Vydejte se s legendou do Tater!

20.3.2019 8:00Zdroj: Dopravní fotoakce

Vydejte se s legendou do Tater!

Vážení čtenáři, rádi bychom vás pozvali na dopravní akci, kterou pořádá spolek mladých dopravních fanoušků, zvaný Dopravní fotoakce. V sobotu 24. srpna 2019 se uskuteční fotojízda s legendární tatranskou električkou Tatra EMU 89.0, kterou železniční spolek Veterán klub železníc Poprad v loňském roce opravil a vrátil zpátky do provozu v Tatrách.

Elektrické vlaky v Tatrách jsou už přes 110 let nedílnou součástí slovenské železnice. I přesto, že se jedná o železniční vozidla, získaly si během let lidovou přezdívku električka, neboť se tento specifický provoz v mnohém tramvajím podobá. Ačkoliv současný vozový park na tratích mezi Popradem, Starým Smokovcem, Štrbským Plesem a Tatranskou Lomnicí, v celkové délce 35 km, už tramvaje příliš nepřipomíná, i díky naší akci budete mít možnost se tradičním vozidlem, podobným hojně rozšířené tramvaji T3, svézt.

Roku 1965 byla v Tatře Smíchov vyrobena první elektrická jednotka řady EMU 89.0 (později 420.95). Električky z pražské Tatry se staly po čtyřech desetiletích v provozu s cestujícími legendami, bez kterých si už nedokážeme Vysoké Tatry představit.

Naše jednotka s inventárním číslem 9, s níž budeme mít v srpnu letošního roku jízdu pro železniční fanoušky, byla po vyřazení z pravidelného provozu s cestujícími provozován jako služební, například na strhávání ledové námrazy z trolejí. Na podzim roku 2018 se ke 110. výročí električek ve Vysokých Tatrách jednotka po opravách laku a vybraných vnitřních komponentů, včetně mechanické části vozu, vrátila na tratě Tatranských elektrických železníc (TEŽ), tentokrát již jako historická.

Během akce bude mít osmdesát z vás jedinečnou možnost navštívit depo TEŽ v Popradu, samozřejmostí bude také mnoho fotozastávek. Účastníci budou rozděleni na dvě skupinky, s exkurzí ráno před jízdou a odpoledne po jízdě. Celková cena za tuto akci činí 550 Kč / 22 €, platba probíhá převodem na účet.

Další informace k akci můžete získat na e-mailové adrese: dopravnifotoakce@email.cz
Odkaz pro informace na Facebooku: https://1url.cz/KMltP
Odkaz pro sledování fotografií a informací na Instagramu: https://1url.cz/OMBnp

Nejedná se o placenou propagaci.

Úvodní snímek: Elektrická jednotka 420.959 ještě v pravidelném provozu (4.9.2005, Tatranská Lomnica)
© Václav Vyskočil

Súvisiace trate

  • ŽSR-183: Poprad-Tatry - Starý Smokovec - Štrbské Pleso
  • ŽSR-184: Starý Smokovec - Tatranská Lomnica