Vlak bez strojvodcu prešiel 7 kilometrov

8.6.2004 8:59Zdroj: kab, Právo

Vlak bez strojvodcu prešiel 7 kilometrov

FRÝDLANT NAD OSTRAVICÍ - Prázdny vlak sa sám od seba pohol zo stanice Ostravice a po prejdení sedem kilometrovej trasy došiel až do stanice Frýdlant nad Ostravicí v Beskydách na severe Moravy. Stalo sa to v pondelok dve hodiny po polnoci.

"Motorový vozeň rady 810 sa svojvoľne rozbehol bez pomoci motoru. V stanici Frýdlant sme ho násilne zastavili," popísal udalosť hovorca Českých dráh Petr Šťáhlavský. Novinárov uistil, že při nočnej jazde nebol nikto zranení a vzniknutú škodu na majetku spoločnosti vyčíslil na 15.000 českých korún.

"Příčiny rozbehnutia vozňa vyšetrujú české dráhové orgány a Polícia ČR. Pravdepodobne však voz nebol zaistený ručnou brzdou," dodal. Podľa hovorcu frýdecko-místeckej polície Jany Posové prípad rozbehnutej súpravy v súčasnosti prešetrujú policajti miestneho obvodného oddelenia vo Frýdlante nad Ostravicí.

"Súprava nebola zaistená, ale naštastie nevznikla žiadna veľká škoda. Ešte neviem, ako bude prípad klasifikovaný. Nevylučujem ani, že ho odložíme," doplnila Posová s tým, že za 13 rokov, čo u polície slúži, sa s ničím podobným ešte nestretla. "Taký prípad sme zatial neriešilii. Určite by som si niečo tak kuriózneho pamätala."

Hovorca Českých drah Šťáhlavský ale pripustil, že občas spoločnosti vlak bez ľudského strojvodcu ujde. "Nebýva to príliš časté, ale občas k tomu dojde. Väčšinou pri posune alebo manipulácii nákladných vozňov. K poslednému známejšiemu prípadu došlo pred niekolkými mesiacmi vo Vyškově na Moravě, kde ušiel nákladný voz na prepravu spešnin proti rychlíkovej súprave."

Súvisiace odkazy