Vrací se přímé vlaky do Mnichova a Budapešti

10.7.2020 8:00 Vanda Rajnochová Zdroj: České dráhy - tisková zpráva

Vrací se přímé vlaky do Mnichova a Budapešti

Po koronavirové krizi, ukončení plánovaných výluk v Bavorsku a po opravě trati poškozené přívalovými dešti v Maďarsku, se v příštích dnech vrátí k pravidelnému jízdnímu řádu linky Ex 6 Západní expres v trase Praha – Domažlice – Mnichov a Ex 3 Metropolitan Praha – Bratislava – Budapešť. ● Obnovení provozu po přerušení mezistátní dopravy v době šíření nemoci COVID-19 se na obou linkách prodloužilo kvůli mimořádnostem spojeným s opravou tratí v zahraničí.

V případě Bavorska se jednalo o plánované opravy jednokolejných tratí v pohraničí, v případě Maďarska pak obnovení provozu zkomplikovaly přívalové deště a nutná oprava dvoukolejné tratě z Budapešti okolo Dunaje do slovenského Štúrova.   

Z Prahy do Mnichova od soboty

Provoz vlaků linky Ex 6 Západní expres mezi Prahou a Mnichovem se vrátí k plánovaným jízdním řádům v soboru 11. července. Od ranního výjezdu pojedou všechny vlaky podle plánovaných jízdních řádů v celé trase. Odpadne tak mimořádný přestup v Plzni, který v současnosti funguje u částečně obnoveného vnitrostátního provozu mezi Prahou a Domažlicemi. Vlaky budou v sobotu vedeny ještě v mimořádném redukovaném řazení a v části trasy nemusí být u některých vlaků zařazen například vůz 1. třídy, minibar nebo vůz pro přepravu osob na vozíku. Během víkendu však dojde k návratu plánovaných typů vozů do těchto vlaků a nabídce všech standardních služeb. Každá ze souprav těchto vlaků je sestavena z poloviny z vozů Českých drah a z poloviny z vozů německé společnosti Die Länderbahn.   


Z plzeňského hlavního nádraží vyrazí opět expresy do Mnichova
(2.12.2015) © PhDr. Zbyněk Zlinský

Z Prahy do Budapešti od pondělí bez omezení

V pondělí 13. července se na svou plánovanou trasu začnou vracet také vlaky linky Ex 3 Metropolitan do Budapešti a spoj EC 130 / 131 Báthory, který jezdí v trase Terespol – Budapešť. Z Prahy pojedou všechny vlaky podle plánovaných jízdních řádů již od pondělního rána. V opačném směru bude provoz linky Metropolitan z Budapešti obnoven prvním vlakem EC 276 s odjezdem v 11:40. V plánované trase z Budapešti přes Štúrovo do Prahy a dále do Německa pojede tento den také vlak EC 172 / 173 Hungaria. V noci ze 13. na 14. července pojedou poprvé také přímé lehátkové a lůžkové vozy Praha – Budapešť na vlacích IC 575 / EN 477. Provoz přímých lůžkových a lehátkových vozů v opačném směru bude obnoven v noci ze 14. na 15. července.

Vlak EC 130 Báthory pojede v celé trase Budapešť – Břeclav – Bohumín – Varšava – Terespol poprvé v pondělí 13. července. Opačným směrem bude obnoven provoz přímého vlaku bez omezení v úterý 14. července. V tomto vlaku však dočasně nebude zařazen restaurační vůz. Zároveň odpadnou současné přestupy mezi náhradními soupravami v Bohumíně.


VlakMetropolitan“ se vrací na celou svou trasu Praha - Budapešť
(11.10..2018, Pardubice-Opočínek) © PhDr. Zbyněk Zlinský

O společnosti České dráhy, a.s.

Akciová společnost České dráhy plní v České republice úlohu národního dopravce a na základě objednávky státu a krajů zajišťuje základní dopravní obslužnost státu. Loni využilo služeb společnosti přes 182 milionů zákazníků. V posledních letech došlo k výraznému omlazení vozidlového parku, a to v regionální i dálkové dopravě. Ve snaze zatraktivnit železniční dopravu a zvýšit konkurenceschopnost na otevřeném trhu investovala firma desítky milionů korun do nákupu a modernizace vozidel.

Úvodní ilustrační snímek: „Západní expres“ u bavorské obce Kothmaißling
© Honza Štrbík; zdroj:
www.facebook.com

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy