Modulárske stretnutie železničných modelárov SPŠ dopravná 2022

20.9.2022 8:00 Ing. Marko Engler, PhD.

Modulárske stretnutie železničných modelárov SPŠ dopravná 2022

V dňoch 17. až 19. júna 2022 sa v Trnave konala akcia „Modulárske stretnutie železničných modelárov SPŠ dopravná 2022“. Cieľom akcie bola najmä propagácia nedostatkových odborov, ktoré sú v súčasnosti mimoriadne potrebné v praxi pre chýbajúci záujem mladej generácie o takéto odbory. Sú to predovšetkým pozície potrebné v elektrotechnike, doprave a v informačných technológiách. Akcia, sprevádzaná s dňom otvorených dverí školy, zaujala najmä priaznivcov modelovej železnice, pretože mali možnosť vidieť modulové koľajisko v prevádzke, prvýkrát v Trnave v takom rozsahu.

Stretnutie zorganizovala Stredná priemyselná škola dopravná Trnava v spolupráci so spoločnosťou Bekaert. V telocvični SPŠ dopravnej v Trnave bolo inštalované veľké koľajisko modelovej veľkosti TT zostavené z modulov, ktoré zapožičal Klub modulovej železnice Žilina aj s obsluhou. Akcia mala charakter verejnej akcie a žiadne vstupné sa neplatilo.


Prvý deň konania akcie zaplnili telocvičňu najmä žiaci školy; 17.-19.06.2022 © Marko

V piatok a v sobotu prebiehal súbežne aj Deň otvorených dverí na SPŠ dopravnej v Trnave – verejnosti boli prístupné niektoré špeciálne učebne a laboratóriá, v ktorých bol zabezpečený aj odborný výklad o škole a jej študijných odboroch. V piatok 17. júna bola na železničnej stanici Trnava (nástupište 4) v čase od 13. do 17. h sprístupnená pre verejnosť aj expozícia Klubu priateľov železníc Trnavy a okolia (KPŽT).


Modulové koľajisko v plnej prevádzke; 17.-19.06.2022 © Marko

Modulové koľajisko v modelovej veľkosti TT zaplnilo prevažnú časť telocvične, stále však zostala rezerva na zostavenie ešte väčšieho koľajiska pre využitie celej plochy (viac ako 29 x 17 m). Okrem toho sa v telocvični nachádzali aj diorámy, interaktívne dielne ako aj propagácia výrobcov a predajcov modelovej železnice. Modelové koľajiská (prevažne modelovej veľkosti H0) v prevádzke predviedli aj žiaci SPŠ dopravnej, ktoré vznikajú v rámci krúžku železničných modelárov školy. Verejnosť mala možnosť prvýkrát vidieť v prevádzke aj nové školské koľajisko v modelovej veľkosti H0, získané financovaním cez eurofondy.


Nezaháľali ani žiaci SPŠD Trnava a predstavili okrem koľajísk krúžku aj kamerový vozeň; 17.-19.06.2022 © Marko

Pre školu išlo o prvý pokus zorganizovať tak rozsiahlu akciu pre verejnosť, navyše aj počas víkendu. Napriek tomu sa akcia zrealizovala presne podľa plánu a navštívilo ju približne očakávané množstvo návštevníkov, prevažne detí. Organizátora upozornili najmä na údajne slabú informovanosť o konaní akcie, čo však bolo dôsledkom krátkeho času prípravy po uvoľnení pandemických opatrení, ale aj obavou o zvládnutie množstva návštevníkov (tento rok napríklad došlo k výraznému zníženiu počtu parkovacích miest v okolí školy). Škola však plánuje v takejto akcii pokračovať, pričom termín modulárskeho stretnutia v Trnave raz ročne ešte zváži, či bude koncom školského roka alebo až na jeseň. Podľa toho začne aj s mediálnou kampaňou, aby sa akcia ešte viac spropagovala.


Nové školské koľajisko v prevádzke s modelmi žiaka školy a jeho otca; 17.-19.06.2022 © Marko

Najbližšie sa bude škola pre verejnosť prezentovať v utorok 27. septembra 2022 počas akcie Študuj dopravu a Kam na strednú, ktorá sa uskutoční v Trnave v mestskej športovej hale. V škole bude od 9.00 h do 12.30 h deň otvorených dverí aj s prevádzkou školských koľajísk modelovej železnice a KPŽT sprístupní na železničnej stanici svoju expozíciu na nástupišti 4.

Odkazy:

Úvodná snímka: Súpravy pripravené na svoje výkony; 17.-19.06.2022 © Marko

Galéria

Súvisiace odkazy