Jak „Slovenská strela“ cestovala do ozdravovny

1.9.2018 8:00 Karel Furiš

Jak „Slovenská strela“ cestovala do ozdravovny

Legendární vlaková souprava Slovenská strela v pátek 31. 8. 2018 opustí své dosavadní stanoviště před Technickým muzeem Tatra v Kopřivnici. Bude převezena do Hranic, kde v příštích dvou letech podstoupí kompletní opravu. Zpátky se vrátí po vlastní ose a vlastní silou. Její ´domovskou stanici´ se stane speciální pavilon před nově vybudovaným muzeem automobilů Tatra.

 

 

 

Tak začínal rozsáhlý text pozvánky, která přistála v mé poště a donutila vyrazit na místo děje. Ostatně jako Ostravák to mám do Kopřivnice kousek a tak jsem se tam vydal vše zdokumentovat, aby i ostatní čtenáři našeho magazínu si mohli prohlédnou, jak vše probíhalo. Ráno jsem si musel kapku přivstat, abych byl na místě určení před osmou hodinou ranní. Osobní vlaky jezdily v pohodě a bez zpoždění, takže jsem by na místě včas.


Tak jsem ji po léta vídali … © Karel Furiš

Z nádraží k muzeu Tatrovky je to jen pár minut. Čekal jsem spoustu diváků, ale na místě bylo kolem osmé jen pár lidí. Časem se další scházeli a přibývalo jich, nakonec snad mohlo sejít kolem 200 až 250. Já se ujal hned fotografování a natáčení příprav na naložení motorového vozu na kamion z Německa. Parta lidi, co se starala o přípravné práce a samotné nakládání, byla z české firmy. Potkal jsem i pár známých, takže i na nějaké ty klebety vyšel čas. Během přípravy byl mediím umožněn vstup do interiéru našeho prvního „rychlovlaku“.


Interiér „Slovenské strely“ © Karel Furiš

Slovenská strela, je jistě „legendární“, jak se píše v pozvánce, ale určitě to není „souprava“. Inu, i mistr tesař se utne. Zhruba po hodině a půl příprav započaly práce s nakládáním. Samotné naložení vozu trvalo pak jen pár minut. Pro mne to byl pěkný zážitek a o občerstvení s postarala má žena která cestovala na akci se mnou. Na odjezd soupravy jsem již nečekal a poslední dvě fotografie mi pro mou reportáž poskytl kamarád z Kopřivnice Jakub Ryc.

Slovenská strela“ opouští stanoviště © Karel Furiš

Odkazy:

  1. Motorový vůz M 290.0 – Wikipedie
  2. Slovenská strela se dočká rekonstrukce - Technický týdeník
  3. Slovenskou strelu opraví ČMŽO, vlak odvezou z muzea do dílen v Hranicích za týden – Zdopravy.cz
  4. Tatra – Wikipedie
  5. TATRA TRUCKS – oficiální web
  6. Technické muzeum - Tatra.cz
  7. Vývoj a výroba systémů železničních vozidel - ČMŽO-E – oficiální web opravce

Úvodní snímek: Takto „Slovenskou strelu“ už dlouho nikdo neviděl © Karel Furiš

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy