S Detskou železnicou do Sanoku

28.11.2017 8:00 Kamil Korecz

S Detskou železnicou do Sanoku

Keď sa povie Košická detská historická železnica, snáď každému sa vybaví úzkorozchodný vláčik supiaci hore Čermeľským údolím. Tento spolok však disponuje aj vozidlami štandardného stredoeurópskeho rozchodu a celkom čiperne ich aj využíva na trasách vedúcich z Košíc do blízkeho aj vzdialeného okolia.

Aj tento rok bola naplánovaná séria výletných jázd za prírodnými krásami i za kultúrou. Jazda do poľského Sanoku bola jednou z nich.

 

 

Pozvánka na jazdu nezostala nepovšimnutá. Rozhodol som sa túto 2 × 210 km dlhú cestu z Košíc cez Trebišov a Medzilaborce absolvovať. Súpravu mimoriadneho vlaku tvorila dvojica motorových vozňov radu 810, konkrétne 810.626-6 a 810.405-1. Prvý menovaný si pamätám ešte z pravidelnej prevádzky, keď ma vozieval na internát z Handlovej do Hornej Štubne, kde sa presadalo na motorové vozne radu 850/851.


Súprava 810.626-6 + 810.405-1 pred odchodom z Košíc © Kamil Korecz

Dnes už nič z toho nie je pravda, dávno nie som študentom, orchestrióny možno na Slovensku nájsť už len na mimoriadnych nostalgických vlakoch, krokodíly ani tam nie. Okrem menovaných osemstodesiatok má košický klub k dispozícii ešte prívesný vozeň 011.624-4, ten však na jazdu do Sanoku nebol radený.


Prípojný vozeň 011.624-4 © OZ Detská železnica Košice

Cestou tam bolo naplánovaných niekoľko fotozastávok, prvá v predportálovom priestore Łupkowského tunela, plus niekoľko ďalších na poľskom území. Na fotenie bolo možné využiť aj zastavenia z dopravných dôvodov – či už pre potreby križovania alebo nástupu poľského pilota.


Fotostop na moste cez potok Barbara pri stanici Komańcza © Kamil Korecz

Po príchode do Sanoku bol k dispozícii spoločný organizovaný program pozostávajúci z prehliadky skanzenu ľudovej architektúry a centra mesta. Muzeum budownictva ludowego w Sanoku je najväčším a najstarším múzeom svojho druhu v Poľsku. Nachádza sa tu okolo 200 objektov tradičnej ľudovej architektúry.


Múzeum ľudovej architektúry v Sanoku © Kamil Korecz

Mesto Sanok, niekdajšie slobodné kráľovské mesto, leží na rieke San. Okrem skanzenu je tu hrad, historické múzeum, galéria, neveľké, ale pekne upravené centrum mesta a sediac na lavičke odpočívajúci dobrý vojak Švejk. Počas niečo vyše štvorhodinového pobytu v meste si každý mohol pozrieť, čo ho zaujíma.


Odpočívajúci Švejk ako živý © Kamil Korecz

Spiatočná cesta prebiehala prakticky bez zastavení, dlhší pobyt bol len v Medzilaborciach a v Čeľovciach. S padajúcou tmou padala aj únava, no aj napriek prakticky celodennej jazde bola nálada až do šťastlivého príchodu do Košíc veselá. Nezostáva nám teda iné, len sa poďakovať za zorganizovanie jazdy a tešiť sa niekedy nabudúce.

Úvodná snímka: Fotozastávka pred Łupkowským tunelom © Kamil Korecz

Galéria

Súvisiace trate

  • ŽSR-188: Košice - Plaveč - Čirč - Muszyna (PL)

Súvisiace odkazy