Vodíkový vlak sa prvýkrát predstaví českej a slovenskej verejnosti

13.5.2022 8:00 Miroslav Sekela Zdroj: Alstom

Vodíkový vlak sa prvýkrát predstaví českej a slovenskej verejnosti

Spoločnosť Alstom po prvýkrát predstaví v Českej republike a na Slovensku prvý a jediný osobný vlak na svete s vodíkovými palivovými článkami - Coradia iLint™. Tento vlak s nulovými emisiami a nízkou hlučnosťou môže byť vynikajúcou náhradou za starnúce dieselové vlaky. Zároveň nepotrebuje žiadne palivo dovezené zo zahraničia. Tento moderný vlak, vyvinutý pre modernú a udržateľnú verejnú dopravu pre 21. storočie sa českej a slovenskej verejnosti predstaví v rámci akcie Coradia iLint Railshow 2022.

Coradia iLint Railshow 2022 začne 17. mája v Prahe a skončí 25. mája v Ústí nad Labem. Počas deviatich dní sa vodíková jednotka predvedie vo viacerých českých mestách a zavíta aj na Slovensko. V piatok 20. mája bude možné ju vidieť v Žiline, Prievidzi, Nitre a Nových Zámkoch. V sobotu 21 mája sa predstaví v Komárne a na bratislavskej hlavnej stanici.


Kliknutím na obrázok sa v novom okne otvorí plagát vo formáte JPG v pôvodnej veľkosti.

Cestovné lístky na predvádzacie jazdy je možné objednať na tomto odkaze.
Registrovať sa na prezentáciu vodíkového vlaku v jednotlivých staniciach je možné na tomto odkaze.

Harmonogram prezentácií vodíkového vlaku na slovenských staniciach, vrátane cestovných poriadkov prezentačných vlakov


Kliknutím na obrázok vyššie sa v novom okne otvorí originálny dokument vo formáte PDF. Trojstranový dokument obsahuje časový harmonogram prezentácií vodíkového vlaku na slovenských staniciach, cestovný poriadok prezentačných vlakov na trase Prievidza - Topoľčany - Nitra - Nové Zámky a Nové Zámky - Dunajská Streda - Bratislava - Devínska Nová Ves, a QR kódy prostredníctvom ktorých sa môžete zaregistrovať na jednotlivé prezentačné jazdy.

Coradia iLint™ je prvý osobný vlak na svete poháňaný vodíkovým palivovým článkom, ktorý vyrába elektrickú energiu pre trakciu. Tento vlak s nulovými emisiami vydáva nízku hladinu hluku, pričom výfukové plyny sú len para a kondenzovaná voda. iLint™ je špeciálny svojou kombináciou rôznych inovatívnych prvkov: čistá premena energie, flexibilné ukladanie energie v batériách a inteligentné riadenie trakčnej sily a dostupnej energie. Je špeciálne navrhnutý pre prevádzku na neelektrifikovaných tratiach, kde umožňuje čistú a udržateľnú prevádzku vlakov pri zabezpečení vysokej úrovne výkonu.

iLint™ navrhli tímy Alstom v nemeckom Salzgitteri (v centre excelentnosti pre regionálne vlaky) a vo francúzskom Tarbes (v centre excelentnosti pre trakčné systémy). Projekt ťaží z podpory nemeckého ministerstva hospodárstva a mobility a vývoj Coradia iLint™ bol financovaný nemeckou vládou ako súčasť Národného inovačného programu pre technológiu vodíkových a palivových článkov (NIP).

Vodíkový vlak Coradia iLint™ bolprvýkrát predstavený na veľtrhu InnoTrans 2016 v Berlíne. O dva roky neskôr, v roku 2018, iLint™ vstúpil do komerčnej prevádzky v Nemecku.

Ďalšie informácie o Coradia iLint™
produktový list (formát PDF, v angličtine)
infografika o pohone vlaku (formát PDF, v angličtine)

Fotografie a materiály použité v článku: © Alstom

Súvisiace odkazy