Sezónu Musea v Rosicích n. L. zahajoval „stříbrný šíp“

1.5.2018 8:00 Ing. Václav Pokorný

Sezónu Musea v Rosicích n. L. zahajoval „stříbrný šíp“

Po páteční neveřejné části se mohla poprvé v sobotu 28. dubna veřejnost zúčastnit akcí spojených se zahájením muzejní sezóny v Pardubicích-Rosicích nad Labem. Hlavním tahákem byla přítomnost stříbrného šípu M 260.001. Celý podnik měl zastřešující motto nadcházejícího výročí 100 let republiky, součástí proto byla i výstava nazvaná 100 let moderní české železnice.

 

 

 

Do Rosic jsem dorazil asi půl hodiny před plánovaným příjezdem stříbrného šípu, takže bylo dost času na seznámení s děním ve stanici a v muzeu. Návštěvníků bylo hodně a většina z nich měla sebou i potomky nebo vnoučata. Obě soupravy parkové železnice se proto prakticky nezastavily. Kromě toho byla v provozu i modelová železnice LGB.


Malý vláček a velké motoráky © Václav Pokorný

Výstava 100 let moderní české železnice byla umístěna v jednom z železničních vozů. O názvu výstavy by se jistě dalo diskutovat, protože je sporné, jestli je rok 1918 právě tím rokem, od kterého můžeme naši železnici nazývat moderní. Zdokumentovat století železnice je jistě námět na rozsáhlou výstavu. Bohužel pár omšelých panelů po jedné straně potemnělého železničního vozu tento záměr nenaplňuje ani z části.


Řídicí pult „orchestrionu“ jako exponát výstavy © Václav Pokorný

Na rozdíl od loňska byl tentokrát v areálu muzea otevřen hradlařský domek s vybavením i historický veřejný záchodek. Netroufám si ani pomyslet, jaký strašný osud potkal majitele bot v postavení, které zcela jasně navozuje situaci, ve které se v okamžiku zmizení nacházel.


A je v hajzlu … © Václav Pokorný

Před příjezdem stříbrného šípu stanicí projelo několik pravidelných vlaků, vedených motorovými vozy řady 843 a Regionovami, které jsem vnímal spíše sluchem. Hlavní atrakcí byl samozřejmě jen velmi mírně opožděný příjezd stříbrného šípu ze směru od pardubického hlavního nádraží. Již fotografie napovídaly velmi zdařilou rekonstrukci, ale vidět repliku naživo dojem ještě umocní. Svézt se s ním byl jistě úžasný zážitek.


Přijíždějící „stříbrný šíp“ a jeho obdivovatelé © Václav Pokorný

Výpravčí pilně zaměstnával ruce i píšťalku, aby dostal diváky do míst, která považoval za bezpečná. Někteří vykukové, aby nemuseli opustit vyhlédnutý prostor, se neváhali schovávat i za stožáry, i když ty dokázaly proporce některých z nich skrýt jen z malé části. Unikátní vůz pobyl v Rosicích jen asi pět minut a poté pokračoval přes Chrudim do Slatiňan.


Setkání generací © Václav Pokorný

Na zběžnou prohlídku to ale stačilo. S překvapením jsem musel konstatovat, že ze všech motorových vozů, které jsem tam slyšel, byl zvuk stříbrného šípu při rozjezdu nejkultivovanější, jak se můžete přesvědčit shlédnutím krátkého videa. Průběh akce přibližují snímky v připojené galerii, začínající záběry odjezdu stříbrného šípu z Prahy, pořízené naším tamním reportérem.


R 11899 Praha hl.n. - Pardubice-Rosice nad Labem opouští hlavní město © Jiří Řechka

Odkazy:

  1. Pardubický spolek historie železniční dopravy
  2. Museum MHD a železnice v Rosicích nad Labem
  3. Zahájení 18. sezóny železničního Musea 28. - 29. dubna a 1. května 2018 – leták akce (formát PDF)
  4. Stříbrný šíp vyrazí tuto sobotu na zahájení sezóny v železničním muzeu v Rosicích nad Labem – tisková zpráva ČD (formát PDF)
  5. Motorový vůz M 260.0 – Wikipedie
  6. M 260.001, 825 001-1, Stříbrný šíp – Železniční poklady

Úvodní snímek: R 11899 Praha hl.n. - Pardubice-Rosice nad Labem dorazil do cíle © Václav Pokorný

Upravil a odkazy doplnil PhDr. Zbyněk Zlinský

Galéria

Súvisiace odkazy