Horehronské potulky s Túlavou

12.8.2020 8:00 OZ VLAKY.NET

Horehronské potulky s Túlavou

Po úspechu z prvého ročníka projektu Banskobystrického samosprávneho kraja pod názvom Zážitkové vlaky, sa v aktuálnej letnej sezóne koná už jeho druhý ročník. Pôvodné plány na sezónu 2020 boli veľkolepé, no Covid-19 zamiešal aj s našimi kartami, a tak došlo k výraznejšiemu škrtaniu v kalendári jázd historických vlakov na Strednom Slovensku. Dnes sa vďaka záujmu cestujúcich časť termínov vracia naspäť do kalendára.

 

Na realizácií projektu sa v sezóne 2020 na strane dodávateľov podieľajú tieto spolky a vozidlá:

 

V rámci projektu Zážitkové vlaky 2020 spoločne prevádzkujeme pre BBSK tieto linky:

 

Ale poďme sa už venovať tomu, o čom napovedá názov tejto minireportáže: potulkám s Túlavou. A nebyť fotografií od Stana Murča, ktoré Stano uverejnil na sociálnej sieti, tejto reportáže by nebolo. Nie je v našich silách popri zabezpečovaní samotnej jazdy ešte lietať popri trati. O to väčšiu radosť nám prinášajú ľudia, ktorí popri trati lietajú a podelia sa o pekné zábery z pekného kraja.

M 286.018 + Bix prechádza po Chmarošskom viadukte, 01.08.2020, © Stanislav Murčo

Ešte 2 týždne pred prvou jazdou M 286.018, alebo ako ju všetci familiárne voláme "Túlavá", sme boli v rozpakoch, keďže po dlhom snažení nám v interiéri chýbali 2 kompletné sedačky. Osem miest na sedenie pri kapacite motorového vozňa 48 miest je jednoducho dosť. Aj keď na poslednú chvíľu, ale podarilo sa, a sme za to vďační. Ďakujeme ŽOS Vrútky a KHT Zvolen za veľkú pomoc nielen so sedačkami!

A teda aby to tak nevyznelo, že príprava Túlavej bola len o sedačkách - bolo však potrebné vyčistiť celý interiér vrátane obnovenia podlahy, vymeniť tečúcu nádrž na vodu nad záchodom, mašinku pripraviť po technickej stránke, nehovoriac o oprave pokazeného vodného čerpadla, vďaka ktorému sme ostali s Túlavou neschopní v železničnej stanici Žilina 10 dní pred plánovaným návozom do Brezna. Voda v motorovom oleji znamenala nielen opravu vodného čerpadla ale aj výplach motora a nový motorový olej. Tu je na mieste sa poďakovať nielen členom okolo OZ VLAKY.NET za úsilie vynaložené pri oprave na poslednú chvíľu, ale aj za záchranu vo forme operatívneho odťahu zo Žiliny do Bratislavy Peťovi a Spolku Výhrevne Vrútky.

M 286.018 na násype pri obci Stratená, 01.08.2020, © Stanislav Murčo

Novinkou vo "vozovom parku" OZ VLAKY.NET, ak sa to môže takto honosne nazývať, je aj prívesný vozeň Bix, ktorý sa nám v tomto roku podarilo kúpiť z Česka. Aj keď nebol priestor sa venovať náteru prívesného vozňa, veľmi sa tešíme z toho, že spolu s Túlavou tvoria takmer úplne autentickú súpravu pre trate na Horehroní.

V zostave M 286.018 + Bix sme sa 31.07.2020 vydali na cestu z Bratislavy do Brezna, kam sme dorazili až v skorých ranných hodinách dňa 01.08.2020. Na deponovanie využívame koľaj v RD Brezno, ktorú nám aj v tomto roku prenajala Železničná spoločnosť Slovensko.

Nuž a 1. augusta 2020 sme v zostave M 286.018 + Bix viezli zážitkový vlak na trase Brezno - Červená Skala - Mlynky a späť, a v rámci dňa aj 2 páry vlakov na trase Mlynky - Červená Skala a späť sólo v podarí Túlavej. Slnečný letný deň, vlaky vypredané do posledného miesta, vlakoví herci, dobrá nálada, a spoľahlivý výkon Túlavej. To všetko sa postaralo o mnoho zážitkov cestujúcich, ale aj fotografov fotiacich popri trati.

M 286.018 smeruje popri vodnej nádrži na zastávku Dedinky, 01.08.2020, © Stanislav Murčo

A tak nech sú Vám pozvánkou fotografie od Stana Murča, ktorý sa s nami o svoje fotografie podelil. Kto to chce zažiť na vlastnej koži, posledné miesta sú ešte v predaji:

Tešíme sa na stretnutia s vami na Zážitkových vlakoch!

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy