Cestovanie na trati 153 Zvolen – Šahy

6.8.2019 8:00 Jozef Kodada

Cestovanie na trati 153 Zvolen – Šahy

V duchu hesla „lepšie raz vidieť, ako sto krát počuť“ vybral som sa 22. júla 2019 na jazdu po trati, na ktorej bola nedávno obnovená osobná doprava. Ako nástupnú stanicu som si vybral Šurany R 831, ktorým som cestoval do Zvolena. Povzbudením bolo, že R 830 do Bratislavy prišiel do Šurian s náskokom minúty, čo znamenalo, že križovanie s R 831 bude normálne v Palárikove a ten nebude meškať, ak to neschytá na jednokoľajke v Trnovci; nakoniec to boli 3 minúty.

Na úvod v stručnosti popíšem, ako prebiehala ďalšia jazda: V Podhájskej križovanie s Ex 530 vynieslo navyše jednu aj pol minúty, pomalá jazda trvalá na zastávke v Pozbe a z Levíc sme odchádzali s meškaním päť minút, v Kozárovciach čakanie na križovanie s R 832 a zvýšenie meškania na osem minút a v úseku Kozárovce – Nová Baňa séria pomalých jázd, čo nám napokon vynieslo konečné meškanie pätnásť minút, ktoré sme si doviezli do Zvolena. (Preto dosť dobre nechápem, ako mohol prísť R 830 do Šurian s náskokom, aj keď takým minimálnym. Rozumiem, že ešte nekrižuje s protiidúcim vlakom a má tak trocha predlžené pobyty, ale aj tak by sa to dalo považovať skôr za malý zázrak ako za realitu.)

Z tohto pohľadu sa ukazuje, že neriešenie zvolenských rýchlikov má negatívny vplyv na jazdu regionálnych vlakov okolo Zvolena. Už sa nedá donekonečna vyhovárať, že na vine nie sme my, že treba opraviť infraštruktúru. Áno to všetko treba, ale predovšetkým je treba nastaviť reálny grafikon, ktorý bude reflektovať stav infraštruktúry a nie taký, aký by sme si želali mať. Ak tie rýchliky jazdia tak ako jazdia, nerozumiem, načo napr. zastavujú vo Zvolene či Bystrici na malých zastávkach. Veď aj tak sú kvôli častým meškaniam pre regionálnu dopravu nepoužiteľné (aj tak tam z Bystrice tesne pred rýchlikom ide osobný vlak, zo Zvolena po rýchliku). Už len prechodením týchto dvoch zastávok by sa dalo ušetriť 5 minút a utopiť ich v predlžení jazdnej doby v úseku Zvolen – Kozárovce.

Vrátim sa ale do Zvolena, kam sme prišli cca o 9:11 hod., teda už 4 minúty po pravidelnom odchode vlaku 6076 (9:07 hod.). Samozrejme, že vlak nás čakal, veď to bolo v čakacej dobe a po dodržaní prestupného času sme odchádzali oneskorení o 11 minút. Očakával som, že na tento vlak bude nasadený zvolenský mravec, ale na moje sklamanie súpravu tvoril „motor“ radu 812 s dvomi prípojnými vozňami. Tie moc vábne nevyzerali, tak som chcel ísť do „motora“, ale ten bol na moje prekvapenie plný. Chtiac nechtiac som nastúpil do prípojného vozňa, kde nás sedelo asi 20, suma sumárum s plným „motorom“ celkovo okolo 70 duší. Prečo ide s nami ďalší uzamknutý prípojný voz som sa dozvedel onedlho - bol vyhradený na nejakú prázdninovú akciu pre deti do Hontianskych Tesár (tam je niečo zaujímavé?).


Zaplnený prípojný vozeň vlaku 6076 (22.7.2019) © Jozef Kodada

Takže v Krupine a ešte pred Krupinou (Dobrá Niva a Sása–Pliešovce) už nastupovali deti, ktorých celkový počet mohol byť od 80 do 100, takže na odchode z Krupiny náš vlak mohol viezť s preplnenými dvomi prívesnými vozňami okolo 160 ľudí. Samozrejme, že takáto zvýšená frekvencia sa prejavila na jazde vlaku, kde sa predlžil pobyt na zastávkach v Krupine, a v Hont. Tesároch. Snažil som sa zistiť, aký je asi záujem na jednotlivých zastávkach. Pokiaľ som z okna videl správne, tak na zastávke Podzámčok nulová frekvencia, na stanici Dobrá Niva nulová frekvencia (načo tam vôbec zastavuje, keď hneď o 1 km zastavujeme v dedine?), v Dobrej Nive zast. nastupovalo okolo 20 ľudí a v Sási do 10 ľudí (časť z nich už patrila do skupiny detí, ktoré cestovali do Tesárov).

Z ďalších zastávok za Krupinou je pre mňa záhadou, načo zastavujeme na zast. Bzovík (žeby turistika? - jeden človek vystúpil), na ďalších zastávkach bol pohyb taký jednotkový - sem tam niekto pristúpil – vystúpil. Po vystúpení detí v Hont. Tesároch náš vlak pokračoval odľahčený, drvivá väčšina zostávajúcich cestujúcich cestovala do Dudiniec, kde vystupovalo od 40 do 50 ľudí, čím sa pobyt opäť trocha predlžil, a nakoniec sme prišli do Šiah asi ôsmi, pričom od Dudiniec po Šahy nikto nepristúpil ani nevystúpil. Do cieľovej stanice prišiel vlak oneskorený o 20 minút. Zvýšenie meškania zo Zvolena o ďalších 9 minút sa mi zdalo trocha veľa. Predsa len boli tam zvýšené frekvencie, ale nikde sme nestáli kvôli tomu extrémne dlho, snáď trochu dlhšie v Tesároch, Krupine a Dudinciach.

Ale sa mi nezdalo, že by to urobilo navyše 9 minút meškania, možno sme sa aj ťažšie rozbiehali ... Skrátka do Šiah sme prišli o 11:07 hod., teda 20 minút oneskorení. Ja som chcel pokračovať ďalej vlakom 6054 do Čaty a z Čaty nejakým autobusom do Štúrova, ale pán výpravca to zariadil inak, jednoducho vlak s odchodom o 10:59 hod. vypravil načas, hoci sme boli v základnom čakacom čase. Na moju otázku reagoval, že on volal sprievodkyni a tá mu povedala, že nikto ďalej necestuje. Samozrejme, že sprievodkyňa si to nezisťovala resp. za mnou do prípojného vozňa nikto s takouto otázkou neprišiel a koniec koncov si myslím, že nebolo treba, lebo vlak v Šahách mal čakať, pretože sme nemeškali toľko, aby som ja vyvíjal nejakú iniciatívu. Ale napriek tomu počínanie výpravcu malo svoju logiku.


Cestovný poriadok trati 153 ŽSR (kliknutie do náhľadu otvorí celý vo formáte PDF)

Ak si pozriete cestovný poriadok, vlak 6054 do Čaty tam svieti ako päsť na oko: Spoj o 11:00 hod. zo Šiah do dediny Čata, kde hádam ani družstvo v minulosti nebolo, odkiaľ nie je prípoj nikam, prečo ten vlak nejde o 13:00 hod.? Tam by to dávalo logiku - prípoje v Čate do Štúrova aj Levíc ... Nuž údajne domáci si to takto vybojovali s tým, že v Čate je nejaký autobus do Štúrova. Ja som takéto spojenie prostredníctvom vyhľadávača nenašiel, ani nejaký autobus z Čaty do Levíc či do Štúrova. Otvorením jednotlivých cestovných poriadkov som však zistil, že zo zast. Čata rázc. k žel. st. odchádza autobus do Štúrova o 11:42 hod., vlak má príchod do Čaty o 11:39 hod. Avšak v cestovnom poriadku vlakovom ani autobusovom nie je nijaká poznámka, ktorá by takýto možný prípoj propagovala.

Takže aká je frekvencia na vlaku 6054 a koľko ľudí naozaj na ten autobus jazdí, som nezistil, ale je asi pravdou, že keby na mňa výpravca v Šahách čakal, autobus by prípadným prestupujúcim v Čate ušiel. Myslím, že by nebol problém po dohode s VUC Nitra takýto prípoj zariadiť a aj oficiálne uviesť v cestovnom poriadku. Domov som sa napokon vrátil cez Levice autobusom a samozrejme oneskoreným vlakom 5220. Aj na takomto jednoduchom prípade je vidieť, aký vplyv na dopravu má neustále oneskorovanie zvolenských rýchlikov. Ale vráťme sa k môjmu zámeru zistiť, aká je realita vyťaženosti vlakov zo Zvolena do Šiah. Musím ešte povedať, že som bol nedávno v kúpeľoch v Dudinciach, kde som si tiež niečo vysledoval, niečo som sa dozvedel aj od sprievodkyne a urobil som si akýsi obraz.

Ukázalo sa že táto trať má predovšetkým turistický potenciál. Najviac vyťaženým vlakom je spoj 6076 s odchodom zo Zvolena o 9:07 hod. kde sú prípoje od všetkých rýchlikov a je najvýhodnejší pre dopravu do Dudiniec. Týmto vlakom prichádza do Dudiniec cca 40 - 50 ľudí (zistené pri pobyte Dudinciach). Tento turistický potenciál však nie je zohľadnený, lebo vlaky jazdia len v pracovné dni, teda ako keby boli určené len pre dopravu do zamestnania a škôl, jednoducho tam víkendové turistické vlaky chýbajú. Opodstatnenosť zavedenia vlakov sa ukazuje len po zast Dudince, od Dudiniec po Šahy je frekvencia žalostná a zavedené spoje zo Šiah do Dudiniec kvôli tomu, aby nestála súprava dlho v Šahách, sú zbytočné


Nástup jediného cestujúceho do vlaku 6080 v Dudinciach (18.7. 2019) © Jozef Kodada

Videl som, ako vlak 6081 priviezol do Dudiniec troch cestujúcich a vlak 6080 odviezol jedného - a aj ten išiel asi posledný raz, lebo vlak meškal 15 minút a dotyčný celú dobu nadával, prečo nešiel autobusom. Samozrejme vlaky meškajú kvôli neustálym čakaniam vo Zvolene na oneskorené rýchliky. Myslím, že toto má podstatný vplyv v regionálnej doprave, lebo neustále čakanie na meškajúci spoj ľudí odrádza. Myslím, že sa ani nedá očakávať žeby nastala zmena v dolnej časti trate, jednoducho autobusy z tých Dudiniec do Šiah v pracovné dni jazdia často a priamo do mesta. Jediným riešením, ako zatraktívniť spojenie do Šiah je, aby Šahy neboli jedinou cieľovou destináciou, tie vlaky treba naviazať na Štúrovo a tým na Prahu a Budapešť.

Samozrejme priamymi vlakmi do Štúrova, nie spojením s prestupom do Čaty a odtiaľ utajeným autobusom do Štúrova. Spojenie by vzhľadom aj na turistický potenciál Štúrova mohlo mať úspech. Myslím že dovolenkári z Českej republiky by potom pri cestovaní na Prahu používali Štúrovo, nielen Zvolen, a maďarskí spoluobčania z okolia Šiah by uvítali zlepšenie spojenia do Maďarska cez Štúrovo, alebo napr. spojenie zo Zvolena do Budapešti s prestupom v Štúrove by sa mohlo dostať len na 4 hodiny. Záujem o takýto druh dopravy je vyšší z dôvodu zrušenia diaľkových autobusových liniek, v súčasnosti napr. z Dudiniec jazdia len tri linky, čo oproti minulosti je žalostne málo. Napr. do Bratislavy ide autobus skoro ráno a dva poobede po 15:00 hod., čo už nie je práve ideálny čas.

Ako to je s využitím jednotlivých spojov v prípade inej frekvencie (školská, robotnícka), to sa samozrejme v dobe prázdnin nedá dosť dobre zistiť, ale zo slov sprievodkyne vyplynulo, že ranné vlaky nie sú až tak plné. Do budúcnosti je treba naďalej objektívne skúmať, ktoré vlaky jazdia využité, a upraviť cestovný poriadok podľa skutočnej potreby – obsadenosti. Myslím že pozávadzať vlaky len tak zo Šiah do Dudiniec v najmenej vyťaženej časti trate bolo dosť veľkým rizikom a predpokladám, že v novom GVD už nebudú. Rovnako by ZSSK mala upraviť cestovný poriadok tak, aby sa na mnohých zastávkach zastavovalo na znamenie. Nerozumiem tomu, prečo to nevyužívajú, predsa na mravcoch príslušné signalizačné zariadenie je a treba naučiť cestujúcich, aby je používali.

Úvodná snímka: Uzamknutá zastávka Dudince cestujúcim „nových“ vlakov neposlúži (18.7. 2019)
© Jozef Kodada

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace trate

Súvisiace odkazy