Po havárii vlaku v Podgorici odstúpil minister

25.1.2006 6:29 -po- Zdroj: TASR, SITA, SME

Po havárii vlaku v Podgorici odstúpil minister

Osobný vlak sa vyrútil z tunela s pokazenými brzdami, vyletel z koľají a skončil v rokline pár kilometrov od hlavného mesta Čiernej Hory. Vo vlaku zomrelo najmenej 44 ľudí a 180 bolo zranených.

Štyri vozne vlaku sa v pondelok 24. januára, v Čiernej Hore vykoľajili a zrútili do 50-metrov hlbokého kaňonu rieky Morača. Pri nehode zahynulo najmenej 41 ľudí, vrátane piatich detí, ďalších vyše 180 ľudí sa zranilo, informoval dnes riaditeľ nemocnice v hlavnom meste Podgorici.

Na záchranných prácach za mrazivých teplôt mínus 13 stupňov Celzia, za silného vetru a v zložitom hornatom teréne sa zúčastnilo na 330 policajtov. V neskorých nočných hodinách tímy odvolali, v práci budú pokračovať znova s príchodom denného svetla.

Pri nehode sa zranilo celkove 90 detí, uviedol Miodrag Djurovič. Z nich 34 muselo zostať v nemocnici cez noc. Mnohé z detí sa podľa tlačovej agentúry Tanjug vracali zo zimných prázdnin.

Podrobnosti nehody boli v pondelok večer ešte stále nejasné, hoci podľa vyjadrenia čiernohorského ministra vnútra Jusufa Kalamperoviča prvé správy naznačujú, že vlaku zlyhal brzdový systém. Časť vlaku sa vykoľajila po prechode tunelom a zrútila sa do kaňonu rieky.

Premiér Milo Djukanovič vyhlásil trojdňový štátny smútok a minister dopravy Andrija Lompar rezignoval, informovala čiernohorská televízia. Médiá uviedli, že odstúpilo aj vedenie čiernohorskej železničnej spoločnosti.

Na výzvu lekárov sa pred hlavnou nemocnicou v metropole Podgorici zišlo asi tisíc ľudí darovať potrebnú krv. V súčasnosti to postačuje.

Svoju pomoc Čiernej Hore ponúkli Srbsko i Chorvátsko.

Úsek trate, kde došlo k nehode, bol nedávno rekonštruovaný, v oblasti ide o druhú nehodu za uplynulé dva roky. Vlani tu vykoľajila lokomotíva pričom zahynul strojvodca

Ako zázrakom nehodu prežila 17-ročná tehotná mamička, ktorá po nehode vo vlaku predčasne porodila 2,45-kilogramové bábätko.

agentúrne foto

Galéria

Súvisiace odkazy