky. Pre fanúšika železníc je táto krajina rajom na zemi. So svojou hustou železničnou sieťou sa radia Švajčiarské štátne železnice (SBB) k popredným železniciam v Európe, pričom väčšina tratí je prevádzkovaná súkromnými dopravcami.

Ide prevažne o regionálne trate, trate miestneho významu, kde už desiatky rokov zabezpečuje osobnú dopravu súkromný dopravca (spoločnosť). Známe panoramatické expressy prevádzkujú známe spoločnosti ako sú RHB, BVZ, FO a tieto medzi sebou spolupracujú a zabezpečujú plynulú prevádzku na svojich tratiach. Každá táto spoločnosť ma svoj hmotný majetok, tvorený hnacími koľajovými vozidlami, vozňami pre pre pravu osôb tzv panoramatickými ale i klasickými a napokon vozňami pre prepravu automobilov. Samotné štátne železnice SBB majú na starosť prevažne hlavné trate, spájajúce významné časti Švajčiarska, či už sever s juhom respektíve západ s východom.

Medzi ďalšie známe súkromné spoločnosti, ktoré prevádzkujú prevažne len regionálnu dopravu možem spomenúť nasledovné: BLS, LSE, LSB, STB a mnoho ďalších súkromných dopravcov. Okrem klasických železničných tratí, sa radia medzi železničné atrakcie aj úzkorozchodné a ozubnicové železnice, ktorých je tu neúrekom, inak povedané kde kopec, tam ozubnicová železnica. Mnohé ozubnicové trate končia vysoko v oblakoch pri tých najvýšších alpských velikánoch ako Jungfrau, Matterhorn.

 

Najznámnejšie sú tieto trate: Jungfraubahn, Gornergrat Bahn, Pilatus Bahn, Rigi Bahn. Azda najväčšou atrakciou je ozubnicová železnica Junfraubahn začinajúca buď v Grindelwalde alebo v Lauterbrunene, obidve tieto trate sa stretávajú v jednom bode, ktorým je prestupná železničná stanica Kleine Scheidegg. Odtiaľto sa začína posledná, najzaujímavejšia a najkrajšia časť trate, ktorá spočiatku prechádza horskými lúkami až nakoniec vchádza do 7 km dlhého tunela, v ktorom stúpa v skalnej stene vrchu Mönch a Eiger. Na trase sa nachádza niekoľko zástaviek Eigervald, Eigervand a Eismeer a konečnou stanicou je Junfraujoch 3 454 m.n.m. (Top of Europe). V poradí druhou zaujímavou traťou je ozubnicová železnica Zermatt - Gornergrat (3 089 m.n.m.). V centrálnom Švajčiarsku môžete nájsť ozubnicovú trať Pilatus bahn, končiacu vo výške 2 132 m.n.m. Zaujímavosťou tejto ozubnicovej trate je že svojím 48 % stúpaním sa radí medzi popredné ozubnicové železnice na svete.

Poslednou spomenutou zubačkou je Rigi Bahn, ktorá ma tiež dve vetvy: Vitznau-Rigi Kulm a Arth Goldau-Rigi Kulm. Ako každá ozubnicová železnica vo Švajčiarsku, aj táto svojím navštevníkom ponúka nostalgické jazdy starými vozňami ťahané parnou lokomotívou. Švajčiarsko je krajina nekonečných možností a železničných už nehovoriac.

Galéria

Súvisiace odkazy