Na výstave rýchlikových rušňov

11.10.2018 8:00 Juraj Földes

Na výstave rýchlikových rušňov

Na sociálnej sieti sa pár dní pred jej konaním objavila pozvánka na unikátnu výstavu slovenských rýchlikových rušňov, ktorá sa uskutočnila v sobotu 6.10.2018 v rušňovom depe Bratislava hlavné. Organizátorom bola ZSSK v spolupráci s Albatros klubom pri príležitosti 25 rokov od posledného konania podobného poduhatia.

Okrem rýchlikových rušňov bol vystavený historický reštauračný a ležadlový vozeň, dva žeriavy a bratislavský modelársky vagón.

 

 

Po obede som využil možnosť nahliadnuť do priestorov depa, ktoré bežne verejnosti nie sú prístupné. Prvý a zatiaľ predposledný raz som bol v depe pred práve pred 25 rokmi, na medzinárodnej výstave lokomotív 11., alebo 12.9.1993, ktorá sa konala pri príležitosti 145. výročia parnej prevádzky na území Slovenska. Bola to vtedy výstava so silným zastúpením parných rušňov domácich, aj od susedov, lež v stiesnených priestoroch, nie optimálnych pre širokú verejnosť. 150. výročie sa oslavovalo v 1998. roku na novej petržalskej stanici, vtedy ešte bez intenzívnej premávky.


Medzinárodná výstava lokomotív v RD Bratislava hlavné so siedmymi dymiacimi strojmi
(11. - 12.9.1993) © Juraj Földes

Negatív z nemnohých záberov z výstavy za tie roky stratil nielen z farebnosti, ale aj z ostrosti a pri zmenšení na limit 300 kB už ani nebolo veľmi z čoho vyberať. Po takomto čase blednú aj spomienky, pamätám si, že nás tam bolo ozaj veľa a že nás tam doviezol vtedy nový motoráčik radu 811 z Hlavnej stanice, taký istý, ktorý tam premával každú celú hodinu aj tento rok.

Ja som sa tam teraz doviezol podľa informácii na pozvánke autom a mal som šťastie, že som si našiel krátke voľné miesto na zaparkovanie. Vstup od Tupého ulice, kde v celom okolí prekvitá nová bytová výstavba je nenápadný a k točni bola páskami vyznačená trasa.


RD Bratislava hlavné: „Vectron“ 383.108 ZSSK © Juraj Földes

Najsilnejšie boli zastúpené asi rodiny s deťmi, veď pre tých mladších je veľká dymiaca parná lokomotíva stále ešte atrakciou. Pred 25 rokmi to bola výnimočná akcia, tento rok sa výstava nespájala s aktuálnym 170. výročím príchodu prvého parného vlaku z Viedne a vzhľadom na medzitým každoročný Rendez bola návštevnosť v depe pre organizátorov zvládnuteľná. Hlavnou atrakciou zrejme bol bratislavský albatros 498.104, ako jediný prítomný parný stroj.

Je jedným z troch prevádzkyschopných strojov tohto radu z 15 vyrobených, pochádza z roku 1954. Bol zároveň aj najstarším prítomným rušňom. Albatrosy ťahali rýchliky z Prahy do Bratislavy a Košíc, neskôr aj z Bratislavy do Košíc.


RD Bratislava hlavné: „albatros“ 498.104 © Juraj Földes

Vedľa albatrosu bol vystavený už muzeálny diesel - bardotka T 478.1201 s označením ČSD, ďalej to už boli prevádzkyschopné rušne ZSSK, spomedzi motorových tam bol ešte jeden okuliarnik a celá škála elektrických lokomotív počnúc laminátkou, ktorá zahajovala elektrickú trakciu v Bratislave v roku 1967 až po Vectrony od Siemensu, požičané ZSSK na 10 rokov.


RD Bratislava hlavné: T 478.1201 ČSD aj s hviezdou © Juraj Földes

Popri jednom Vectrone sa prechádzalo pod strechou dielne pri pešom prístupe, na voľnom priestranstve boli ďalšie dva, jeden ešte celý v bielom a druhý, ktorý išiel na točňu v červenom korporátnom nátere. V pozadí sa nachádzali aj žeriavy, podľa popisu jeden zauhľovací a druhý nehodový.

V niekdajšom poštovom vozni bolo prístupné funkčné, ale naďalej rozostavané TT koľajisko s motívom bratislavského železničného uzla. Občerstvenie bolo možné v jedálenskom vozni, viaceré stánky ponúkali suveníry a literatúru.


Bratislava, Tupého, šikmý výťah pri vstupe © Juraj Földes

Pri odchode som si všimol zarastený, nepoužívaný šikmý výťah na vyššie situovanú ulicu. Zrejme je aktuálne možný už príjazd autami do areálu zo severnej strany. Albatros klub upozorňoval návštevníkov aj na svoju najbližšiu akciu, jazdu 13.10.2018 z Bratislavy na Štúrovský jarmok.

Odkazy:

  1. Výstava rýchlikových rušňov v Rušňovom depe Bratislava hlavné - SDEŤMI.com (pozvánka)

  2. Albatros klub - oficiálna stránka

  3. Rušňové depo Bratislava hlavné Railpage.net

Titulná snímka: RD Bratislava hlavné: „albatros“ 498.104 © Juraj Földes

Galéria