Stihne sa Cargo sprivatizovať?

7.2.2006 20:20 -mm- Zdroj: SME, média

Stihne sa Cargo sprivatizovať?

Vývoj politickej situácie na Slovensku v posledných dňoch prináša nové otázky aj do železničnej dopravy. Konkrétne, do nákladnej železničnej dopravy. Rozpad vládnej koalície nasvedčuje tomu, že energetické podniky sa sprivatizovať nestihnú, osud Železničnej spoločnosti Cargo Slovakia, a.s. je zatiaľ tiež nejasný. Aj keď rozhodnutie privatizačného poradcu musí schváliť vláda a minister dopravy, pôšt a telekomunikácii, ukončenie privatizácie ešte nie je jednoznačnou záležitosťou.

Okrem politickej krízy z posledných dní vyplávali na povrch ďalšie skutočnosti súvisiace s privatizáciu. Okrem spomínaneho úniku ponúk od záujemcov o privatizáciu, sa hovorí aj o konflikte záujmov privatizačného poradcu a záujemcu o privatizáciu. Privatizačným poradcom je spoločnosť CA IB, ktorá je súčasťou skupiny Bank Austria Creditanstalt. Zároveň, Bank Austria Creditanstalt je súčasťou konzorcia, ktoré má záujem o privatizáciu nákladnej železničnej dopravy - Rail Cargo Austria a J&T.

A možno sa Cargo sprivatizovať stihne a podarí...

... ale nedopadne to ako privatizácia estónskych železníc? Tie sa teraz estónska vláda snaží od investora odkúpiť naspäť. 66%-ný podiel v estónskej železničnej spoločnosti EVR vláda predala v roku 2001. Slovenská vláda však našťastie neprivatizuje aj správcu infraštruktúry, ako tomu bolo v Estónsku. Nový investor EVR nebol schopný udržiavať infraštruktúru v uspokojujúcom stave. Vyhovára sa však na estónsku vládu a jej regulačný úrad, ktorý držal ceny za používanie infraštruktúry veľmi nízko.

Súvisiace odkazy