Štiavnická Anča

30.5.2005 10:34

Štiavnická Anča

Rušenie lokálnych tratí na Slovensku vyvolalo pred dvomi rokmi vlnu protestov a petícií nielen železničiarov, ale aj cestujúcich, ktorí sa obávali, že autobusy nápor nezvládnu.Na strednom Slovensku najhlasnejšie protestovali študenti proti rušeniu lokálky, prezývanej "štiavnická Anča", z Hronskej Dúbravy do Banskej Štiavnice.

Starostovia a primátori zasa boli proti obmedzovaniu osobnej dopravy zo Zvolena do Šiah a z Prievidze do Nitrianského Pravna. Obmedzovanie osobnej dopravy na železnici finančne zasiahlo aj Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK).  "Bez ohľadu na skutočnosť, že sme od štátu nedostali peniaze navyše, museli sme zvýšiť počet autobusov na úsekoch, kde železnica bez náhrady prestala dopravovať ľudí," hovorí Milan Ozdinec, vedúci odboru dopravy BBSK. Išlo najmä o úseky Lučenec - Kalonda, Breznička - Katarínska Huta, Plešivec - Muráň a Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica.

Železničná spoločnosť SR zrušila osobnú dopravu aj zo Zvolena do Šiah a nahradila ju autobusovou dopravou. Po niekoľkých mesiacoch aj tú zrušili, pretože tržby za cestovné nepokrývali ani časť nákladov. Spočiatku sa primátori a starostovia od Zvolena po Šahy pokúšali o obnovu železničnej osobnej dopravy. Na stretnutí starostov v Hontianskych Moravciach tento týždeň konštatovali, že osobná doprava po železnici do Šiah už nemá budúcnosť, hoci preprava tovaru pokračuje. Iná situácia je na trati z Poltára do Rimavskej Soboty, kde sa doprava úplne zastavila ešte v roku 2000, dnes na trati medzi podvalmi rastú stromy a niekde už chýbajú aj koľajnice.
Protesty študentov a vedení univerzít vo Zvolene a v Banskej Bystrici, ktoré majú pracoviská v meste Pod Paradajzom, občanov Banskej Štiavnice, Banskej Belej a ďalších obcí priniesli výsledok a "štiavnická Anča" premáva naďalej. "Denne vypravujú na trať 6 párov spojov, v piatok a nedeľu sú spoje posilnené tak, aby zvládli nápor študentov," dodáva Ozdinec.

Starostovia desiatich obcí medzi Prievidzou a Nitrianskym Pravnom sa usilujú o obnovu železničnej dopravy a zorganizovali na podporu požiadavky petíciu. "Autobusy sú v špičke preplnené a niekedy nezoberú všetkých cestujúcich, ktorí idú do Prievidze do školy, práce či k lekárovi," informoval Jozef Balčirák, starosta Nitrianskeho Pravna. Aj dopravný riaditeľ SAD Prievidza Pavel Pařízek pripúšťa, že niektoré spoje sú skutočne preplnené a riešením by mohla byť integrovaná doprava vlak - autobusy. Preto SAD spolu so starostami adresovala žiadosť na vedenie Trenčianskeho samosprávneho kraja. Podľa jeho hovorkyne Vlasty Henčelovej "boli u nás zástupcovia obcí od Prievidze po Pravno, ale nám železnice nepatria, a preto ich žiadosť nemôžeme riešiť". Ako dodala, majú dosť starostí s cestami II. a III. triedy.

Súvisiace trate

  • ŽSR-154: Hronská Dúbrava - Banská Štiavnica

Súvisiace odkazy