Naše téma: Přijeli jste do stanice fabrika

12.4.2021 8:00 Milan Vojtek

Naše téma: Přijeli jste do stanice fabrika

Osobní vlak 4506 směr Fosfa, Valtice-město, Sedlec, Mikulov, Novosedly, Hrušovany nad Jevišovkou, Božice, Hodonice, Znojmo odjede od 1A nástupiště z koleje deváté kusé. Pravidelný odjezd v 7.40 hodin. Vlak je připraven k odjezdu… Něco se vám na tom hlášení, jaké by mělo znít z amplionů staničního rozhlasu v Břeclavi nezdá? Právem.

Už v poslední březnovou sobotu jsme psali, že chemička Fosfa usilovala o přejmenování stanice Boří les na trati 246 Břeclav – Hrušovany nad Jevišovkou (Znojmo) na stanici Fosfa výměnou za odkoupení a výrobním podnikem provedenou rekonstrukci nádražní budovy s tím, že Správa železnic bude mít v opraveném objektu prostory pro svá technologická zařízení. Záměr opravy nádražní budovy firma představila v reakci na iniciativu Správy železnic, která naplánovala demolici budovy a umístění svých technologií do kontejneru. Záměr firmy narazil už při projednávání požadavku vedením radnice a poté i zastupiteli města Břeclav, v názvu stanice musí být zachováno místopisné označení a tak do hry vstoupila alternativa Břeclav – Fosfa, která nejspíše v dalším procesu ještě dojde jedné úpravy na (v případě železnice obvyklý formát) Břeclav-Fosfa. Ale to už je věcí dalších úředních jednání.
Boří les se svou polohou v sousedství továrny (historicky přesněji by se spíše hodilo říci, že se jedná o továrnu v sousedství železniční stanice) nabízí pro dopravu zaměstnanců, skutečností ale je, že vlak není pro dojíždění příliš využíván a dokonce neexistuje žádná legální a bezpečná cesta mezi vstupní branou firmy a stanicí. Stačí nahlédnou na letecké snímky. Na břeclavském zhlaví byl přejezd už před lety zrušený, na valtické straně je zabezpečený přejezd, ovšem dál neexistuje žádná cesta pro pěší u silnice I/55. Navíc je trasa do továrny přes přejezd u odbočky do Lednice dlouhá zhruba půldruhého kilometru oproti přístupu 750 metrů přes břeclavské zhlaví se zrušeným přejezdem. Po obnově přejezdu volali spíše než zaměstnanci firmy obyvatelé zahrádkářské kolonie. Pokaždé marně, už před časem SŽDC (dnes pochopitelně SŽ) na všechny žádosti reagovala odmítavě.


Letecký pohled na areál firmy (mapy.cz)

Před lety zrušený přejezd někdejší silnice do Rakouska na břeclavském zhlaví. Po jeho obnově volají zahrádkáři, případně by se stal cestou z nástupiště do firmy. (mapy.cz)

Přejezd na valtickém zhlaví u odbočky do Lednice je jedinou legální, leč dvojnásobně dlouhou cestou mezi nádražím a branou firmy. (mapy.cz)

Původní cesta do Rakouska (červená) - je v kompetenci Jihomoravského kraje: Modrá znázorňuje náhradní trasu po zrušení přejezdu - ovšem jedná se o rozbitou panelovou silnici na pozemcích firmy. Nedořešené majetkové vztahy jsou důvodem, proč stav komunikace nikdo neřeší.  (mapy.cz)

Staniční budova Boří les. Místo demolice a montáže kontejneru pro technologii ji čeká oprava novým vlastníkem. Ten trvá na přejmenování s názvem tivárny. © Milan Vojtek

Jak jistě většina ví, Fosfa není první, kdo chce vstoupit do názvu sousedící zastávky. Letmé nahlédnutí do různých seznamu stanic a zastávek v ČR nabízí například Jihlava-Bosch Diesel (trať 225 Jihlava - Havlíčkův Brod), Varnsdorf-pivovar Kocour (trať 089 Liberec - Zittau - Varnsdorf - Seifhennersdorf) či Dobrovíz-Amazon (trať 121 Hostivice–Podlešín). Zmíněné případy ale znamenaly spíše stavbu zastávek pro potřeby firmy, aby usnadnily dojíždění zaměstnanců. V tomto případě je situace zjevně o něco odlišná. Firma se hlásí o stanici s tím, že se o ni postará, pokud ponese jméno podniku.

Nicméně, zpět k podstatě věci. Zdá se, že se s názvy firem budeme setkávat. A nejen v případě novostavby zastávek. Co vy na to?

Jste pro přenesení názvu firem do názvu sousedících zastávek?

Pokud ano, vnímáte to jako reklamu, nebo jako logické odůvodnění?

Titulní foto: Stroj 731.001 ČD Cargo při dopravě zátěže pro vlečku Fosfa. © Milan Vojtek

Súvisiace odkazy