Regionálními vlaky z Drážďan až do Hamburku za muzejním provozem Bergedorf – Krümmel

3.6.2023 8:00 Helmut Böhme

Regionálními vlaky z Drážďan až do Hamburku za muzejním provozem Bergedorf – Krümmel

Po dlouhém dohadováním mezi vládou a spolkovými zemi o financování se 1. 5. 2023 zavedla v Německu předplatní jízdenka „Deutschlandticket“ za 49 €, která platí po celém Německu v regionální dopravě. Je to nástupce podobné jízdenky za 9 €, která platila v roce 2022. Konečně člověk nemusí bloudit v tarifních džunglích různých dopravních svazech. Tuto jízdenku jsem použil 28. 5. 2023, i když bych se dostal vlakem ICE do Hamburg-Bergedorf bez přestupu a rychleji. Ale jak se říká, někdy je cesta cílem.

Jízdní řad byl následující:

Weixdorf Rathenaustr. Tramvaj linky 7

4:30 h

Dresden Zur Neuen Brücke příj.

4:40 h

5 min pěšky na nádraží Dresden-Klotzsche

 

Dresden-Klotzsche odjezd

4:54 h

Dresden-Neustadt příjezd

5:00 h

Dresden-Neustadt odjezd

5:23 h

Leipzig Hbf příjezd

6:50 h

Leipzig Hbf odjezd

7:04 h

Magdeburg Hbf příjezd

8:40 h

Magdeburg Hbf odjezd

9:02 h

Uelzen příjezd

10:46 h

Uelzen odjezd

11:01 h

Hamburg Hbf příjezd

12:04 h

Hamburg Hbf odjezd

12:21 h

Hamburg-Bergedorf příjezd

12:31 h

Bus MHD linky 331

12:35 h

Vierlandenstraße

12:40 h

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cílem mé cesty byla železnice Bergedorf - Geesthacht – Krümmel. Stavba dráhy stala 1,6 milion říšských marek zahájení provozu bylo 19. prosince 1906. V roce 1918 dopravovala denně 24.000 osob a 1700 t zboží. Protože na dráze byly továrny na munice, největší úspěch měla během 1. a 2. světové války.

V roce 1953 byla zastavena osobní doprava, skromná nákladní doprava existuje až dodnes. Z trati odbočovaly dvě tratě – do Zollenspiekeru a Fünfhausenu, které jsou už snesené. Podrobnější informace v němčině zde. Mapa trati je zde.

V současnosti se uvažuje o obnovení osobní dopravy v úseku Bergedorf jih – Geesthacht a o stavbě nové trati na nádraží Nettelnburg, aby byl přípoj na příměstskou dopravu směr Hamburg Hbf.


Informační tabule: Staré nádraží Bergedorf

Ze zastávky MHD Vierlandenstraße jsem odbočil doleva, kde se zachoval strážný dům a pokladna starého nádraží.


Staré nádraží Bergedorf

Nyní se v něm nachází kulturní a informační centrum.


Nynější nádražní budova

Jižně se starého nádraží se nachází to současné, v kterém bydlí nějací umělci.


Čekající cestující

S mírným zpožděním přijel 13:05 h  totálně přeplněný vlak s původně dánskou posunovací parní lokomotivou z Geesthachtu. Akorát jsem ještě získal místo u okna, oproti mě seděl Číňan s malou dcerou, a potom ještě přišla Vietnamka i s dcerou.


Nádražní budova Geesthacht

Jel jsem vlakem v 13:20 h. Na nádraží Geesthacht byl pětiminutový pobyt, v budově se dají koupit jízdenky a suvenýry, kromě toho slouží jako mládežnické centrum.


Dokonce tam mají i výpravčího


Železničář zapne přejezdové zabezpečení zařízení

Na některých místech musel vlak zastavit, aby se zajistil přejezd, co bude samozřejmě třeba řešit jinak (závory anebo zrušením přejezdu), pokud zase bude pravidelný provoz.


Konečná Krümmel

Před zastávkou Krümmel se vzadu připojí motorová lokomotiva, protože tam není kolejové rozvětvení, a tak parní lokomotiva nemůže objíždět. Motorová lokomotiva potom odtáhne vlak zpět k výhybce, odsune ho na vedlejší kolej, odjede a parní lokomotiva se připojí na vlak a sune zpět do zastávky.

Než se dav cestujících dovalil do hostince poblíž a stál ve frontě, měl jsem už objednánu kávu a koláč. Překvapila mě na západoněmecké poměry příznivá cena 6,90 €. Cestovné pro parní vlak tam a zpět bylo 14 €, v minulém roce ještě 8 €, ale víme, jak se zvýšily ceny za uhlí.


Vlečka do závodu na výrobu dynamitu

Koleje vedou ještě dál do průmyslového areálu, kam se ale parním vlakem nejede. Po návratu do Bergedorfu jsem se zase přesunul skoro prázdným autobusem na „hlavní“ nádraží. Šlo by to sice i pěšky během 15 min, ale proč to nevyužít, když člověk má Deutschlandticket, což mimo jiné má i sloužit k tomu, aby se trochu víc plnily málo vytížené spoje. S-Bahnem jsem potom jel na hlavní nádraží a v 16:57 h patrovým vlakem společnosti Metronom do Uelzenu.

Tu byla jediná mimořádná událost, že vlak měl jet do Hannoveru, byl ale mimořádné ukončen už v Uelzenu a houf rozčilených cestujících se valil do jednotky společnosti erixx, aby se aspoň dostali přes Gifhorn do Hannoveru.


Stendal

Já jsem pokračoval do Stendalu, odkud jel NAD do Magdeburgu, odkud jsem jel přes Halle(Saale) do Lipska.


Canopus v Lipsku

Tam jsem viděl posunovací práce, kdy se spojovaly noční vlaky z Prahy a z Berlína do Curychu. 23:07 h jsem jel spěšným vlakem do Drážďan a okolo 1 hodiny jsem byl zase doma.

Další fotky jsou na https://abload.de/gallery.php?key=dDVNVxKz a videa na https://youtu.be/XszzYuLXCZk , https://youtu.be/B6YFYFEDuQk a https://youtu.be/2Ovhgwen8Lw