Jak jsem prožil Středočeský železniční den

20.5.2018 8:00 Jiří Řechka

Jak jsem prožil Středočeský železniční den

Při rozhovoru s jistým představitelem ČD na jednom nedávném reportážním výjezdu jsem byl dotázán, zda se 12. května zúčastním Středočeského železničního dne v Mladé Boleslavi. Má odpověď byla kladná, protože mne k tomu lákala nejen nabídka návštěvy dvou vleček, ale také možnost projet si trať z Prahy do centra konání akce RegioSharkem, který po ní běžně nejezdí.

 

 

 

V plánu jsem měl návrat do Prahy v předstihu, abych měl možnost si vracejícího se RegioSharka vyfotografovat nedaleko mého bydliště. A protože jsem dostal informaci, že se mladoboleslavské akce zúčastní také stříbrný šíp, který pojede tam i zpět po stejné trase, doufal jsem, že podobně zachytím i toto vozidlo. Vzhledem k tomu svému záměru jsem si na internetu zakoupil zpáteční jízdenku na běžný vlak. Že to pak dopadlo poněkud jinak, bylo výsledkem mého vlastního rozhodnutí. RegioShark, kterým jsem hodlal jet, byl vypraven z Plzně jako zvláštní rychlík přes Prahu, Všetaty do Mladé Boleslavi. Pro pořádek dodávám, že z Nymburka tam směřoval další RegioShark. Zvláštní rychlík 11817 se v Praze zcela zaplnil, a to zjevně nejen návštěvníky železničního dne, ale také běžnými cestujícími, jimž se spoj hodil.


R 11817 na pražském hlavním nádraží © Jiří Řechka

Po cestě jsme nabrali menší zpoždění a do Mladé Boleslavi jsme přijeli těsně před odjezdem druhého RegioSharka na vlečku automobilky Škoda. Můj plán byl postavený na návaznosti jednotlivých zájmových jízd, měl jsem tedy smůlu. Netušil jsem, že obsazenost soupravy bude limitována z organizačních důvodů pouze počtem míst na sezení, což vyvolávalo určité nepochopení u některých návštěvníků. Nicméně jim ani mně nezbylo nic jiného, než čekat hodinu na další jízdu. Musím se zmínit, že hlavním lákadlem pro mne nebyl ani jeden z přítomných RegioSharků, ani stříbrný šíp či parní vlak s bulíkem, ale vyhlídka, že budu mít možnost vyfotografovat si vlečkové lokomotivy automobilky Škoda a cukrovaru v Dobrovicích. Hezké počasí přilákalo spousty návštěvníků, a tak si myslím, že organizátoři mohli být spokojeni.


Pro mnohé návštěvníky byl hlavní atrakcí hradecký „bulík“ © Jiří Řechka

Hodina uplynula a RegioShark se vrátil z vlečky firmy Škoda Auto. Po velmi rychlém zaplnění vozidla dalšími zájemci o její návštěvu se náš vlak vydal na další jízdu do areálu automobilky. Po cestě jsme od místního průvodce dostali výše už zmíněné vysvětlení o důvodech limitovaného počtu cestujících a také pár základních informací o výrobě aut s okřídleným šípem na masce. Po příjezdu a vystoupení se mé přání splnilo, před remízou byly obě nové vlečkové lokomotivy řady 723.7 z CZ LOKO, o nichž jsem zatím jen četl. Letmý pohled do samotné remízy mne potěšil neméně. Uvnitř stála poslední původní vlečková lokomotiva řady 740, která v současnosti slouží jako provozní záloha. Mé přání se tedy vyplnilo v míře vrchovaté – do mého archivu fotografií vlečkových lokomotiv přibyly další cenné kousky.


Poslední původní lokomotiva škodovácko vlečky jako provozní záloha © Jiří Řechka

Po návratu zpět na nádraží jsem měl více než hodinu času před další jízdou, tentokrát na vlečku cukrovaru Dobrovice. Na této „lince“ jezdil hurvínek s přívěsným vozem společnosti MBŽS, jejímž údem, toho dne činícím se v roli průvodčího, je i člen klubu VLAKY.NET Jakub Vyskočil. Zde nebylo žádné omezení počtu cestujících při jednotlivých jízdách. Protože při jízdě bylo v Dobrovicích možno navštívit také tamní muzea, výhodu měli účastníci prvních jízd, kteří mohli stihnout více zážitků a vrátit se pozdějším spojem. Já jsem se však svého plánovaného zážitku nedočkal – kýženou vlečkovou lokomotivu jsem ani nezahlédl. Zbyl mi tak čas na „pokecání“ s Jakubem, s nímž jsem zašel na malé studené občerstvení, ale hlavně jsem pořídil něco dokumentačních snímků hurvínkovité soupravy při otáčení na místním trianglu.


Otáčení soupravy na trianglu dobrovického cukrovaru © Jiří Řechka

Pak již následovala zpáteční jízda do Mladé Boleslavi. Tím byl můj plán podle možnosti splněn a přede mnou byl už jen návrat do Prahy. Před ním jsem zašel za strojvedoucím stříbrného šípu ověřit si čas odjezdu a po vzneseném dotazu se mi dostalo nabídky jet do Prahy tímto historickým vozidlem. K rozhodnutí, že této nabídky využiji, mi stačilo pár vteřin. Sice jsem přišel o v úvodu zmíněné plánované snímky na mém fotomístě v Praze-Třeboradicích, ale svezl jsem se legendou. Jízda to byla velmi příjemná, pro mne i další cestující. V Praze-Čakovicích nás předjel zpožděný Kokořínský rychlík, vedený zamračenou 006. Bylo to poprvé, co jsem tuto lokomotivu spatřil od jejího prodeje společnosti KŽC. Příjezdem do Vysočan skončila moje návštěva Středočeského železničního dne. Byl to hezky prožitý čas.


M 260.001 po příjezdu do Prahy-Vysočan © Jiří Řechka

Prameny a odkazy:

  1. V Mladé Boleslavi bude Středočeský železniční den – tisková zpráva ČD na VLAKY.NET
  2. V Mladé Boleslavi proběhne Středočeský železniční den – Mladá Boleslav
  3. Středočeský železniční den v Mladé Boleslavi 12. 5. 2018 - Pražská integrovaná doprava
  4. zdroje uvedené pod odkazy v textu

Úvodní snímek: 844.031 před odjezdem z Mladé Boleslavi do Nymburka © Jiří Řechka

Upravil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy