Odklony v údolí Bíliny

25.10.2019 8:00 Helmut Böhme

Odklony v údolí Bíliny

Na trati [číslo 130] v úseku Oldřichov u Duchcova - Bílina Správa železniční dopravní cesty uzavřela nepřetržitě od 1. října od 0:00 hodin až 21. října do 23:59 hodin obě traťové koleje mezi stanicemi Oldřichov u Duchcova a Bílina. Trať je z důvodu výluky pro všechny vlaky zcela neprůjezdná. Rychlíky, spěšné vlaky a osobní vlaky (linka DÚK U1) jsou vedeny odklonem mimo stanici Teplice v Čechách. Tyto vlaky neobsluhují nácestné stanice v úseku Ústí nad Labem-západ - Bílina a zpět.

Tak (poněkud zmateně) začínala správa v Teplickém deníku, která mne zaujala. Další podrobnosti byly k dispozici na webu Českých drah, včetně výlukového jízdního řádu. Nezajímala mne pochopitelně ani tak výluka samotná, jako to, že vlaky osobní dopravy mezi Ústím nad Labem a Teplicemi byly z tratě číslo 130 odkloněny na trať číslo 131. A totéž postihlo pochopitelně i dopravu nákladní. Protože mediální rosničky na 14.10.2019 věštily nádherné podzimní počasí, vyrazil jsem toho dne zvěčnit neobyčejný provoz u vesnice Lbín.

Moje cesta začala ráno na stanici Dresden-Neustadt ve vlaku EC 259 (který od změny jízdního řadu už nebude začínat v Lipsku, ale v Děčíně, takže na něj budu muset v budoucnosti startovat o 30 min dřív, abych se dostal do Děčína v 7:16 hod.) V předposledním voze nastal zmatek, protože cestující s místenkami marně hledali některá sedadla. Důvod byl ten, že to měl byt oddílový vůz, ve skutečnosti ale byl velkoprostorový. Nakonec si každý nějaké místo našel a kupodivu mne přitom nikdo neotravoval. (Nechce se mi na mezinárodní vlak kupovat místenku za 75 Kč, i bez ní se vždy volné místo najde.) V Ústí hl.n. jsem přestoupil do Regionovy směr Úpořiny – Bílina. Cestou jsem na západním nádraží viděl lokomotivu, která zatím unikla Najbrtovu schématu.


Momentka ze stanice Ústí nad Labem západ

Regionovu jsem opustil na mlhou zahalené zastávce Lbín a ještě si ji stihl zvěčnit na odjezdu.


„Můj“ vláček pokračuje do Bíliny

Krátce na to projel v protisměru rychlík. Naštěstí se mlha brzy rozpustila, a tak jsem šel spokojeně po naučné stezce nahoru na Supí vrch.


Odkloněný rychlík projíždí Lbínem

Moje stanoviště bylo docela výhodné, ale v dopoledních hodinách toho dne doprava na trati pod ním moc intenzivní nebyla. Nicméně se mi přece jen podařilo cosi nafotit i nafilmovat.


Uhelný vlak firmy PKP Cargo International, dříve AWT

Ale ani osobní vlaky relace Děčín – Chomutov nechyběly.


RegioPanter v podzimní krajině

Vlakem ve 12:51 hod. jsem se vrátil do Ústí nad Labem. A rozhodl se pro další rozhled z výšky, tentokrát z Větruše. Protože mi na lanovce celodenní jízdenka neplatí, tak jsem pohodlnou cestu bojkotoval a zároveň udělal něco pro zdraví tím, že jsem se nahoru vydal po svých. Tam jsem si pak povzdechl: Kdyby člověk vždy věděl, co kdy jede … Pravě tento vlak by se pro zachycení u Lbína hodil:


Kontejnerový vlak ČD Cargo překonává Labe pod Větruší

V 18:02 hod. jsem se vlakem kategorie EC vydal na cestu zpět do Drážďan. Cestou jsem ještě zvěčnil pomalovanou lokomotivu pod děčínským zámkem


Reklama nebo vandalismus? Člověk dnes neví

Potom mne na stanici Dresden-Neustadt ještě čekalo překvapení ve formě netradičního vozidla na „mé“ lince RB 33, které pak sprejeři přes noc znetvořili svým dílem. A posléze jsem se dověděl že 21. a 22.10. budu zase bez vlaků a bude NAD - nejsou provozuschopná vozidla. (A ta nebyla ani později, takže NAD se prodloužila, zatím do 27. říjma.)


Nečekané vozidlo v žst. Dresden-Neustadt

Další snímky z toho odklonového výletu jsou v mé veřejné galerii.

Přepracoval PhDr. Zbyněk Zlinský

Súvisiace odkazy